Stiri Marea greşeală făcută cu sportivii din România anului 2023. Mihai Covaliu arată spre "părinţi, bunici, antrenori şi chiar copii"

Data actualizării: | Data publicării:
Freepik
Freepik

Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a spus care este marea greşeală făcută cu sportivii din România anului 2023. 



"În ziua de astăzi, o mare problema a noastră, aici, în România, este faptul că toată lumea, părinți, bunici, antrenori și poate chiar și copiii îți doresc să fie campioni din prima zi. Și asta oarecum li se sugerează, li se induce și devine ca un fel de presiune pe umerii lor, la o vârstă la care nu ai de ce să faci lucrul ăsta, pentru că nu despre asta este vorba, este vorba despre a construi un sportiv competitiv, despre a modela un caracter al unui copil care trebuie să crească, să crească normal, să crească așa cum cresc toți copiii. Sigur, dacă exista o excepție, atunci clar poate fi promovat la un nivel superior și atunci lucrurile stau altcumva. Dar acea răbdare a dispărut, acea normalitate a dispărut și asta se vede, pentru că foarte mulți dintre acești copii, da, care sunt mai puțini decât atunci când eram noi și făceam mult mai puțini și făceam noi sport, renunță foarte repede, din diverse cauze.

Ori datorită faptului ca rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor lor, ori datorită faptului că se accidentează, și aici este vorba exclusiv de antrenor și de cel care conduce sesiunea de antrenament, și asta trebuie să audă foarte bine părinții și bunicii. Copiii sunt buni, sunt frumoși, sunt rezistenți. Dar trebuie avută răbdare, înțelegere și urmat un proces de dezvoltare prin care orice copil, orice, hai să spunem adolescent, trebuie să treacă", a declarat Mihai Covaliu în cadrul podcastului Drumul spre Medalii, al Agenţiei Naţionale pentru Sport. 

"Cei care îşi doresc performanţă să nu fie grăbiţi"

"Avem diferite programe, avem diferite proiecte în care încercăm, prin care încercăm să atragem atenția tocmai asupra acestui subiect, de a nu forța copiii, de a avea răbdare, de a se gândi pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea sportivilor de, hai să spunem, la început, cei care intră în acest sistem al sportului organizat, da, și după aceea, bineînțeles, cei care își doresc să facă performanță până la vârsta senioratului să nu fie grăbiți, tocmai pentru a nu avea sincope în ceea ce privește maturizarea lor și înțelegerea tuturor elementelor tehnico-tactice care fac parte din construcția unui atlet", a mai spus Covaliu.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel