Stiri Mădălina Amăistroaie a ratat calificarea la JO2024 "la mustaţă". Rezultate totuşi bune pentru sportivii de la Tir cu Arcul în 2023

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

România nu va fi reprezentată la Jocurile Olimpice la disciplina Tir cu Arcul în 2024. Mădălina Amăistroaie a ratat "la mustaţă" calificarea. 



Avem trei medalii de argint, două pe echipe şi echipe mixte şi una la individual în probele de Under-21 la Campionatul European de Field din Italia, o competiţie cu probe neolimpice. Pot spune că a fost un an destul de bun, în care am ratat la mustaţă calificarea olimpică la Campionatul Mondial din luna iulie. Avem o singură sportivă, Mădălina Amăistroaie, cu şanse reale şi destul de mari de calificare. A ratat de puţin, în sensul că a ieşit pe locul 9 la Campionatul Mondial de seniori. Dacă venea pe locul 7, aveam deja o calificare încă din luna iulie. Am plecat cu trei sportivi la începutul sezonului care aveau şanse teoretice de calificare, am plecat de la zero să zic aşa, şi în cursă a mai rămas Amăistroaie. Ea a fost singura care a avut o anumită constanţă în tot acest sezon competiţional, fiind tot timpul aproape de finală, când zic finală vorbesc de primele opt, atât la Cupe Mondiale, cât şi la Grand Prix-urile la care a participat. Ea este în cărţi pentru calificare, dar ceilalţi doi, Beatrice Miklos şi Mario Ţîmpu, au fost foarte fluctuanţi. Au avut competiţii destul de bune, dar nu îndeajuns să le permită să se califice, iar la alte competiţii s-au prezentat destul de slab, a spus Cornel Milan, preşedintele Federaţiei, citat de Agerpres.

Finanţarea a fost suficientă



În anul în curs, preşedintele FRTA a menţionat că nu au existat probleme cu finanţarea: În ce priveşte partea de susţinere şi pregătire a acestor sportivi nu au fost probleme, am avut ajutor şi din partea Agenţiei Naţionale pentru Sport şi din partea Comitetului Olimpic Român şi Sportiv. Cei trei au avut materialele pe care şi le-au dorit. Pentru celelalte loturi naţionale niciodată nu este îndeajuns, adică se putea un pic mai bine. Dar dacă tragem linie, eu sunt mulţumit de ce condiţii de pregătire am avut anul acesta.

Cornel Milan a adăugat că la federaţia pe care o conduce cluburile private reprezintă majoritatea membrilor afiliaţi, o situaţie rară în sportul românesc: Suntem cam la acelaşi număr de sportivi ca sezonul trecut, nu avem o creştere foarte importantă. Noi avem ca membri afiliaţi foarte multe cluburi particulare, fără finanţare de la stat. Procentul ar fi 90% cluburi particulare şi 10% finanţate de stat. Dar există o mică problemă, pe care le-am semnalat-o celor de la cluburile private, pentru că nu se ocupă de creşterea copiilor de 10-12 ani. Ei merg foarte mult pe partea de adulţi, ceea ce pe mine ca federaţie nu mă ajută foarte mult, pentru că eu trebuie să am copii foarte mulţi din care să facem selecţia. Am convins însă câteva cluburi particulare să se implice în creşterea copiilor şi să-i aducă la proba asta de arc olimpic (arc recurve). Şi-au luat obligaţia de a lua copii şi de a-i pregăti pentru marea performanţă.

Mădălina Amăistroaie, 21 ani, de la CSM Suceava/Universitatea Cluj, va avea anul viitor mai multe oportunităţi de a prinde un bilet la Paris şi pentru a participa la a doua ei olimpiadă consecutivă. La Tokyo, sportiva română s-a clasat pe locul 37 din 64 de sportive.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel