Handbal România ar putea participa la organizarea Campionatului European de handbal, din 2026

Data publicării:
Imagine de JeppeSmedNielsen de la Pixabay
Imagine de JeppeSmedNielsen de la Pixabay

Constantin Din, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, a anunţat că România ar putea participa la organizarea CE 2026, alături de alte state. "Încă nu s-a luat nicio decizie. Ce e foarte clar în momentul de faţă, este că Federaţia Europeană încearcă să popularizeze cât mai mult handbalul. Şi îşi doreşte o audienţă foarte mare la Campionatul European feminin. Luând în calcul aceste aspecte şi rezultatele audienţelor din ultimii ani, România nu neapărat că e favorită, dar se încadrează foarte bine în dorinţele Federaţiei Europene. Iar aceasta îşi doreşte foarte mult ca sălile să fie pline. Există o propunere de a organiza acest Campionat European în mai multe ţări... în două, trei, patru şi chiar cinci ţări. Nu au fost cinci până acum, dar poate fi un model nou. Deci există şi această variantă, această propunere, ca cele cinci ţări care candidează, să organizeze împreună. Ar fi cinci ţări cu şase grupe. Se discută. Ceea ce e important pentru România este că suntem în continuare în cărţi şi avem şanse să fim parte în organizarea acestei ediţii a Campionatului European. Decizia se va lua în luna aprilie în şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Europene de Handbal", a afirmat Din.

România a depus dosarul deja, alături de Slovacia

În noiembrie 2023, România şi Slovacia au depus o candidatură comună pentru organizarea CE2026. Ţara noastră este în competiţie cu Polonia, Cehia şi Turcia. O singură dată în istorie a mai organizat România Campionatul European de Handbal Feminin, în 2000. 

Meci de retragere pentru Neagu şi Pintea 

Crina Neagu şi Cristina Pintea vor beneficia de un meci de retragere de la echipa naţională.  

"Acesta a fost un punct pe ordinea de zi în Consiliul de Administraţie. Noi am propus un meci de retragere pentru Cristina Neagu şi Crina Pintea. Iar în cadrul şedinţei s-a propus ca acesta să fie organizat şi pentru alte foste mari handbaliste care nu au beneficiat de un asemenea meci de retragere. Trebuie să discutăm şi cu jucătoarele în cauză, să vedem ce îşi doresc şi ele. Cristina Neagu şi Crina Pintea au fost nişte jucătoare fabuloase pentru handbalul mondial şi trebuie să găsim perioada potrivită pentru un asemenea eveniment. Pentru că noi ne dorim să invităm şi jucătoare de nivel mondial. În Consiliul de Administraţie votul a fost 14-1... a fost un vot împotrivă, care a surprins pe toată lumea. Dar acel vot este mereu împotrivă, la orice se întâmplă", a adăugat el.

"Florentin Pera s-a implicat foarte mult în conducerea acestei echipe naţionale. E un antrenor dedicat, un antrenor care pune mult suflet. Dar, bineînţeles, la sfârşitul contractului (n.r. - luna martie 2024) decizia nu poate să îmi aparţină numai mie. Avem un departament tehnic... Părerea mea este însă una de continuitate. Eu sunt un om de echipă, pentru că atâta vreme cât există implicare, chiar dacă rezultatele nu sunt cele pe care ni le-am propus, eu consider că e bine să mergem înainte împreună", a explicat acesta, citat de Agerpres.

Ce se întâmplă cu naţionala masculină

Potrivit lui Constantin Din, la Baia Mare va fi sala plină la meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025. â

"Naţionala de seniori va avea un meci amical în perioada de pregătire, cu Macedonia de Nord, în perspectiva partidei de baraj cu Cehia pentru calificarea la Campionatul Mondial. Pregătirea va avea loc la Brăila, aşa că tot acolo se va disputa şi amicalul cu Macedonia de Nord pe 16 martie. Partida de baraj cu Cehia se va desfăşura la Baia Mare, un oraş de tradiţie în handbalul românesc. Noi am identificat câteva oraşe unde bănuim că sala ar fi plină, pentru că avem nevoie de sprijinul suporterilor. Iar la Baia Mare mizăm pe o sală plină. Iar în plus, am găsit înţelegere şi am realizat şi un parteneriat cu Consiliul Judeţean", a adăugat preşedintele.

Dacă se reduce numărul de handbalişti străini în România, pierdem bani

"Sunt păreri împărţite vizavi de acest subiect, inclusiv în Consiliul de Administraţie. Aceasta este o decizie foarte importantă pentru handbalul românesc în care sunt implicate cluburile, dar şi oraşele de unde sunt acestea. Şi trebuie să ne gândim foarte bine ce e bine în perspectivă, nu strict pe moment. Deci să încercăm să construim handbalul în perspectivă. Noi suntem o federaţie subfinanţată, pentru că noi cu banii pe care îi primim de la ANS putem să organizăm doar cele opt Trofee Carpaţi şi eventual să plătim salariul unui antrenor şi s-au terminat banii. Prezenţa jucătorilor străini în campionatele noastre, vrem nu vrem, reprezintă şi o sursă de venit. Prezenţa acestor jucători şi jucătoare de clasă mondială în România înseamnă foarte mult pentru viitorul handbalului românesc. Sunt modele pentru tinerii sportivi, şi chiar pot să spun că anul acesta am avut 60 de echipe în plus înscrise în campionatele de copii şi juniori. De asemenea, când am vândut drepturile de televizare a contat foarte mult prezenţa acestor jucători străini. Deci, iată o altă sursă de venit pentru federaţie. Putem să renunţăm şi să aplicăm acel ordin de ministru, deşi el a fost desfiinţat în instanţă, deci practic nu este legal. Dar să spunem că gândim o asemenea măsură... şi atunci vom pierde nişte bani. Bani cu care noi încercăm să oferim pregătire copiilor. Dacă nu am avea aceşti bani, din cele 200 de acţiuni ale tuturor echipelor naţionale vor rămâne 100. Încercăm ca de la începutul sezonului următor să introducem obligativitatea cluburilor de a avea echipe la toate categoriile de vârstă, iar astfel să crească numărul de practicanţi", a precizat Constantin Din.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel