Stiri Procesul lui Dani Alves a ajuns la final. Verdictul este în pronunţare

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Instanţa deliberează asupra verdictului pentru Dani Alves, judecat pentru viol. Procesul brazilianului Dani Alves, fostul fotbalist al echipelor FC Barcelona şi Paris Saint-Germain, acuzat de viol de către o tânără într-o discotecă, a ajuns la finalul miercuri seară, şi aşteaptă pronunţarea verdictului de către judecători, care ar putea dura însă mai mult săptămâni, informează AFP.

Fostul internaţional brazilian, împotriva căruia parchetul a cerut nouă ani de închisoare, a afirmat că a avut o relaţie sexuală consimţită şi a respins orice formă de violenţă împotriva reclamantei în mărturia sa finală, o versiune care însă nu a convins procurorul de caz, care şi-a încheiat rechizitoriul considerând că partea vătămată, care a depus mărturie luni cu uşile închise, a prezentat "fapte incredibile care dovedesc violenţa împotriva sa" din partea lui Dani Alves.

"Dacă dorea să plece, era liberă să o facă în orice moment"Însă fostul jucător, în vârstă de 40 de ani, a afirmat că reclamanta "nu a spus în niciun moment ceva legat de dorinţa de a pleca".

"Dacă dorea să plece, ea era liberă să o facă în orice moment. Ea nu a fost obligată să stea acolo", a adăugat fostul fotbalist, afirmând că nu este un om violent.

La finalul procesului, Ministerul Public şi-a menţinut punctul de vedere: nouă ani de închisoare împotriva lui Alves, precum şi o despăgubire de 150.000 de euro pentru victimă şi 10 ani de libertate condiţionată la ieşirea din închisoare.

"Dacă la un moment dat, victima a spus 'nu, ajunge', atunci înseamnă "nu, ajunge'. Domnul Alves nu putea continua dacă victima nu şi-a dat acordul", a subliniat procurorul de caz, care a adăugat că tânăra a făcut "atât cât a putut".

Avocata lui Alves a cerut, la rândul ei, achitarea clientului său, susţinând că acesta nu avea "de unde să ştie că reclamanta şi-a retras consimţământul între timp".

Marţi, în cea de-a doua zi a procesului, printre cele 20 de persoane chemate la bară să depună mărturie a figurat şi prietenul brazilianului, Bruno, care l-a însoţit în noaptea de 30 spre 31 decembrie 2022 în discoteca Sutton din Barcelona.

El a revenit asupra faptelor cu ajutorul unui traducător de limba spaniolă. El a afirmat că Alves a băut mult în acea seară, cei doi făcând turul barurilor înainte de a termina seara în acea discotecă.

După ce ar fi invitat victima şi încă două femei care o însoţeau la masa lor dintr-un separeu VIP, Alves a întreţinut cu victima o formă "de afinitate respectuoasă", conform acestuia.

El susţine că l-a văzut apoi pe Alves îndreptându-se spre toaletele din zona VIP, urmat de femeie. La revenire, Alves a dansat şi nu a spus nimic din ce s-ar fi întâmplat.

Dani Alves nu a divorţat încă oficialLa rândul ei, Joana Sanz, soţia lui Dani Alves, a venit să depună mărturie. Ea a explicat că nu a divorţat încă legal de fostul fotbalist şi că se afla în casa lor din Barcelona la momentul acela.

Când soţul său a revenit acasă, ea a afirmat că se simţea un puternic miros de alcool, iar când a intrat în cameră, acesta s-a lovit de mai multe corpuri de mobilă şi a căzut pe pat unde a adormit.

De asemenea, Joana Sanz a afirmat că nu a încercat să vorbească cu Alves din cauza "stării în care se afla acesta".

Alves este acuzat de o tânără că a violat-o în noaptea de 30 spre 31 decembrie 2022 în toaleta discotecii din Barcelona.

Potrivit rechizitoriului, jucătorul, care petrecea atunci câteva zile de vacanţă la Barcelona după Cupa Mondială din Qatar, se afla în această discotecă împreună cu un prieten.

După ce i-a oferit şampanie reclamantei, verişoarei ei şi unei prietene, el ar fi invitat-o să-l însoţească într-un separeu care avea şi toalete proprii, lucru pe care ea nu îl ştia.

Alves ar fi avut atunci o "atitudine violentă" faţă de tânără, pe care ar fi obligat-o să întreţină relaţii sexuale, conform acuzării.

"Victima i-a cerut de mai multe ori (...) să-i dea drumul, spunând că vrea să plece, dar acuzatul a împiedicat-o să facă acest lucru", se mai poate citi în actul de acuzare, care descrie o "situaţie de angoasă şi teroare" pentru tânără.

O versiune coroborată luni de prietena reclamantei, care a explicat că Alves era "extrem de stânjenitor" în acea seară.

Apoi, ea a izbucnit în lacrimi în instanţă în timp ce a descris modul în care reclamanta "plângea cu disperare" şi voia să plece, după ce a ieşit din toaletă, spunând că Alves i-a făcut "mult rău".

Potrivit ministerului public, reclamanta suferă de "stres post-traumatic de intensitate în general mare".

"Nu doarme, a început să ia antidepresive, (...) abia iese din casă", a confirmat verişoara ei în instanţă.

De la începutul acestui scandal, Dani Alves şi-a schimbat de mai multe ori versiunea, ajungând să spună într-un videoclip, la începutul lunii ianuarie, că nu a întâlnit-o niciodată pe reclamantă.

El s-a justificat apoi, afirmând că nu a vrut să-şi pună în pericol căsnicia, înainte de a admite în cele din urmă că a avut o relaţie sexuală cu tânăra, dar că a fost o relaţie consensuală.

Justiţia spaniolă i-a refuzat de mai multe ori eliberarea, subliniind "riscul ridicat de fugă" al jucătorului în Brazilia, ţară care în general nu îşi extrădează cetăţenii.

Avocaţii lui Alves au încercat să ajungă la o înţelegere cu reclamanta înainte de începerea procesului, aşa cum a recunoscut avocata acesteia din urmă la sfârşitul lunii noiembrie.

Un astfel de acord, amintit din nou în ultimele zile, i-ar fi putut permite jucătorului să fie condamnat la o pedeapsă mai uşoară în schimbul recunoaşterii vinovăţiei sale şi a despăgubirii victimei.

Unul dintre cei mai titraţi fotbalişti din istorie, Dani Alves a avut cea mai fastă perioadă a carierei la Barca, între 2008 şi 2016, când a câştigat 23 de trofee.

Fotbalistul, care a mai evoluat la Sevilla FC şi Juventus Torino, juca la clubul mexican Pumas în momentul încarcerării sale, în ianuarie 2023. Gruparea mexicană, cu care era sub contract până la finalul sezonului trecut, l-a concediat imediat, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel