Fotbal Noi sancțiuni împotriva rasismului. Ce hotărâri va lua FIFA împotriva actelor de discriminare rasială

Data publicării:
Fotografie de la KATRIN BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la KATRIN BOLOVTSOVA, Pexels

FIFA va propune, în cadrul unui congres desfășurat la Bangkok, introducerea unor sancțiuni obligatorii în lupta împotriva rasismului din fotbal.



Jucătorii, deseori victime ale rasismului

Introducerea unor sancțiuni obligatorii pentru a lupta împotriva rasismului în fotbal va fi propusă de FIFA la a 74-lea său Congres, ce are loc vineri la Bangkok, capitala Thailandei.

„A sosit timpul ca fotbalul să se unească și să fie solidar împotriva rasismului. De prea multe ori, jucătorii și jucătoarele sunt victime ale rasismului. Pentru a remedia acest lucru, FIFA i-a consultat în ultimele luni pe mulți dintre ei, care sunt încă activi ori au agățat ghetele în cui. Toată lumea vrea să schimbe această situație”, a declarat joi Mattias Grafstrom, noul secretar general al FIFA.

Grafstrom se pregătește să transmită la cel de-al 74-lea Congres al FIFA această propunere care este structurată în jurul a cinci piloni: Reguli și sancțiuni, A acționa pe teren, Proceduri judiciare, Sensibilizare, Rolul jucătorilor și jucătoarelor.

FIFA va analiza introducerea unor sancțiuni obligatorii, inclusiv meciuri pierdute la masa verde, în cazul tuturor celor 211 asociații membre.

„Vom face din rasism o infracțiune specifică ce va fi inclusă în mod obligatoriu în codurile disciplinare individuale ale celor 211 asociații membre ale FIFA, diferențiind rasismul de alte incidente, pedepsind actele de rasism cu propriile sancțiuni specifice și severe, inclusiv pierderea meciului la masa verde”, a spus secretarul general.

Suspendarea meciurilor, în caz de rasism

„Vom întrerupe, suspenda și abandona meciurile în cazuri de rasism, introducând un standard global pentru ca jucătorii să raporteze incidentele rasiste și pentru ca arbitrii să semnaleze implementarea procedurii în trei pași”, a mai adăugat secretarul general.

Gestul constă în ridicarea mâinilor de către jucători și încrucișarea încheieturilor mâinilor, astfel încât arbitrul să fie informat despre un incident rasist.

Procedura în trei pași, adoptată de FIFA, prevede ca arbitrul să solicite un anunț public prin care să fie făcut un apel la încetarea unui astfel de comportament, să suspende meciul până la încetarea acestui comportament și, în unele cazuri, să oprească definitiv meciul.

„Vom face presiuni pentru ca rasismul să fie recunoscut ca infracțiune în toate țările lumii și, acolo unde este deja recunoscut, să facă obiectul urmăririi penale cu severitatea pe care o merită”, a declarat FIFA, citată de Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?