Fotbal Noul Campionat Mondial al cluburilor este deja criticat. "Jucătorii vor avea de suferit"

Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Preşedintele lui Bayern Munchen, Herbert Hainer, critică noul CM al cluburilor, anunţat de FIFA. Şi FIFPro se opune formatului anunţat de forul internaţional. Herbert Hainer, preşedintele lui Bayern Munchen, a avertizat că noul format extins al Cupei Mondiale de fotbal a Cluburilor va aduce un plus de epuizare în rândul jucătorilor, afectaţi deja de un program foarte aglomerat, transmite DPA.

Jucătorii lui Bayern Munchen, participantă la CMC din 2025 graţie clasamentului UEFA, nu joacă doar în campionat, cupă şi Liga Campionilor, dar au obligaţii şi faţă de naţionalele ţărilor lor.

Se poate spune foarte clar că asta este o problemă pentru noi. Cred că trebuie să te uiţi la tot calendarul, la câte meciuri are o echipă şi câte au jucătorii. Aproape toţi jucătorii noştri sunt internaţionali. Atunci, încărcătura devine enormă, a spus Hainer.

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat duminică prima ediţie a noii competiţii Cupa Mondială a Cluburilor, care se va extinde de la şapte la 32 de echipe şi va fi găzduită de SUA între 15 iunie şi 13 iulie 2025.

Competiţia cu 63 de meciuri intervine la final de sezon şi după fereastra internaţională din iunie, cu meciuri pentru preliminariile CM sau faza finală a Ligii Naţiunilor.

Nu mai puţin de 12 echipe vin din Europa, Chelsea, Real Madrid şi Manchester City în calitate de câştigătoare ale Ligii Campionilor, iar Bayern Munchen, PSG, Inter, Porto şi Benfica prin clasamentul UEFA. Alte patru, inclusiv campioana Europei din 2024, se vor alege ulterior.

Totodată, FIFA a anunţat o nouă competiţie globală la nivel de cluburi, care va fi cunoscută drept Cupa Intercontinentală. Întrecerea va avea o structură similară cu actualul format al Cupei Mondiale a Cluburilor şi va reuni campioanele confederaţiilor continentale. Campioana Europei va intra direct în finală, scrie Agerpres.

FIFPro se opune formatului anunţat de FIFA 

Sindicatul internaţional fotbaliştilor (FIFPRO) şi-a exprimat opoziţia faţă de noua Cupă Mondială a Cluburilor, pe care FIFA o va lansa în 2025 cu 32 de echipe, considerând că aceasta pune în pericol sănătatea jucătorilor, informează EFE.

În urma anunţului FIFA că turneul se va desfăşura între 15 iunie şi 13 iulie, FIFPRO a precizat într-un comunicat că această decizie, "fără a implementa mai multe măsuri de securitate pentru volumul de muncă al jucătorilor, demonstrează o lipsă de atenţie faţă de sănătatea mentală şi fizică a fotbaliştilor participanţi, precum şi un dispreţ faţă de viaţa personală şi de familie".

În opinia sindicatului, extinderea turneului "va reduce timpul de odihnă şi de recuperare al acestor jucători la sfârşitul sezonului 2024-2025 şi va perturba şi mai mult pieţele de muncă naţionale prin schimbarea echilibrului dintre competiţiile naţionale şi internaţionale".

"Fotbaliştii vor trebui să fie performanţi la sfârşitul unui sezon de 11 luni, cu puţine perspective de a se odihni suficient înainte de începerea sezonului următor", afirmă FIFPRO în textul său, subliniind că "presiunile mentale şi fizice extreme asupra elitei fotbalului reprezintă principala preocupare pentru jucătorii cu multiple competiţii la nivel de club şi echipe naţionale, ceea ce duce la epuizare, leziuni fizice, probleme de sănătate mintală, scăderea performanţei şi riscuri pentru longevitatea carierelor lor".

FIFPRO constată "încă o dată" că deciziile de mărire a competiţiilor au fost introduse "fără a implementa măsuri de protecţie adecvate şi fără nicio voce din partea jucătorilor care sunt în avangardă pentru a stimula popularitatea jocului şi generarea de venituri, graţie capacităţii şi performanţelor lor".

Sindicatul asigură, de asemenea, că solicitările sale de lansare a unui proces de crearea unui grup de lucru având ca subiect bunăstarea jucătorilor nu au primit niciun răspuns şi că "procesul actual al FIFA pentru rezolvarea problemei globale a calendarului meciurilor nu numai că a exclus sindicatele jucătorilor din viitorul format al competiţiilor, ci a ignorat vocea fotbaliştilor când este vorba de propria lor sănătate, bunăstare şi performanţă".

FIFPRO solicită "în regim de urgenţă" FIFA "să faciliteze dezbaterea şi discuţia cu toate părţile interesate din fotbal cu privire la introducerea ansamblu de norme de bază în materie de sănătate şi siguranţă pentru a sprijini bunăstarea fotbaliştilor profesionişti".

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel