Fotbal Motivul pentru care multinaţionalele nu investesc în fotbalul românesc

Data actualizării: | Data publicării:
sursa: Pexels
EXCLUSIV
sursa: Pexels

La finalul anului 2023, Gheorghe Hagi, antrenor şi patron la Farul Constanţa, cerea ca multinaţionalele să investească 1% din cifra de afaceri anuală în sportul românesc. La două luni distanţă, am discutat acest subiect cu Daniel Carciug, sponsorship manager la FC Rapid, care ne-a explicat de ce multinaţionalele nu bagă bani în acest domeniu. 



"La performanţă vorbim altceva, la echipa mare. Acolo e vorba de 1% din cifra de afaceri a multinaţionalelor. Nu a zis-o oricine, a zis-o Hagi. Şi-a zis-o bine. 1% din cifra de afaceri. Acolo sunt banii. Multinaţionalele să vină în sport. La noi în ţară fac bani. E o facilitate, nimic altceva.

Un punct care se schimbă în legea aia, care nu e schimbată din 90. E 0,00001%, dacă vrea. Nu, obligatoriu! Investeşte, că tu faci bani la noi în ţară! Din cifra de afaceri. E deductibilă.

Publicitate, că la performanţă se creează publicitate.

Nu poţi să dai 100.000-200.000 de euro, trebuie să dai un milion - două milioane de euro, în funcţie de brandul pe care îl ai. Şi acolo e un concurs, care e mai bun, care are performanţe, care e mai bine organizat. În funcţie de asta, îţi faci partener, cum fac cei de afară. Nu e nimic nou.

Nu vrem, ne facem că nu înţelegem. Atât. Dacă nu se face, nu avem cum să urcăm. Totul se ascunde. Se vorbeşte ce interese avem, ce ne place, nu ce trebuie să facem pentru România, ce trebuie să spunem pentru România, ce e bine pentru România", declara Gheorghe Hagi în decembrie 2023. 

Acesta făcea referire la impozitul de 1% pe cifra de afaceri aplicat multinaţionalelor cu CA peste 50 de milioane de euro. 

De ce nu investesc multinaţionalele în fotbalul românesc

Daniel Carciug, sponsorship manager la FC Rapid, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC Sport, de ce multinaţionalele ocolesc fotbalul românesc şi de ce nu sunt dispuse să îşi rişte banii. 

"Se tot plâng colegii mei din industrie, să vină corporaţiile, să ne dea corporaţiile bani. În lista noastră de parteneri, sunt multe corporaţii. Corporaţiile sunt extrem de dificil de atras. Nu pentru că n-ar avea bani. Au bani, doar că, la fel ca firmele de pariuri, sunt foarte bune în a calcula factorul de risc. Cu părere de rău, cluburile de fotbal sunt un factor de risc, de asta nu vin. Şi nu e vina lor că nu vin, e vina noastră că nu reuşim să le atragem. 

Acum, să vină statul şi să le oblige să bage bani în sport, nu cred că e o soluţie. Intrăm în mecanisme economice foarte periculoase. Mesajul meu pentru întreaga industrie este să devenim noi puternici, să facem din cluburi nişte branduri puternice, şi sunt absolut convins că apoi vor veni toate firmele. Şi de pariuri, şi multinaţionale, şi firmele mici, şi cele mari. 

Dar cât timp nu suntem oameni serioşi, nu va veni nimeni", a declarat Daniel Carciug. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel