Tenis O nouă surpriză la Miami: Dimitrov îl învinge clar pe Carlos Alcaraz. Bulgarul accede în semifinalele competiției

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Carlos Alcaraz, senzația tenisului masculin a momentului, a fost învins în sferturile de finală de la Miami Open de Grigor Dimitrov. Bulgarul s-a impus clar în două seturi în fața campionului spaniol. În semifinalele competiției, bulgarul îl va întâlni pe germanul Alexander Zverev.



Partidă de vis pentru bulgar

Grigor Dimitrov (12 ATP) a arătat un nivel de joc extraordinar în sferturile de finală din Florida, în duelul cu tânărul Carlos Alcaraz (2 ATP). Acesta a încheiat partida într-o oră și 34 de minute, în minimum de seturi, scor 6-2 6-4. Ultima întâlnire a acestora a fost la Shanghai, anul trecut, când bulgarul s-a impus pentru prima dată în meciurile directe, în trei seturi, 7-5 2-6 6-4.

Înainte de această dispută, spaniolul conducea la înfruntările directe cu 3-1, dar Grigor a făcut în așa fel încât să încline balanța în favoarea sa, calificându-se în penultimul act de la Miami Open. În același timp, înregistrând această înfrângere, tânărul spaniol de 20 de ani nu va mai putea atinge obiectivul de a câștiga ambele trofee de Sunshine Double, precum viza și liderul mondial de la tenis feminin, Iga Swiatek. Ambii au fost triumfători la primul turneu american, Indian Wells.

Statistici excelente pentru Dimitrov

Jucătorul de la sud de Dunăre a arătat un tenis excepțional, neoferindu-i vreo șansă lui Carlitos. Spaniolul se lăuda cu parcursul foarte bun înregistrat la Indian Wells, el având 10 victorii la rând. Cu toate acestea, bulgarul a încheiat repede disputa, cu un scor clar, respectiv 6-2 6-4. Partida din sferturile de finală pare că l-a avut în prim-plan pe Dimitrov, care a găsit răspuns pentru orice lovitură venită de după fileu, chiar și în momentele în care spaniolul și-a ridicat nivelul, mai ales în cea de-a doua manșă.

Nivelul de joc al lui Dimitrov a fost la înălțime în Florida: acesta se poate lăuda, în meciul de azi-noapte, cu 23 de lovituri direct câștigătoare și numai cinci lovituri neforțate. În mod contrar, spaniolul a avut doar 16 lovituri câștigătoare și șase erori neforțate.

Mai mult decât atât, procentul în ceea ce privește fructificarea mingilor de break a fost, de asemenea, în favoarea bulgarului: 50% (4/8), pe când spaniolul a reușit să spargă serviciul adversarului doar o singură dată, cu un procent de 20% (1/5). Dimitrov a arătat un procent impresionant, de 77% în ceea ce privește punctele câștigate cu primul serviciu, mai ales că de partea cealaltă a terenului se afla Carlos Alcaraz.

Nu numai victoria de azi cu Alcaraz arată nivelul foarte înalt al bulgarului, ci întreg parcursul de la Miami: acesta a înregistrat victorii în fața lui Hurkacz (9 ATP) , în optimile de finală, înregistrând un meci record, încheiat în doar 47 de minute, în fața germanului Hanfmann (56 ATP), scor 6-1 6-0.

De asemenea, Dimitrov a atins primele succese consecutive în fața a doi jucători din TOP 10 al clasamentului ATP, de la triumful din 2017, de la Turneul Campionilor. Acesta ajunge, pentru prima dată, în semifinalele de la Miami, bifând cea de-a 40-a victorie a carierei în fața unui jucător de TOP 10 ATP. 

Dacă va accede în finala competiției, Dimitrov va reveni în TOP 10, pentru prima oară din toamna anului 2018.

Carlos Alcaraz, la conferința de presă de după meci, a caracterizat sincer partida dintre el și bulgar, declarând că s-a simțit ca „având doar 13 ani” în fața lui Dimitrov. Auzind această expresie, bulgarul s-a arătat amuzat:

În penultimul act al turneului, bulgarul se va duela cu germanul Alexander Zverev (5 ATP), aceștia având opt meciuri directe până acum. Zverev se poate lăuda cu șapte victorii împotriva lui Grigor, numai anul trecut aceștia întâlnindu-se de patru ori. Germanul a ajuns în semifinală, după ce a trecut scurt de Fabian Marozsan (57 ATP), în minimum de seturi, scor 6-3 7-5.

Bulgarului i-a fost amintit, după meciul cu Carlitos, bilanțul negativ pe care îl are în fața lui Zverev. Cu toate că Sascha l-a învins în ultimele șapte partide directe din totalul de opt, Dimitrov dorește să nu ia în calcul cifrele, ci să se bucure de tenis:

„- Ultima dată când l-ai bătut a fost acum 10 ani. Apoi ai pierdut în ultimele șapte partide. Asta nu te îngrijorează deloc?”

- Grigor Dimitrov: „- Este doar un număr. Este doar un alt adversar pentru mine acum. Vreau să văd mai întâi ce am făcut astăzi pentru a mă pregăti pentru următorul meci. Acesta e scopul meu acum. Nu vreau să mă gândesc prea mult. Nu vreau să mă gândesc 'O, Doamne, ne-am întâlnit de atâtea ori!'. Este doar un alt meci. Sunt atât de recunoscător că sunt aici în semifinale - cel mai departe unde am ajuns în această competiție. Asta îmi aduce multă bucurie, sincer.”

Semifinalele turneului din Florida sunt așteptate de toți fanii tenisului, mai ales că adversarii vor oferi, cel mai probabil, un spectacol pe cinste. Pe lângă semifinala Dimitrov-Zverev, ceilalți doi jucători care vizează atingerea finalei de la Miami sunt Sinner și Medvedev. Aceștia au jucat ultima dată, unul împotriva celuilalt, la Australian Open, în iarnă.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel