Jocurile Olimpice ROlimpici - Oleg Nuţă, canoeistul din Moldova care vâsleşte pentru România

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 89 de sportivi calificați la această ediție, iar DC Sport vi-i face cunoscuți pe toți. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franței.



Oleg Nuţă, născut în Republica Moldova în 1997, nu a reprezentat întotdeauna România. În 2016, el s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro pentru ţara sa natală, însă atunci s-a întâmplat ceva ce aproape l-a făcut să se retragă din sport. 

"În 2016 am fost calificat la Rio pentru Moldova. M-au lăsat acasă înaintea competiţiei şi voiam să mă retrag din sport. Dar m-a ajutat Ilie Sprîncean şi am continuat. Aşa cum şi eu l-am ajutat şi l-am convins să vină în România. Nu ştiu dacă se poate descrie în cuvinte. Ai un vis măreţ, ştii că ai muncit o mare parte din viaţă pentru acest vis şi apoi să vină cineva şi să îţi ia pur şi simplu, cu mâna, acest vis. Nu doresc nimănui asta.

După 2016 am avut o perioadă mai grea, dar nu am renunţat la visul olimpic. În România am venit după ce mi-am redobândit ceţăţenia. M-am decis să reprezint această ţară. Nu am reprezentat Moldova pentru doi ani, am făcut pauză, aşa este regulamentul. Şi am venit în România să îmi continui visul olimpic", a declarat Oleg Nuţă pentru Fanatik.

România a cucerit ultima medalie de aur la Jocurile Olimpice la canoe în 2000, când echipajul format din Florin Popescu şi Mitică Pricop s-a impus în proba C2 1000 metri. La Paris, România merge cu 2 echipaje de canoe masculin. 

"Din 2016 până acum, m-am mai maturizat. Au apărut şi alte obiective. Ne gândim la o medalie, chiar la aur. Calificarea la Jocurile Olimpice este foarte bună, ne bucurăm, dar mergem înainte şi tragem tare să luăm o medalie la Jocurile Olimpice", a mai declarat Nuţă.

În 2023, cuplul Oleg Nuţă - Ilie Sprîncean a câştigat medalia de aur la Cupa Mondială de canoe sprint de la Szeged. Cei doi au terminat cursa după 3:48.11 minute. Ei au fost urmați pe podium de echipajele Poloniei (Nowacki-Witkowski) și Moldovei (Tarnovschi-Chihaia). 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?