Stiri Români vs străini în sportul românesc. Legea Novak şi măsura 5+6 a FRF vor da tinerilor "mentalitatea că li se cuvine tot. Viaţa înseamnă luptă, nu să primeşti de-a gata"

Data publicării:
Freepik
EXCLUSIV
Freepik

Sportul românesc dezbate, în ultimii ani, din ce în ce mai frecvent problema străinilor în campionatele naţionale, indiferent de sport. Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a propus o lege care să limiteze numărul de sportivi străini dintr-o echipă la 60%, ceilalţi fiind obligatoriu români. La nivelul Ligii 1 de fotbal, spre exemplu, din sezonul următor echipele ar trebui să aibă 5 jucători români pe teren încă de la startul meciului, iar peste încă un an acest număr ar trebui să crească la şase. Mihai Silvăşan, antrenorul naţionalei de baschet masculin a României, dar şi al echipei U BT Cluj Napoca, atrage, însă, atenţia că astfel de măsuri nu fac decât să dea sportivilor români sentimentul că "li se cuvine" să joace, eliminând spiritul competiţiei. 

"Nu aceasta este soluţia. Nu trebuie să începem cu decizii care ţin de nivelul echipelor de seniori. La nivel de echipe de seniori, antrenorii trebuie să aibă jucători foarte bine pregătiţi, ceea ce nu se întâmpllă absolut deloc. Trebuie să avem cât mai mulţi antrenori care să înţeleagă ce înseamnă să pregăteşti un sportiv pentru înalta performanţă. Oricum, acum suntem singura ţară din Europa, cred, care avem regulă cu doi jucători români permanent pe teren. Am jucat cu Gran Canaria, care vine din cea mai puternică ligă din Europa, din Spania, dintr-o ţară care a fost de foarte multe ori campioană mondială, europeană, finalistă olimpică. Avea, din 15 sau 16 jucători în lot, doar 4 spanioli. Restul străini. Acolo primează calitatea şi performanţa. 

Benefic pentru noi ar fi să educăm copiii care vin de la juniori la seniori că viaţa înseamnă luptă, că succesul vine când te lupţi pentru ceva, nu că trebuie să primeşti totul de-a gata. Când vom reuşi să facem asta şi când vom creşte jucători cu această mentalitate, cu siguranţă şi rezultatele la nivel de naţionale de seniori vor fi mai bune", a declarat Mihai Silvăşan pentru DC Sport. 

"Le dăm mentalitatea că li se cuvine tot"

"Eu am doi copii. Cu siguranţă nu am mentalitatea în care să le dau totul de-a gata. Treaba mea ca părinte este să îi învăţ să se descurce singuri. Asta trebuie să înveţe şi tinerii baschetbalişti, să se descurce singuri. Pentru că nu se vor lupta doar între ei aici în ţară. Trebuie să se lupte cu alte echipe la nivel de naţională. Jucătorii din alte ţări învaţă de mici că concurenţa este benefică. Da, mulţi renunţă, cedează, dar aceştia cu siguranţă nu au ce le trebuie pentru a ajunge sportivi de înaltă performanţă. Şi e mai bine pentru viitorul lor că se lasă. Dacă la orice problemă, orice greu de care dai în viaţă renunţi, nu poţi fi un om de succes. Nu doar în baschet. 

Dacă vrem să dăm toţi străinii afară din ţară. nu am mai avea jucători să facem 10 echipe în Liga Naţională, şi nu am mai avea calitate. Eu cred că trebuie să facem o Ligă Naţională puternică, să atragem oameni la sală, să avem sportivi care să creeze modele pentru tinerii care fac baschet. Şi cred eu că volumul poate fi din ce în ce mai mare la echipele de juniori în felul ăsta. Iar acolo, cu muncă mai de calitate decât se face acum, pot apărea jucători mai buni. Simplul fapt că îi aruncăm în luptă absolut nepregătiţi nu cred că îi ajută cu nimic. Le dăm doar mentalitatea că li se cuvine tot, că e normal aşa ceva, că nu trebuie să se lupte. Ceea ce nu vrem şi nu cred că este benefic, pentru ei ca oameni în primul rând", a completat antrenorul. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel