Echipa nationala Jose Mourinho: "Generația de Aur merita această sărbătoare"

Data actualizării: | Data publicării:
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Antrenorul portughez Jose Mourinho, care a condus selecționata mondială în meciul de retragere al "Generației de Aur" a fotbalului românesc, a declarat, la finalul evenimentului desfășurat sâmbătă pe Arena Națională, că jucătorii care au dus România în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 meritau pe deplin această sărbătoare.



"Nu a fost o sărbătoare a mea, ci a României și a 'Generației de Aur'. Totul a fost pentru acești băieți care au făcut istorie pentru țara lor. Iar 30 de ani mai târziu țara nu i-a uitat, țara le-a mulțumit. Am făcut și fotografii cu stadionul, atmosfera a fost frumoasă. Acești băieți, această generație a României, merita o astfel de sărbătoare. Am văzut familii cu copii, a fost plăcut. Unii nu apreciază astfel de meciuri pentru că nu au o miză, însă respectul arătat de public pentru acești foști jucători este un lucru frumos. Azi unii din acea generație sunt bunici și pentru ei să fie aici cu nepoții a fost sigur frumos. Mi s-a spus că dacă stadionul ar fi avut 70-80.000 de locuri ar fi fost tot plin. Oamenii au vrut să le mulțumească acestor jucători", a spus Mourinho.

Antrenorul portughez a subliniat și bucuria de a fi prezent în România și de a se întâlni cu prietenii săi. "Pentru mine e plăcut să fiu aici în România câteva zile, să mă văd cu prietenii. Giovanni Becali este un prieten vechi, apoi unii dintre jucătorii celor două selecționate au jucat pentru mine sau împotriva mea. Pe unii nu îi cunoșteam personal, dar am avut acum ocazia. A fost o plăcere să fiu alături de oameni care au făcut istorie în fotbal", a adăugat el.

Mourinho a remarcat și valoarea inestimabilă a unor jucători precum Hagi sau Rivaldo în contextul actual al fotbalului. "Astăzi nu cred că ar fi suficienți bani să cumperi un jucător precum cei care au fost pe teren. În ziua de azi, un fotbalist de valoare medie costă o mulțime de bani, să ne imaginăm cât ar putea costa un Rivaldo, un Hagi azi. Au fost jucători care au jucat la un nivel foarte înalt... iar azi, dacă ar juca, ar fi bineînțeles printre cei mai buni din lume. Iar azi cei mai buni fotbaliști costă foarte mult", a explicat el.

Întrebat ce jucător ar alege din "Generația de Aur" a fotbalului românesc, Mourinho a răspuns: "Nu cred că există un răspuns corect la întrebarea asta. Pentru că ei ce au făcut, au făcut atunci ca o echipă, nu pentru că un jucător a fost extraordinar. O să dau totuși un răspuns la care poate nu vă așteptați... O să spun Belodedici. Pentru că azi nu văd un jucător cu clasă, așa cum a avut el când juca. Apoi sigur că Hagi a fost Regele, chiar și azi am văzut ce poate să facă".

Echipa României a învins selecționata mondială cu scorul de 3-2 (1-2), stabilind un record de asistență pe Arena Națională, cu 54.967 de spectatori. Golurile echipei României au fost marcate de Basarab Panduru (40), Gheorghe Hagi (63 - penalty) și Constantin Gâlcă (72), în timp ce pentru selecționata mondială au înscris Rivaldo (21) și Goran Pandev (28).

Cea mai mare performanță a echipei naționale de fotbal a României rămâne sfertul de finală de la Cupa Mondială din SUA 1994, când "tricolorii" au pierdut la loviturile de departajare cu 4-5 în fața Suediei, după ce în optimi au eliminat vicecampioana mondială Argentina, cu 3-2.

dcsport Team | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?