Fotbal international Real Madrid este clubul european cu cele mai mari venituri

Data publicării:
Facebook Real Madrid
Facebook Real Madrid

Real Madrid este favorită la calificarea în sferturile Ligii Campionilor, după victoria din deplasare, 1-0, cu Leipzig. Un raport UEFA arată însă că "galacticii" stau bine şi la capitolul financiar. Real Madrid, cu un total de 841 de milioane de euro, este clubul cu cele mai mari venituri, potrivit ultimului raport UEFA privind "Panorama europeană a finanţării şi investiţiilor cluburilor", informează agenţia EFE.

Documentul publicat miercuri evidenţiază că cele peste 700 de cluburi europene de primă ligă au înregistrat venituri totale de 23,9 miliarde de euro în 2022, cu 13% mai mult decât în 2021, şi că în 2023 cifra veniturilor primelor 20 de cluburi a fost de 11,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creştere "extrem de sănătoasă" de 16% faţă de anul precedent.

Real Madrid, actualul lider al campionatului Spaniei, devansează clubul englez Manchester City, aflat pe locul secund, cu venituri de 836 milioane de euro, în timp ce poziţia a treia este ocupată de FC Barcelona, cu 815 milioane de euro, urmată de Paris Saint-Germain (807 milioane) şi Manchester United (747 de milioane).

Veniturile citate sunt cele mai recente date disponibile la finele exerciţiului financiar 2023, potrivit raportului. UEFA consideră că aceste date confirmă modul în care fotbalul european la nivel de club a ieşit din pandemie, cu o creştere a tuturor surselor de venit şi a interesului pe care îl generează, care doborât recordurile de asistenţă în toată Europa.

Conform previziunilor făcute pe baza primelor declaraţii ale cluburilor din cursul anului trecut, veniturile totale vor depăşi 26 de miliarde euro în 2023.

Raportul precizează totodată că cele mai mari creşteri ale veniturilor în termeni absoluţi au fost înregistrate de FC Barcelona (+176 milioane de euro), PSG (+137 milioane), AC Milan (+126 milioane) şi SSC Napoli (+120 de milioane).

Prima ligă engleză a generat 6,5 miliarde de euro în 2022 şi se află în fruntea majorităţii categoriilor de venituri, în timp ce liga spaniolă s-a menţinut pe poziţia a doua, cu venituri totale de 3,3 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte salariile jucătorilor, cluburile au cheltuit în total 12,8 miliarde de euro în 2022 pentru plata jucătorilor lor, sumă cu 4,7% mai mare faţă de 2021 şi cu 13% în plus în raport cu nivelul pre-pandemic din 2019, scrie Agerpres.

Real Madrid a depăşit 50 de milioane de urmăritori pe X 

Clubul din capitala Spaniei le devansează categoric pe principalele sale rivale din fotbalul spaniol, FC Barcelona, care are 21,6 milioane de urmăritori, şi Atletico Madrid (5,5 milioane).

Real Madrid a sărbătorit atingerea barierei de 50 de milioane de urmăritori pe contul său oficial de X în limba spaniolă, cu o fotografie editată în care apar Luka Modric, Jude Bellingham, Dani Carvajal şi Rodrygo Goes.

Cluburile din Europa care calcă pe urmele actualului lider din Primera Division sunt Manchester United, cu 37,6 milioane de urmăritori pe reţeaua X, Manchester City, cu 17,4, milioane, Pari Saint-Germain, 15 milioane, Juventus Torino, 10 milioane, şi Bayern Munchen, 7 milioane.

În Spania, Real Madrid are un număr dublu urmăritori faţă de FC Barcelona, celelalte echipe din La Liga aflându-se la mare distanţă de cele două mari cluburi: Atletico Madrid (5,5 milioane), Valencia (1,3 milioane), Sevilla FC (1,1 milioane), Betis Sevilla şi Athletic Bilbao (1 milion), Real Sociedad (763.000).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel