Jocurile Olimpice ROlimpici - Joan Chelimo Melly, sportiva kenyană care aleargă maratoane pentru România

Data actualizării: | Data publicării:
Chiara Caldarola, Pexels
Chiara Caldarola, Pexels

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.



Joan Chelimo Melly este din Kenya, dar a fost naturalizată de România şi va concura la Jocurile Olimpice sub tricolor, în proba de maraton. Iar şansele la medalie sunt destul de mari, dacă ne uităm la rezultate reuşite până acum. Ea chiar a doborât şi un record deţinut până acum de Constantina Diţă Tomescu. 

Cel mai recent, Joan Chelimo Melly a câştigat semimaratonul de la Paris şi a stabilit un nou record naţional. Ea a terminat cursa de 21 km într-o oră, şase minute şi 58 de secunde. 

"Calificată la Jocurile Olimpice din această vară, unde va alerga maratonul, Joan Chelimo Melly a câştigat astăzi prestigiosul semimaraton de la Paris, spulberând totodată şi recordul naţional al României în această probă”, a transmis Dinamo Bucureşti, clubul la care este legitimată sportiva antrenată de Carol Şanta.

Potrivit FR Atletism, recordul naţional la semimaraton era deţinut, din 2006, de Constantina Tomescu Diţă, care încheia cursa de la Chicago cu timpul de o oră 8 minute şi 7 secunde.

Chelimo Melly aleargă de la 14 ani 

În satul ei din Kenya, Joan Chelimo Melly era singura adolescentă care visa să devină atletă. Aceasta a primit în copilărie informaţii despre atletism de la o colegă de şcoală, iar ea îşi adapta programul după posibilităţile proprii. Copilăria ei nu a fost, însă, una uşoară.

"Majoritatea mergea la școală în picioarele goale. Îi invidiam teribil pe cei mai bogați care aveau cu ce să se încalțe. Pentru mine rămâne ca o traumă amintirea momentelor când trebuia să merg la baie la școală și condițiile de igienă nu erau chiar ideale, îmi era efectiv groază că trebuie să intru acolo desculță! Pentru mulți e greu să-și imagineze ce mult înseamnă pentru un copil kenyan pantofii. Poate și de aceea, mai toți atleții kenyeni sunt cumva obsedați de încălțările sportive. Cu cât mai multe și mai frumoase, cu atât mai bine", a povestit Joan, conform GSP

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?