Jocurile Olimpice ROlimpici - Alin Alexuc-Ciurariu, pentru a patra oară la Jocurile Olimpice

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 89 de sportivi calificați la această ediție, iar DC Sport vi-i face cunoscuți pe toți. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franței.



Alin, calificat pentru a patra oară consecutiv, la Jocurile Olimpice

La Turneul Preolimpic Mondial de lupte din Turcia, de la Istanbul, ultima competiție de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din vara acestui an, unde doar primii trei clasați la fiecare categorie de greutate au fost răsplătiți cu mult râvnitele bilete olimpice, Alin Alexuc-Ciurariu a reușit să-și adjudece locul pentru Olimpiadă.

Astfel, românul în vârstă de 34 de ani a devenit cel de-a 83-lea component al echipei țării noastre, pentru Paris 2024.

Pentru Alexuc, ediția de anul acesta va fi cea de-a patra apariție consecutivă la Jocurile Olimpice de vară, după Londra 2012, Rio 2016, și Tokyo 2020 (2021), unde s-a clasat pe locurile 16, 5, respectiv 12.

Ciurariu, campion european în anul 2020

Alin a început să practice acest sport la vârsta de zece ani, datorită popularității din cartierul său, el pregătindu-se la CS Botoșani, sub îndrumarea antrenorului Ioan Asaftei.

După cinci ani, acesta a devenit vicecampion național la cadeți, ca doar după un an, să devină campion național. În anul 2007, Alin a câștigat Cupa României la juniori și a devenit vicecampion european la cadeți. Un an mai târziu, sportivul român s-a alaturat lotului național de seniori, devenind, în 2009, campion național în această categorie.

În urmă cu 14 ani, Alin a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de juniori de la Budapesta în cadrul categoriei 96 kg, ca în anul 2015, acesta să se claseze pe locul 5 la categoria de 98 kg din cadrul Campionatului Mondial găzduit de Las Vegas. Astfel, el a fost primul luptător român care s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, unde a încheiat competiția pe locul 5.

În anul 2020, Alin a reușit să devină campion european la categoria 130 de kilograme, la Roma, în Italia. Alte rezultate notabile ale acestuia au fost înregistrate în urmă cu doi ani, în cadrul Campionatelor Mondiale de la Belgrad, unde românul a reușit să se claseze pe locul 3. Aceeași poziție a înregistrat-o și în anul 2019, la Campionatele Europene de la București, la categoria 130 kg.

Alin își dorește mult medalia olimpică, singura care îi lipsește din palmares: „Ultimul tren al meu!”

Sportivul român a recunoscut că simte o presiune în ceea ce privește câștigarea unei medalii olimpice, întrucât nu a reușit să își îndeplinească acest vis, în cadrul ultimelor trei ediții la care a participat: „Fiind a patra ediție a Jocurilor Olimpice, cam ar fi timpul să iau o medalie, pentru toată perioada asta de muncă din spatele acestui sport.

Îmi pare rău că e a patra Olimpiadă și n-am luat nicio medalie la JO. Eram foarte aproape la Jocurile Olimpice de la Rio, m-am bătut pentru bronz...Am mai zis: mai bine mă calificam la o singură ediție și luam medalie, decât să merg la mai multe și să nu pot cuceri...

Încerc de 20 de ani să iau o medalie (n.r. - olimpică), am medalie la Campionatele Europene, la Campionatele Mondiale și nu reușesc la Jocurile Olimpice... Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, la această ediție, probabil o fi și ultimul tren al meu! Nu știu dacă mai pot fizic și psihic încă patru ani să o mai duc până la Los Angeles (n.r. - ediția viitoare).

Am o experiență destul de mare în spate, cu toate că eu la primele două ediții am fost la categoria 96 kg. Sper ca experiența mea de atâția ani de zile în acest sport să își spună cuvântul la Jocurile Olimpice.”, a spus Alin Alexuc-Ciurariu, la emisiunea „Drumul spre Paris”.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?