Fotbal Ce este regula Offside și cum se aplică. De ce stârnește valuri de controverse

Data actualizării: | Data publicării:
Ce este regula Offside - Foto: Freepik @rkmdesign
Ce este regula Offside - Foto: Freepik @rkmdesign

Regula Offside în fotbal: ce înseamnă, cum se aplică și de ce stârnește valuri de controverse.



În fotbal, regula offside reprezintă una dintre cele mai discutate și controversate reguli ale jocului.

Regula offsaid este o parte fundamentală a fotbalului modern, menită să mențină echilibrul între echipe și să asigure fair-play-ul în timpul meciurilor, dar adesea devine subiectul unor dezbateri aprinse între jucători, antrenori și fanii microbiști.

Vezi și: Fair Play: ce este și la ce se referă, de fapt. Spiritul jocului corect în sport și în viață

În acest articol îți vom arăta care sunt regulile offside, modul în care acestea sunt aplicate și diversele controverse legate de această regulă.

Deci, ce este offside?

Offside este o regulă în fotbal care are drept scop prevenirea unui jucător de la a se afla într-o poziție avantajoasă în momentul în care mingea este trimisă către el de un coechipier.

Cu alte cuvinte, un jucător se află în offsaid dacă se găsește mai aproape de linia porții adverse decât minge și penultimul apărător (de obicei portarul și un alt jucător).

Această regulă este menită să evite situațiile în care un jucător poate sări în atac dintr-o poziție avantajoasă și să înscrie ușor goluri, ceea ce ar slăbi rolul defensivei în joc.

Cum se aplică regula Offside?

Pentru a fi considerat în offsaid, un jucător trebuie să se afle în poziție de offsaid în momentul în care mingea este jucată la el de către un coechipier. Este important de menționat că poziția de offsaid nu este pedepsită în sine.

Jucătorul trebuie să și intervină în joc din această poziție pentru a fi sancționat.

Interferența poate lua mai multe forme, cum ar fi săritura pentru a atinge mingea sau deranjarea portarului advers.

De asemenea, un jucător nu poate fi în offsaid în propria jumătate de teren sau în momentul în care primește mingea direct de la o lovitură de la centru, o lovitură de la margine sau o respingere a mingii de către un adversar.

Offside - de ce stârnește controverse

Regula offsaid a stârnit numeroase controverse de-a lungul anilor, în special din cauza dificultății de a o interpreta și aplica corect. Arbitrii au adesea parte de critici și dezacorduri cu privire la deciziile lor legate de offsaid.

De asemenea, utilizarea tehnologiei VAR (n.r. Video Assistant Referee) pentru a verifica deciziile de offsaid a sporit și mai mult discuțiile în lumea fotbalului.

Una dintre cele mai mari provocări este legată de momentul precis în care mingea este "jucată" de coechipierul care trimite pasa. În multe cazuri, se recurge la folosirea tehnologiei VAR pentru a determina cu exactitate dacă un jucător se află sau nu în offsaid.

De asemenea, un alt aspect controversat este măsura în care această regulă afectează spectaculozitatea jocului.

Unii critici susțin că regula offsaid limitează capacitatea echipei ofensive de a marca goluri, ceea ce duce la meciuri cu scoruri mici și poate afecta atractivitatea fotbalului pentru spectatori.

Giorgi Ichim | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel