Formula 1 "Probabil cea mai bună maşină de Formula 1 creată vreodată". Modelul care a fost catalogat drept "o maşină aproape completă"

Data publicării:
Fotografie de la Carlos Santiago, Pexels
Fotografie de la Carlos Santiago, Pexels

Formula 1 nu este străină de realizări inginereşti extraordinare. Însă o maşină este considerată cea mai bună creată vreodată. Şi s-a întâmplat chiar anul ăsta. 



Maşina cu care cei de la Red Bull au concurat în 2023, RB19, a spart toate barierele despre care se credea că există în acest sport. Iar cuvântul "dominanţă" poate fi acum definit de Max Verstappen, care a câştigat titlul mondial în această maşină. De altfel, fanii Formula 1 probabil au învăţat imnurile Austriei şi Ţărilor de Jos pe de rost, având în vedere victoriile consecutive ale lui Max Verstappen. 

"RB19 este, probabil, cea mai bună maşină de Formula 1 care a fost creată vreodată. Este un lucru impresionant, mai ales dacă ne gândim că, de-a lungul anilor, am văzut câteva proiecte speciale. E aproape o maşină completă, combinaţia ideală între putere şi aerodinamică", a declarat Lawrence Baretto, corespondent F1, pentru CNN Sport

"Nu e vorba despre performanţele consistente, ci despre cât de bine funcţionează în condiţii diferite, la curbe cu profil diferit, pe piste diferite. E o maşină care funcţionează oriunde", a spus şi jurnalistul Edd Straw pentru sursa citată. 

Ce spun statisticile 

 

Red Bull îi are în componenţă pe campionul mondial Max Verstappen şi pe veteranul Sergio Perez, cu 12 sezoane experienţă. Cei doi sunt pe primele două locuri în clasamentul mondial, iar Red Bull a câştigat şi Campionatul Constructorilor, cu şase etape înainte de finalul sezonului. 

Un şofer Red Bull a trecut primul linia de finish de 15 ori din 16 curse din acest sezon. Singurul şofer care a reuşit să întrerupă seria victoriilor Red Bull a fost Carlos Sainz, de la Ferrari, în Marele Premiu din Singapore. Max Verstappen a câştigat 13 din cele 15 curse adjudecate de Red Bull. De asemenea, Verstappen a câştigat 10 curse la rând, din mai până în septembrie, şi a doborât astfel recordul lui Sebastian Vettel, care avea nouă victorii consecutive. 

Cei de la Red Bull au înregistrat şi cele mai rapide 10 tururi de circuit şi au câştigat trei curse de sprint. Dar nu e o întâmplare. Red Bull a creat modelul RB 19 plecând de la scheletul RB 18, maşină care în 2022 a câştigat 17 din cele 22 de curse în care a participat. Verstappen a câştigat anul trecut 15 curse, depăşindu-i pe Vettel şi Michael Schumacher, care aveau câte 13 victorii într-un sezon. 

Maşina celor de la Red Bull a dominat competiţia atât de mult încât a dat naştere unor dezbateri cu privire la cât ar trebui să petreacă echipele pentru a-şi dezvolta maşinile. Lewis Hamilton, septuplu campion mondial, a declarat că echipele ar trebui să fie forţate să aştepte până în pauza de vară pentru a lucra la maşinile pentru sezonul următor. 

"Cred că FIA ar trebui să impună o perioadă de timp când echipele să aibă voie să lucreze la maşinile pentru anul viitor. Să zicem 1 august, pentru ca nimeni să nu aibă un avantaj faţă de celelalte echipe. Poate că astfel toată lumea ar fi la un nivel cât de cât apropiat în sezonul următor", a declarat Hamilton. 

Verstappen, însă, nu a fost impresionat de părerea lui Hamilton. 

"Nu vorbeam despre asta când el câştiga titluri, nu? Deci nu cred că ar trebui să vorbim despre asta nici acum. Aşa funcţionează Formula 1. Când ai o maşină competitivă, e minunată. Evident, la un moment dat, trebuie să te uiţi şi spre ce va fi în viitor", a declarat campionul mondial. 

Singur în vârf... pentru moment 

 

Red Bull pare că nu are rival, momentan. Dar asta nu va dura la nesfârşit, după cum au dovedit-o şi alţii. Roger Federer, Tom Brady, Mercedes, toate acestea sunt exemple de dominaţie în sport, dominaţie care a luat sfârşit. 

Chiar dacă Verstappen sau echipa Red Bull nu sunt încântaţi de asta, ei trebuie să ştie că toate echipele îi vor ajunge la un moment dat. Întrebarea, acum, este dacă, odată cu schimbarea regulilor din sezonul 2026, vor mai reuşi să ţină pasul cei de la Red Bull. 

"Acum, cât regulile rămân la fel, e greu de crezut că Red Bull nu va fi în continuare lider. La anul, poate chiar şi în 2025, vor fi echipa pe care toţi vor trebui să încerce să o bată. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi învinşi. Îşi vor mai pierde din avantaj în timp", a declarat Baretto. 

Florin Răvdan | Categorie: Formula 1
Tagurile articolului: formula 1 max verstappen rb19 red bull




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel