Baschet România, înfrângere umilitoare la baschet. Luxemburg a câştigat meciul de la Cluj. Mihai Silvăşan, indicat drept vinovat. "A lăsat doi jucători acasă, de 2,18 m"

Data publicării:
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels

Luxemburg a învins România la baschet, într-un meci disputat la Cluj, care a contat pentru precalificările la Campionatul Mondial din 2027. 



România a cedat cu 76-72 în faţa celor din Luxemburg, la meciul de debut al selecţionerului Mihai Silvăşan. Deşi au dominat trei sferturi din meci, iar cu nouă minute înainte de final se aflau la 23 puncte în faţă, tricolorii nu au reuşit să menţină ritmul şi au pierdut incredibil. 

Cel mai bun jucător al României a fost Emanuel Câţe, care a înscris 25 de puncte şi a avut 8 recuperări. De la oaspeţi, s-a remarcat Ben Kovac, 15 puncte şi 5 recuperări, dar şi Clancy Rugg şi Oliver Vujakovic, cu câte 13 puncte şi 9 recuperări fiecare. 

România va juca următorul meci din această grupă pe 21 noiembrie, în deplasare, în Norvegia. În al doilea tur al precalificărilor vor trece câştigătoarele celor trei grupe din prima fază, dar şi cea mai bună formaţie aflată pe locul al doilea, scrie Agerpres. 

La finalul partidei, Clancy Rugg a făcut o scurtă analiză a partidei. 

"În primele trei sferturi s-a simțit ca și cum am fost de partea greșită a avântului. Nu am putut face nimic cum trebuie. În sfertul al patrulea parcă cineva a apăsat un buton. Am văzut cum intră câteva aruncări. Am prins multă încredere. Putem să vorbim, în primul rând, și despre jucătorii tineri din echipa noastră. Ben Kovac și Max Logelin au avut meciuri foarte bune. A doua noastră linie a intrat și ne-a dat sclipirea de care aveam nevoie. În câteva minute am ajuns de la -20 la -2, iar baschetul e un joc al impulsului. L-am urmat și a fost una dintre cele mai încântătoare victorii la care am luat parte de-a lungul carierei mele, doar pentru cum a decurs jocul”, a declarat baschetbalistul din Luxemburg pentru baschet.ro.

Mihai Silvăşan cere unitate după înfrângerea cu Luxemburg 

La finalul partidei de la Cluj, selecţionerul Mihai Silvăşan, aflat la primul meci pe banca naţionalei, a cerut unitate, în ciuda rezultatului slab. 

"Destul de dureros ce s-a întâmplat în ultimele şapte, opt minute. Ce vreau să vă rog pe voi şi pe suporterii care au văzut acest meci – cu siguranţă, e vina mea că am pierdut acest meci. Jucătorii chiar au avut o atitudine exemplară.

Cu siguranţă, a fost extrem de plăcut să lucrez cu ei în aceste patru zile. Asta le-am spus şi acum în vestiar. Cât timp vor fi cu mine, ca antrenorul lotului naţional, nu vreau ca cineva să stea cu capul plecat de ruşine. Suntem cine suntem, ca naţie, în baschet. Ceea ce putem noi controla e atitudinea pe care o arătăm atunci venim la echipa naţională, atitudinea de la antrenamente, atitudinea de la meciuri.

Cu siguranţă le-am spus că aştept să îi revăd la următoarea fereastră sau la următoarea perioadă de pregătire şi că aştept să lucrez cu ei pentru că mi-a făcut plăcere şi cred eu că putem fi mult mai buni de-atât. Altceva nu avem ce face decât să controlăm reacţia noastră pe care o avem la această înfrângere. Să stăm pozitivi, să stăm împreună şi să mergem înainte, până la urmă”, au fost concluziile selecţionerul României.

Petre Brănişteanu, o legendă a baschetului românesc, arată greşeala lui Silvăşan. "Nu cred că ar fi avut prea multe şanse sub panou"

În vârstă de 65 de ani, Petre Brănişteanu a fost conducătorul de joc al Stelei Bucureşti şi al naţionalei României. Acum, după meciul pierdut de naţională contra celor din Luxemburg, acesta arată cu degetul şi spre Mihai Silvăşan. 

"Nu dă bine, dar, sincer, mă așteptam! Nu chiar la o înfrângere cum a fost aseară, după ce au avut 23 de puncte avans, dar mă așteptam. Îți dai seama, e umilitor să pierzi așa, și acasă!

Dar mă așteptam, având în vedere ce am văzut la Campionatul European din 2017, când toți jucătorii români aveau 25 de minute jucate într-un campionat, ceea ce este și acum.

ici este marea noastră problemă, jucătorii nu evoluează în campionat! Cât joacă? Maciucă mai intră din când în când la Cluj, dar ceilalți? Nu știu dacă au 10 minute pe meci. Nu au loc de străini, bineîneles, asta e marea noastră problemă.

Plus că nu exist răbdare. Ca să crești o generație de jucători, cum a fost a mea și cea de dinainte, îți trebuiesc vreo 10-12 ani. Proiectul actual? N-a început deloc, am văzut aseară, nu?

Din punctul meu de vedere, da! (n.r. Mihai Silvăşan are o parte de vină pentru rezultat) Pentru că a lăsat doi jucători acasă. Pe Olah și pe Baciu, jucători de 2.18m., care n-au făcut parte din lot. Dacă erau ăia sub panou, nu cred că luxemburghezii făceau față. Nu știu dacă Luxemburg avea vreunul de 2.05m.

Culmea, Olah și Baciu jucaseră în Statele Unite, la Universitare. Dar asta a fost alegerea. Când ești antrenor, răspunzi", a declarat Petre Brănişteanu pentru GSP

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Baschet





DC Media Group Audience
pixel