Fotbal Pierluigi Collina, marele fost arbitru italian, a reacţionat după ce un arbitru turc a fost lovit cu pumnul chiar pe teren. "Un cancer care poate costa viaţa"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Pierluigi Collina, unul dintre cei mai apreciaţi arbitri din istorie, actualmente preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA, a reacţionat după ce Halil Umut Meler a fost lovit de preşedintele celor de la Ankaragucu, Faruk Koca. Preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA, Pieruligi Collina, a asigurat că "violenţa împotriva arbitrilor este un cancer care poate costa viaţa fotbalului" şi a cerut să se acţioneze împotriva acesteia "înainte să fie prea târziu", informează EFE.

"Violenţa verbală şi fizică împotriva arbitrilor este un cancer care poate costa viaţa fotbalului. Este responsabilitatea tuturor celor care iubesc jocul preţios să acţioneze şi să facă ceva, înainte să fie prea târziu şi acest cancer să ucidă fotbalul", a afirmat Collina după atacul asupra unui arbitru în Turcia, care a dus la suspendarea tuturor competiţiilor profesioniste pe termen nelimitat.

Într-o scrisoare publicata de FIFA, Collina a descris victima, Halil Umut Meler, drept "un arbitru foarte bun şi o persoană foarte bună", cu care s-a întâlnit la Cupa Mondială Under-20 din Argentina, la începutul acestui an şi a subliniat că "niciun arbitru, nicio persoană nu trebuie să trăiască experienţa pe care a trăit-o acesta la Ankara", în timp ce "îşi exercita munca şi a fost agresat pe teren la finalul partidei".

"Imaginea lui căzând pe iarbă, protejându-şi capul cu mâinile în timp ce era lovit şi vânătaia de sub ochi sunt îngrozitoare. Dar este şi mai înfiorător să ştii că există mii de arbitri din întreaga lume care sunt atacaţi verbal şi fizic la niveluri inferioare ale jocului din întreaga lume, fără ca acest lucru să fie raportat în mass-media. Sunt necunoscuţi şi marea majoritate sunt arbitri tineri, aflaţi la începutul carierelor lor", adăugat fostul cavaler al fluierului italian, scrie Agerpres.

"Un cancer care poate costa viaţa fotbalului"Collina a insistat că "un arbitru nu poate fi atacat pentru că ia o decizie, chiar dacă aceasta este greşită" şi nici nu poate suferi acţiuni violente precum incendierea sau distrugerea maşinii sale, "ceva care nu este o exagerare şi se întâmplă în unele ţări, nu de puţine ori".

"După întâlnirea anuală a IFAB de la Londra, din 28 noiembrie, am spus deja că violenţa verbală şi fizică împotriva arbitrilor este un cancer care poate costa viaţa fotbalului. Ca un 'vechi' arbitru cum sunt eu, îi sunt recunoscător preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, pentru cuvintele sale şi solidaritatea pe care şi-a exprimat-o personal faţă de Halil Umut Meler", a adăugat oficialul FIFA.

Pierluigi Collina s-a exprimat astfel la două zile după atacul asupra arbitrului respectiv, la finalul meciului dintre echipele Ankaragucu şi Rizespor (1-1), din Super Liga turcă, în care echipa gazdă a evoluat în zece jucători din minutul 50, după o eliminare pentru cumul de cartonaşe galbene, iar oaspeţii au egalat în minutul 90+7. Românul Olimpiu Moruţan a marcat golul echipei gazdă.

La finalul acestui meci, preşedintele clubului Ankaragucu, Faruk Koca, a intrat pe gazon şi l-a lovit pe arbitru, atac căruia i s-au alăturat şi alţi suporteri ai echipei gazdă.

Faruk Koca a fost arestat în urma acestor evenimente şi şi-a prezentat ulterior demisia din funcţia de preşedinte al clubului Ankaragucu.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel