Superliga Romaniei "Nu există antrenor care să dea curaj juniorilor". Postul de la naţională care ar putea să dispară

Data publicării:
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels
Fotografie de la Tom Fisk, Pexels

FRF a anunţat că din sezonul următor, cluburile din Liga 1 vor trebui să alinieze în primul XI minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional, iar acest număr va creşte la 6 din sezonul 2025-2026. Cu toate astea, sunt probleme în ceea ce priveşte formarea tinerilor fotbalişti în România.  În plus, se trage un semnal de alarmă privind un post important din teren. O spun trei foşti atacanţi români, cu meciuri la echipa naţională, Marius Niculae, Rodion Cămătaru şi Ionel Ganea. 

"Asta am copiat de afară, de la copii și juniori, tiki-taka, Barcelona, construcție de la portar, practic acesta a fost modelul implementat de marea majoritate. Câți atacanți au mai rămas în lume care marchează și după meci? De la Benzema, Haaland… nu prea sunt. Mai e sau mai era Giroud, așa a luat Milan campionatul, cu atacant împins, însă atacantul specific, dacă pot să-i spun așa, nu prea se mai folosește. Criza asta ne-a lovit și pe noi, asta facem, copiem de afară. 

Mă uit la copii și juniori și toată lumea vrea să joace ca Manchester City, Barcelona, fotbal frumos, ne-a luat de cap și nu există antrenori care să le dea curaj juniorilor! Sunt antrenori-telecomandă: dă în dreapta, dă în stânga, înainte, înapoi! Nu-i lasă să facă greșeli, să învețe din erori, să-și dezvolte anumite calități. Noi, la juniori, trebuie să dezvoltăm jucătorul, nu sistemul, juniorul dacă are o calitate, trebuie dezvoltat. Eu cred că atacantul central trebuie creat, lucrat cu el. Număr 9 trebuie să devii, asta e părerea mea, să te ghicească antrenorul”, a declarat Marius Niculae pentru Prosport

Rodion Cămătaru  spune că România nu produce atacanţi 

"Așa e, nu producem atacanți, din păcate, de ceva timp, nu scoatem atacanți, ducem lipsă de număr 9. De ce? De la copii și juniori, acolo e o problemă! Nu avem fotbalist care să facă diferența, jucători care să aducă diferența în joc, nu există! Din păcate nu am produs și ne dă de înțeles că e slab campionatul, Superliga trebuie să producă.

Blănuță nu e rău, îmi place, chiar dacă ratează, să știți că și ratarea e o calitate, ajunge acolo. Doar că își întră mult mai greu în rost atacanții, să ajungă la 15-20 de goluri pe sezon, acolo ești bun. Markovic nu e un nouar veritabil, e al doilea vârf și are momente când dispare total”, a spus fostul atacant al Craiovei Maxima. 

"Ce vină au antrenorii?"

"E un adevăr, am rămas fără talente în România. La noi mai sunt fotbaliști talentați care să joace? Nu văd pe nimeni să vină din spate pe postul de atacant central. Generația nouă nu e cum trebuie să fie, nu se sacrifică, nu progresează, să lucreze împreună. Ei nu progresează, ăsta e adevărul. Ce vină au antrenorii? Consider că am fost norocos, eu nu am avut un post stabil, am fost fundaș central, mijlocaș defensiv și, după, în primul eșalon mi-au găsit postul. M-au ghicit, atacant central", a spus şi Ionel Ganea.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel