Turnee ATP Primele nemulțumiri la Țiriac Open: Filip Jianu, dezamăgit de lipsa wild-card-urilor pentru tenismenii români

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Tenismenul Filip Jianu și-a exprimat nemulțumirea, după ultimul meci din calificări, la turneul Țiriac Open, în urma căruia a fost învins de moldoveanul Radu Albot.



Niciun wild-card pentru jucătorii români

Filip Cristian Jianu (282 ATP) a fost învins de moldoveanul Radu Albot (139 ATP), luni, în runda finală a calificărilor turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 580.000 de euro și găzduit de baza sportivă Năstase-Marica din București. Meciul dintre cei doi s-a terminat cu 7-6(4) 6-4, în două ore și 16 minute. Jianu a declarat, în conferința de presă de după meci, că este dezamăgitor faptul că țara noastră nu are niciun reprezentat pe tabloul principal la simplu, mai ales că niciun jucător român nu a primit vreun wild-card din partea organizatorilor.

E puțin dezamăgitor că nu avem niciun român pe tabloul principal aici, măcar cu un wild-card. Ar fi putut fi ajutat un român cu un wild-card pe tablou, ca să fie sprijinit de public. Sunt destul de mulți bani pe tablou, destul de multe puncte pe care noi, la clasamentul nostru, le adunăm mult mai greu la turneele unde jucăm noi. Iar câteva meciuri aici ar fi însemnat un salt imens în clasament. Și e altfel să joci cu publicul în spate, ți se ridică mult nivelul de joc. Au fost circumstanțe grele, eu de exemplu am aflat sâmbătă seara la 6... cerusem un wild-card în calificări, nu mi-a fost oferit, dar am semnat, mi-am încercat norocul și am intrat pe baza clasamentului sâmbătă la 18:00. Și am jucat duminică imediat primul meci. Nu a fost tocmai ușor, dar mă bucur măcar că am câștigat primul meci”, a spus el.

Întrebat dacă el consideră nedreaptă decizia organizatorilor de a nu oferi invitații speciale pe tabloul principal jucătorilor români, tenismenul în vârstă de 22 de ani a răspuns: „Nu știu dacă decizia e nedreaptă, până la urmă e turneul lor, conducerea decide cui oferă wild-card. Puțin dezamăgitor este, da, pentru că am muncit, am jucat foarte bine anul ăsta, am câștigat multe meciuri în turnee mai mici. Mi-ar fi făcut plăcere să primesc un wild-card, ar fi însemnat enorm pentru mine. Până la urmă a fost bine și așa pentru că am putut să îmi dovedesc mie că pe baza clasamentului am putut să intru la un turneu ATP.”

Jianu s-a arătat nemulțumit de faptul că nu a reușit să ajungă pe tabloul principal, dar recunoaște că a avut șanse importante în meciul cu Radu Albot: „Sunt puțin dezamăgit că nu am reușit să trec și astăzi. A fost un meci strâns, au fost șanse și de o parte și de alta. Eu am servit pentru set, apoi în al doilea am avut câteva șanse de break, dar asta a fost să fie pentru mine aici. Mai sunt în proba de dublu, și, poate și cu puțin noroc, continui și ca 'lucky loser' ... nu se știe niciodată. Eu mă bucur de experiența asta, de faptul că am putut să joc la acest turneu și sper să revin la edițiile viitoare. Am mai jucat cu el (n.r. - Radu Albot) la un turneu challenger pe hard și cred că a fost același scor dacă nu mă înșel, adică tot așa strâns. Azi putea câștiga oricine, cred că de primul set a depins... îmi pare rău că n-am putut să câștig eu. Oricum, este incredibil că avem acest turneu la București având în vedere situația tenisului masculin românesc. E un turneu de top, atmosferă foarte frumoasă, sper să rămână cât mai mult timp aici și să sper să mai joc la acest turneu.”, a mai spus românul.

Lipsurile financiare, o mare problemă pentru tenismenii români

Filip Jianu a mai susținut că este nevoie de crearea unui sistem pentru ca tinerii jucători români să fie ajutați: „Tenisul masculin românesc are nevoie de un sistem mult mai bine pus la punct începând de la juniorii de top până la jucătorii ca noi, de 22, 23 până la 26 de ani, care au dovedit totuși că au un nivel destul de bun la turneele futures și challenger. Dar pentru pasul următor trebuie investiți bani, trebuie aduși specialiști să ne ajute. Să nu mai fim pe barba noastră pentru că e foarte greu să te antrenezi de unul singur, să mergi la turnee singur, să te susții financiar de unul singur. Asta e, să fie un sistem care să ne ajute să creștem.”

„Mereu există discuții cu federația despre partea financiară. Însă la federație știu că au fost și ceva probleme cu procesele, cu finanțarea... Eu sunt în relații foarte bune cu federația, nu am de ce să comentez de rău. Dânșii au avut problemele lor, evident fiecare e pe barba lui, așa e situația în România, așa este sistemul. Nu mai am de ce să comentez, mereu e aceeași discuție. Evident că e nevoie de un sistem mult mai bine pus la punct să ajutăm juniorii, să vină finanțare, să vină sponsori, dar nu pot eu să mă ocup de treaba asta, sunt specialiști, sunt oameni la federație, dânșii se ocupă de treaba asta”, a adăugat el.

Jianu, în vârstă de 22 ani, cel mai bine clasat român în ierarhia mondială, mai fusese învins de Albot la prima lor întâlnire, în 2022, în primul tur la Istanbul, cu un scor identic. El rămâne cu un cec de 3.105 de euro și 7 puncte ATP, urmând să evolueze și la dublu, alături de Cezar Crețu, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Turnee ATP




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel