Tenis Probleme pentru Academia Mouratoglou, după declaraţiile Sarei Maria Popa. Un avocat de drept sportiv spune că WADA, ITIA şi ANAD se pot autosesiza

Data actualizării: | Data publicării:
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep

Tenismena Sara Maria Popa a declarat săptămâna trecută că sportivii de la Academia Mouratoglou primesc substanţe interzise încă de la vârsta de 12 ani. Un avocat de drept sportiv spune acum că instituţiile de control se pot autosesiza în acest caz. 



"ANAD, ITIA, WADA, se pot autosesiza. Dar, sigur, dincolo de vorbe, trebuie să existe dovezi. Dacă țin bine minte, sunt anumite proceduri reglementate în cadrul statutelor fiecărei federații internaționale. Au dreptul de a se autosesiza în urma unor declarații și de a urmări o situație particulară, pentru a face o investigație.

Există o procedură, reglementată și de legea noastră, și de convenția WADA, prin care o anumită jucătoare, vizată de anchetă sau alte jucătoare, din afara ei, pot oferi un ajutor substanțial în acel proces. Adică pot ajuta cu informații.

Dacă declarația ei a survenit după închiderea audierilor, are zero importanță pentru verdict. Dacă însă a fost la audieri, deși colegii dumneavoastră care au fost la Lausanne ar fi putut să o vadă intrând, o putea ajuta pe Simona dacă făcea aceleași declarații și acolo. În fața membrilor panelului de judecată.

Da, s-ar putea deschide o anchetă, dar numai dacă se dorește acest lucru. Sincer să fiu, eu sunt sceptic. Dar, dacă ar vrea, sigur că e posibil. Eu nu am citit ce a spus sportiva noastră, dar dacă sunt cele pe care mi le-ați zis, sunt declarații destul de puternice.

Da, va avea nevoie să ofere mai multe explicații. Dar, de asemenea, se vor ridica niște semne de întrebare cu privire la activitatea care se desfășoară acolo, la Academie.

Sara Maria Popa spune că nu le-a luat ea, deci nu e în culpă, dar s-ar putea ca la un moment dat cineva să o întrebe cât și ce știe despre ceilalți sportivi de la Academie. Repet, numai dacă se demarează o anchetă. Însă atunci probabil că vor ieși mai multe lucruri la suprafață. Din punct de vedere sportiv, Sara nu riscă nicio sancțiune.

Poate fi un început, iar ITIA sau WADA să le cheme pe fostele colege, colegi, ai Sarei și Simonei de la Academia Mouratoglou, pentru mai multe explicații”, a declarat Sabin Gherdan, avocat de drept sportiv, conform Iamsport.

Sara Maria Popa a făcut declaraţii uluitoare despre Academia Mouratoglou 

"Nu ştiu detaliile şi nu vreau să intru prea mult. Nu ştim dedesubturile. Există sportivi care iau acele substanţe, numai că nu sunt prinşi pentru că ştiu exact când să elimine substanţa şi ştiu exact când să o ia. Eu, de exemplu, am fost testată săptămânal şi nu am luat niciodată.

Dar nu pot să bag mâna în foc pentru ceilalţi sportivi. Suplimentele sunt diferite de substanţe pe care preparatorii fizici şi medicii de la Academii le dau sportivilor. Suplimentele sunt exact pastilele de zi cu zi pe care fiecare persoană poate să le ia.

Am fost când aveam 12 ani. Am jucat la Academia Mouratoglou. Este adevărat, de la o vârstă fragedă li se dau sportivilor nişte substanţe. La juniori, nu te controlează cei de la anti-doping. Te lasă un pic să mai creşti, să împlineşti 17 ani şi de atunci încep controalele mai intense", a declarat Sara Maria Popa.

Simona Halep aşteaptă judecarea cazului său la TAS şi speră la anularea suspendării de 4 ani pentru dopaj. Acuzarea, însă, cere o pedeapsă şi mai dură pentru româncă, 6 ani de suspendare din toate competiţiile. Un astfel de verdict i-ar pune capăt carierei Simonei Halep. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?