Echipa nationala Marius Niculae, optimist, dar rezervat: „Ieșirea din grupe, obiectiv realizabil, dar niciun meci nu va fi ușor”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fostul internațional și-a expus perspectiva asupra viitoarelor prestații ale „tricolorilor” din cadrul Campionatului European din Germania.



Fostul internațional Marius Niculae a declarat că niciun meci din grupa E, din care face parte echipa națională a României de la EURO 2024, nu va fi ușor, însă atingerea optimilor de finală este un obiectiv realizabil pentru „tricolori”.

Niculae, vorbe mari despre ucraineni: „Asta îi face periculoși”


„Eu zic că ieșirea din grupe este un obiectiv realizabil, chiar dacă niciun meci nu va fi ușor, pentru că întâlnim formații dificile. Ucraina este o forță prin jucătorii pe care îi are. Sunt jucători în naționala Ucrainei care vor să scape de acolo, din zona de război și vor da maximum la acest European, pentru că e o oportunitate pentru ei de a obține un transfer. Asta îi face periculoși, din punctul meu de vedere.

Belgia nu mai are nevoie de alte prezentări, sunt jucători de top la cele mai mari echipe din Europa, iar Slovacia are și ea o echipă destul de bună. Din punctul meu de vedere, cel mai important pentru România este felul în care va începe acest European. Dacă începi bine în meciul cu Ucraina, vor căpăta jucătorii încredere, vor putea visa la o calificare, care, din punctul meu de vedere, este realizabilă”, a declarat Marius Niculae.

În ceea ce privește atingerea fazei semifinalelor, așa cum previziona fostul internațional Gică Hagi, Niculae a spus că un lucru important este acela ca România să iasă din grupe: „Eu zic să o luăm cu pași mici și siguri, să realizăm obiectivul, acela de a ieși din grupe, și apoi să vedem ce ne rezervă sorții mai departe.”

„Această participare la EURO 2024 este foarte importantă, mai respirăm și noi în fotbalul mare. și cred eu că datorită calificării s-au făcut și transferuri importante, mă refer aici la la Drăgușin, la Horațiu Moldovan și mai așteptăm și altele după Campionatul European, unde participă practic toată spuma din Europa”, a mai adăugat Marius Niculae, pentru Agerpres.

Partidele amicale, diferite de meciurile de la EURO

Fostul internațional consideră, totodată, că echipa pregătită de Edward Iordănescu va arăta diferit la EURO față de meciul de pregătire cu Bulgaria, încheiat cu scorul de 0-0.

„Din câte am înțeles, jucătorii nu au fost toți. Iordănescu nu a avut echipa completă, au lipsit Burcă și Alibec, accidentați, dar sperăm să fie recuperați până la primul meci de la EURO.

S-a văzut că ritmul meciului i-a încărcat destul de mult pe mulți dintre ei, dar cred că vor arăta bine la EURO, pentru că ăsta este obiectivul, să arate bine acolo și nu în meciurile acestea amicale”, a declarat Niculae.

Participant la ediția din 2008 a Campionatului European, Niculae este convins că jucătorii naționalei vor intra cu adevărat în febra competiției atunci când vor ajunge în Germania: „Întotdeauna un grup îți câștigă campionatul, turnee sau obține calificări, nu un singur jucător, care poate câștiga un meci și atât. Pe termen lung, grupul îți obține rezultate și eu cred că ei sunt foarte bine montați, știu foarte bine unde au ajuns.

Probabil că vor intra în atmosfera Campionatului European în momentul în care vor ajunge în Germania, tot așa ni s-a întâmplat și nouă când am fost în 2008. Ca fotbalist practic asta îți dorești, să ajungi la turnee finale”, a mai spus el.

Unitatea grupului, cheia succesului

Forța grupului a fost decisivă în ecuația calificării la Europeanul din Germania, în opinia lui Niculae, care consideră că naționala României nu se mai bazează ca în trecut pe valoarea individuală a unor jucători: „Practic asta este generația din 2019 în mare parte, de la Ianis Hagi, la Pușcaș, și această calificare vine ca o continuare a unui turneu foarte bun pe care l-au făcut atunci.

Eu cred că au ajuns la maturitate și eu cred că forța grupului a făcut ca noi să ne calificăm la un turneu final și nu valoarea individuală a unui jucător anume care să facă diferența, cum eram obișnuiți în trecut cu Hagi sau, din generația mea, Mutu, și așa mai departe. Aici, mai mult echipa a fost cea care a contat”, a mai precizat fostul atacant.

Referitor la posibila câștigătoare a trofeului Campionatului European, Marius Niculae mizează pe naționala Portugaliei, țară în care a evoluat mulți ani ca jucător: „Eu mizez pe Portugalia, ca a doua țară a mea. Dacă nu va fi România surpriza, așa cu a fost Grecia în 2004, atunci să fie Portugalia”, a mai declarat Niculae.

În vârstă de 43 de ani, fostul atacant Marius Niculae are 44 de selecții la prima reprezentativă a României, pentru care a marcat 15 goluri. În cariera sa, Niculae a evoluat la echipe precum Dinamo București, Standard Liege, Sporting Lisabona, Mainz, Inverness sau Kavala.


Programul României la EURO 2024 (grupa E)

- Luni, 17 iunie: România – Ucraina (München, 16:00)

- Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – România (Köln, 22:00)

- Miercuri, 26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, 19:00)

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?