Jocurile Olimpice Rusia va boicota concursul de judo la Jocurile Olimpice 2024

Data publicării:
Facebook Federaţia Română de Judo
Facebook Federaţia Română de Judo

Federaţia rusă de judo nu trimite niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Paris şi denunţă "condiţiile umilitoare" impuse de CIO. Până vineri, au fost autorizaţi doar 14 judoka ruşi la 14 categorii. Reacţionând la noua listă a sportivilor ruşi şi belaruşi autorizaţi să participe la Jocuri, publicată de CIO vineri seara, Federaţia rusă de judo şi-a anunţat decizia de a boicota evenimentul, într-un comunicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Echipa naţională de judo a Rusiei nu va accepta aceste condiţii umilitoare", a declarat federaţia, potrivit căreia "astfel de acţiuni ale CIO subminează credibilitatea mişcării olimpice" şi "distrug statutul Jocurilor Olimpice de cel mai important eveniment sportiv" din lume.

"Din cei 17 judoka care au obţinut o calificare olimpică, doar patru au fost autorizaţi de CIO să participe", a regretat federaţia. "Fără sportivi ruşi, competiţiile de judo de la Jocuri vor fi incomplete", a adăugat ea.

Dacă 17 judoka ruşi au obţinut suficiente puncte pentru calificare, doar 14 ar fi putut merge la Paris: fiecare ţară poate înscrie doar un judoka pe categorie de greutate (şapte categorii feminine, şapte masculine).

CIO, care a interzis iniţial sportivii din cele două ţări după invadarea Ucrainei de către Rusia februarie 2022, a organizat de atunci întoarcerea lor treptată, sub drapel neutru şi în anumite condiţii.

Pentru a fi invitaţi, "sportivii individuali neutri" au trebuit să depăşească atât obstacolul calificărilor, cât şi o dublă verificare, de către federaţiile internaţionale, apoi de către CIO, a faptului că ei nu au sprijinit activ războiul din Ucraina şi nu au avut legături cu armata ţării lor.

Dacă 17 judoka ruşi au trecut de primul control, mulţi dintre ei nu au trecut de al doilea. Doar Dali Liluaşvili, Elis Starţeva, Mahmadbek Mahbadbekov şi Valeri Endoviţki au fost incluşi pe lista CIO.

Inal Tasoev, mare figură a judo-ului din Rusia, nu a fost aşadar reţinut. În 2023, acest sportiv de la categoria grea a fost învins de francezul Teddy Riner în finala Mondialelor, înainte de a fi desemnat co-campion mondial după o încurcătură legată de arbitraj.

Tasoev şi alt concurent rus la această categorie, Tamerlan Başaev, care l-a învins pe Riner la Jocurile de la Tokyo, fac parte dintr-o listă întocmită de guvernul de la Kiev a sportivilor ruşi care, potrivit acestuia, au susţinut invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel