Tenis Mai poate reveni Simona Halep în vârful tenisului feminin? Barbara Schett a răspuns, în exclusivitate, pentru DCSport

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
EXCLUSIV
Agerpres

Sportiva din țara noastră a întâmpinat dificultăți în a-și reveni în cea mai bună formă, după pauza forțată de aproape doi ani.



La aproape 33 de ani, Simona Halep încearcă să revină pe terenul de tenis pentru a-și continua cariera întreruptă în urma scandalului de dopaj în care fost implicată. Sportiva din țara noastră a stat departe de terenul de tenis pentru o perioadă de doi ani, așteptând decizia definitivă a instanțelor internaționale. În august 2022, Simona a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanță interzisă, ea fiind suspendată până la încheierea procesului. Din acel moment, românca a început „lupta de a arăta adevărul”, după cum chiar ea a spus, în repetate rânduri.

Concret, Halep a arătat faptul că nu a ingerat în mod voluntar o substanță interzisă, lucru confirmat mai târziu. Cantitatea mică de roxadustat găsită în urina sportivei provenea dintr-un supliment cu colagen pe care îl consumase. Astfel, în urma contestației depuse împotriva deciziei inițiale, luată de ITIA, respectiv suspendarea de patru ani a sportivei, TAS a decis, în luna martie, să îi micșoreze pedeapsa lui Halep la nouă luni.

Dubla câștigătoare de Mare Șlem a revenit la finalul aceleiași luni pe terenul de tenis, participând la turneul Masters 1000 de la Miami. Halep primise un wild-card de la organizatori, după puțin timp de la decizia finală a reducerii pedepsei inițiale.

Deși Simona a fost extrem de bucuroasă și dornică să revină cât mai repede pe terenul de tenis, asemenea tuturor fanilor săi, aceasta a recunoscut, apoi, că decizia luată în urmă cu cinci luni a fost o eroare, întrucât corpul său nu era pregătit pentru o asemenea schimbare bruscă.

Barbara Schett, expert Eurosport pentru US Open, a spus, în exclusivitate pentru DCSport, dacă Simona mai poate reveni în vârful ierarhiei tenisului feminin mondial.

Barbara Schett: „Cu cât înaintezi în vârstă, e mult mai greu să revii”

(n.r. - Crezi că Simona va reuși să revină în top?) Când joci puțin tenis într-o perioadă lungă, nu e ușor să revii. Toată lumea se îmbunătățește, nu mai ai acea intensitate a propriului corp, poți să te antrenezi cât vrei, dar să joci meciuri oficiale e complet diferit. Intensitatea e diferită, poți să joci patru ore la antrenamente, dar nu o să fie niciodată la fel de intens precum un meci oficial de o oră și jumătate - două ore.

Ea a pierdut mult timp, iar timpul nu revine. Simona are abilitatea să revină, dar procesul e unul lung, iar problema e corpul. Când stai în afara tenisului profesionist pentru o perioadă mai lungă - și asta e valabil în orice sport - corpul nu mai e la fel de obișnuit ca înainte. Cu cât înaintezi în vârstă, e mult mai greu să revii, mai ales când ai stat departe de teren foarte mult. De aceea, ea a avut probleme la umăr prima dată, ca mai apoi să înceapă problemele la genunchi. Și în acest mod, intri într-un cerc vicios și e foarte greu să ieși din el.

Îmi pare rău pentru ea, pentru ceea ce i s-a întâmplat, faptul că nu i-a fost permis să joace deloc. Asta e cel mai rău lucru pentru un sportiv, iar ea cred că vrea să își termine cariera în propriul stil. Ea vrea să fie cea care decide când să își termine cariera în tenis, tenisul pe care l-a iubit și care i-a oferit atâtea lucruri. Și cred că lucrul acesta i-a fost cumva furat, de aceea ea e dornică să revină și să joace pentru, probabil, alți câțiva ani. E decizia ei. Poate spune: 'Ok, nu mai sunt atât de bună' sau 'Vreau să câștig un alt turneu de Grand Slam'. Ea încă are un joc bun, dispune de un fizic bun, e antrenată, mai ales că în ultima vreme a încercat să devină mult mai agresivă. Încă are mult tenis de arătat, dar într-adevăr, timpul trece repede.”, a spus Schett, pentru DC Sport.

Simonei Halep îi e frică de viitor

Și Simona a vorbit despre viitorul său și modul în care aceasta îl proiectează la momentul actual, spunând că este, pentru prima dată în viața sa, când îi este teamă.

„I-am spus fratelui meu acum câteva luni că mi-e frică de viitor. Nu mi-a mai fost niciodată, pentru că în tenis te antrenezi azi pentru mâine. Întotdeauna știi, te aștepți la ce se va întâmpla în viitor. Dar după această experiență prin care am trecut, sunt puțin speriată.

Pentru că viața este frumoasă, dar este și grea uneori. Nu știi niciodată la ce să te aștepți. Vreau să mă întorc pe teren. Asta este pentru viitorul apropiat. Vreau să fac performanță, să fiu suficient de aproape de ceea ce am fost, dacă pot, și vreau copii. Acesta este viitorul pe care mi-l doresc, să am copii și să am o familie.

Am alte priorități: să mă îmbunătățesc, sănătatea mintală, emoțională. Acestea sunt mai importante decât un trofeu de Grand Slam în acest moment, pentru că am o viață lungă în față, iar viața nu este doar despre tenis. Vreau să văd perspectiva vieții puțin diferit. Sănătatea este mai importantă pentru moment.”, a declarat Halep, într-un interviu recent.

 

Copiii „acum vor să fie influenceri, să aibă un milion de urmăritori pe Instagram”

De asemenea, Schett a fost întrebată dacă ar putea da o explicație în ceea ce privește diferențele de nivel între jucătoarele și jucătorii de tenis din România, de vreme ce țara noastră nu mai are niciun reprezentant în primele 100 de locuri din clasamentul ATP. Experta Eurosport crede că mai multe țări se confruntă cu aceeași problemă, mai ales în vremurile actuale.

„Ar trebui să îl întrebi pe Andrei Pavel, sigur știe (n.r. - râde). Pe el mi-l amintesc, juca în perioada în care evoluam și eu, îmi plăcea mult lovitura lui de backhand cu o singură mână, era foarte frumoasă. Am văzut asta și în Suedia, foarte mulți jucători buni în trecut... Nu știu de ce se întâmplă asta, dar multe țări trec prin anumite valuri de performanță, într-o anumită perioadă ai câțiva tenismeni care joacă incredibil, fie în ceea ce privește tenisul feminin sau masculin, iar în 10 ani lucrurile stau complet diferit.

Cred că e important să oferi copiilor șansa de a viziona meciuri de tenis, să fie evenimente și ca ei să aibă posibilitatea să facă parte din cluburi de tenis care să facă acest sport atractiv. Dar cred că e o problemă globală în ceea ce privește copiii, ei nu vor mereu să își întreacă limitele. Acum vor să fie influenceri, să aibă un milion de urmăritori pe Instagram, dar nu vor să muncească pentru asta. Și părinții trebuie să fie, în acest caz, modele de urmat. Să le arate copiilor cum să își trăiască viața, să fie activi. Sigur, nu toți pot fi jucători profesioniști de tenis, nu toată lumea poate ajunge în top, dar nu am răspuns (n.r. - pentru rezultatele modeste ale tenisului masculin românesc”, a mai spus ea.

Interviul a fost facilitat de Eurosport.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel