Superliga Romaniei Regula de aur pe care fotbaliştii nu o mai învaţă. Marcel Puşcaş aduce aminte de "fotbalul cu bască-n cap", după accidentarea lui Baiaram

Data publicării:
Facebook Marcel Puşcaş
Facebook Marcel Puşcaş

Ştefan Baiaram, mijlocaşul celor de la Universitatea Craiova, a suferit o fractură de piramidă nazală în meciul terminat la egalitate de echipa sa cu FC Rapid, în etapa 29 a Ligii 1, la un duel cu Alexandru Albu. Marcel Puşcaş, directorul celor de la FC U 1948, aduce aminte de "fotbalul cu bască-n cap" şi de o regulă de aur pe care fotbaliştii nu o mai învaţă. 



Potrivit fostului fotbalist, numărul mare de accidentări în zona capului este cauzată de faptul că juniorii nu mai învaţă corect tehnica săriturilor şi, astfel, îşi rănesc adversarii.

"În mai fiecare meci din România aflăm că, "fotbaliștii săritori la cap" au grave probleme. Fie vine salvarea, fie lipsesc vreo 6 etape, fie joacă cu mască. Asta in cazuri fericite. Nefericite sunt cele în care se dau cap in cap cu coechipierii.

De multe ori apare SMURDUL

Pe vremea când se juca cu "bască-n cap", cu antrenori cu 4 clase, fără licențe dar foști fotbaliști, ni se explica la copii și juniori că atacul mingii în duelurile aeriene se face cu umărul piciorului de bătaie înainte.

De ce?

Tocmai pentru a evita lovitura cu capul spre spate a adversarului. Pentru a evita posibila accidentare. Deci, mingea în duelul aerian nu se atacă cu pieptul in spatele adversarului ci cu umărul. În duelul aerian, adversarul n-are ochi la spate. Vrea să înlăture pericolul. Cum te protejezi?", a scris Marcel Puşcaş pe Facebook. 

Greşeala pe care o fac jucătorii din Liga 1

Puşcaş scoate în evidenţă şi o greşeală majoră pe care o fotbaliştii din Liga 1 şi spune că acest tip de comportament trebuie stopat la 18 ani, pentru ca respectivii jucători să nu ajungă la nivel înalt. 

"Mai văd fotbaliatori in Liga 1( din păcate foarte multi) care atunci când lovesc mingea cu capul aduc brațele la nivelul toracelui. Pe bune!? Păi care-s elanul, forța, direcția de transmitere a mingii? Acest tip de fotbalist trebuie stopat la 18 ani. Să dea la medicină sau la sapă.

Asta mi s-a spus în 1974. Aveam 14 ani. Juhasz Gusti-bacsi, fost campion, internațional, cu 4 clase, de profesie morar m-a învățat acest lucru. Pe mine și pe mulți alți puști. El a jucat la CAO, VENUS și România. Era un fel de Boloni al României. Nu stomatolog. Era morar de profesie. Știa să facă făină. 

Ne-a transmis cum se duelau aerian fotbaliștii normali acum 85 de ani. Ce s-a schimbat din pildele lui? Sunt actuale și fără licențe.

Licențiații de azi, nu le spun copiilor și nici nu le pot demonstra aceste ..."banalități". Așa cum nedemonstrabile sunt lovirea mingii cu ambele picioare, stopul pe piept, gândirea rapidă, șutul la poartă șamd. Același morar- internațional îmi spunea:

-" Pușcaș, dacă ești la 20-25 metri de poartă, trage, a doua situație nu va mai fi!"

Ce ziceți de fotbalul cu bască-n cap? Mai este el valabil?", a mai scris Marcel Puşcaş.  

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?