Echipa chineză de înot, formată din Jiayu Xu, Haiyang Qin, Jiajun Sun și Pan Zhanle au cucerit medaliile de aur în proba masculină de ștafetă 4x100 metri mixt, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Internetul din China a explodat de bucurie și mândrie, după ce înotătorii țării asiatice au pus capăt dominației de zeci de ani a Statelor Unite ale Americii, în proba de ștafetă 4x100 de metri masculin, la Jocurile Olimpice de la Paris. Chinezii au obținut o victorie spectaculoasă, echipă care s-a confruntat cu o atenție sporită în urma unei controverse privind dopajul.
Pan Zhanle, care a stabilit recordul mondial la 100 metri liber săptămâna trecută, a propulsat China de pe poziția a treia în fruntea cursei, în ultima etapă a ștafetei de duminică, depășindu-și rivalii americani și francezi într-o evoluție uluitoare. Acesta este cel de-al doilea aur al Chinei la înot la Jocurile Olimpice de la Paris, după cucerirea titlului olimpic de către Pan, miercurea trecută.
Pan a terminat cursa de 100 metri în 45,92 secunde, mai repede decât recordul mondial stabilit în proba individuală, de 100 metri liber, respectiv 46,40 secunde.
Echipa Statelor Unite ale Americii a terminat cu 0,55 secunde în spatele echipei chineze, nereușind să cucerească aurul în cadrul acestui eveniment, pentru prima dată de când această probă și-a făcut debutul, respectiv la Jocurile Olimpice din 1960.
Succesul chinezilor a fost întâmpinat, din nou, cu de o serie de întrebări – inclusiv din partea unor colegi de-ai acestora, mai ales în contextul în care nu mai puțin de 23 de înotători chinezi au fost testați pozitiv la o substanță interzisă, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. Autoritățile antidoping au acceptat explicația Chinei conform căreia sportivii au consumat alimente contaminate la un hotel unde au fost cazați, aceștia nefiind suspendați.
În China, mulți utilizatori de pe rețele sociale s-au bucurat de victoria istorică a echipei chineze de înot. Cucerirea aurului olimpic a reprezentat, luni, una dintre cele mai importante subiecte de pe rețelele sociale chineze, hashtag-ul „Cursa uluitoare a lui Pan Zhanle” înregistrând peste 500 de milioane de vizualizări, la fel ca un alt hashtag despre medalia de aur la proba de ștafetă.
Pan, care a împlinit 20 de ani duminică, a spus că medalia de aur cucerită alături de colegii săi este un cadou de ziua lui.
„Mi-am îndeplinit promisiunea pe care mi-am făcut-o acum un an, sărbătorind cea de-a 20-a aniversare cu o medalie de aur pe echipă”, a scris el într-o postare virală pe Weibo, unde înotatorul a devenit o celebritate peste noapte.
„O nouă călătorie a început, iar obiectivele au fost stabilite în liniște. Sper să pot aduce o contribuție și mai mare echipei. Echipa chineză de înot este întotdeauna cea mai bună!”, a mai spus el.
Într-un interviu acordat postului de stat CCTV, imediat după eveniment, unii dintre colegii lui Pan au spus că nu sunt mulțumiți de propria lor performanță în etapele anterioare ale ștafei. Pan și-a aplaudat și și-a lăudat colegii de echipă: „Cursa s-a încheiat, iar titlul este al nostru. Nu ar trebui să fim noi cei nemulțumiți; ar trebui să fie ceilalți, am câștigat corect.”, a mai declarat el.
În China, acuzațiile de dopaj au adus indignare și acuzații de tratament inechitabil – în special din cauza controlului cu care s-a confruntat echipa în această vară. Totuși, foarte mulți înotători chinezi care au fost testați pozitiv în urmă cu trei ani concurează la Jocurile Olimpice de la Paris, inclusiv doi membri ai echipei care a câștigat aurul în proba de ștafetă, respectiv Qin Haiyang și Sun Jiajun, scrie CNN.
Delegația Chinei este lider în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris (21-17-14), în timp ce România se află pe a 14-a poziție, cu șapte medalii.