Stiri Sala de fitness în aer liber Kacealka, din Kiev, funcţionează în ciuda războiului din Ucraina

Data publicării:
Fotografie de la Murilo Botelho, Pexels
Fotografie de la Murilo Botelho, Pexels

Legendara sală de fitness Kacealka, din Kiev, nu mai e la fel de frecventată ca înainte de startul invaziei ruse din Ucraina, dar încă rămâne deschisă. 



Sute de localnici şi ucraineni strămutaţi în interiorul ţării din cauza războiului găsesc alinare antrenându-se la această sală de sport "al fresco" cu ajutorul unor echipamente care par proaspăt ieşite din filmele francizei Mad Max.

De la fete şi băieţi până la bunici, zeci de bărbaţi şi femei se antrenează în aer liber în această sală de sport unică, situată pe una dintre cele mai mari insule din Kiev, scrie EFE, scrie Agerpres.

Nu există recepţie, aparatele sunt gratuite, iar gustările cad din copac



Aici nu există oglinzi, pereţi sau recepţie. Sute de utilaje sunt la dispoziţia utilizatorilor, create şi întreţinute de-a lungul anilor de generaţii întregi de entuziaşti care au văzut pentru prima dată potenţialul acestui loc în urmă cu 50 de ani.

Deşi sunt similare ca funcţie cu omoloagele lor mai "lustruite", produse în serie, pe care le întâlnim în orice sală de sport din lume, echipamentele de la "Kacealka" au un aspect mult mai... sălbatic. Fabricate din lemn şi fier, au greutăţi ataşate de bănci cu lanţuri lungi şi grele care zdrăngăne de fiecare dată când un amator de fitness ridică o bară, adesea îndoită de ani de utilizare şi expunere, sau o ganteră.

În acelaşi timp, printre aparate cresc meri care oferă o gustare rapidă celor care au nevoie de un spor de energie. Privind bara cu greutăţi urcând şi coborând pe un fundal cu cer albastru şi nori este o experienţă incomparabilă, iar râul Nipru, aflat în apropiere, cu plaja sa cu nisip, permite celor care şi-au încheiat antrenamentul să se răcorească.

Trei ucraineni încă folosesc sala în aer liber, deşi unii dintre ei luptă şi pe front



"Vizitarea acestui loc este ceea ce pescuitul sau drumeţia înseamnă pentru alţii, un fel de meditaţie, o modalitate de a-mi menţine atât spiritul, cât şi corpul în formă", spune Andrii. Îmbrăcat în uniformă militară, el cere în mod expres să nu fie filmat sau fotografiat, scrie EFE. De când a fost chemat la arme, bărbatul, în vârstă de 43 de ani, a protejat infrastructura critică din Kiev şi a fost nevoit să-şi părăsească oraşul natal din sudul Ucrainei în urmă cu mai bine de un an.

Se bucură de fiecare dată când poate ajunge la sala de sport în aer liber, despre care spune că este "una dintre cele mai bune din Europa" şi, totodată, una dintre cele mai importante descoperiri pe care le-a făcut în Kiev.

De fiecare dată când vrea să vină aici, Andrii trebuie să ceară permisiunea superiorilor săi. În timp ce lucrează metodic cu greutăţi, spune că este conştient că ar putea fi chemat la bază oricând.

"Mulţi dintre veteranii sălii de fitness sunt acum pe front. Mulţi dintre prietenii mei, adevăraţi fani ai acestui loc, nu mai trăiesc sau au fost daţi dispăruţi în luptă", spune Petro Pavlovici, un om cu voce caldă şi care se prezintă drept paznicul locului.

Locuieşte aici, având grijă de echipamente şi de păstrarea ordinii, de aproape 25 de ani, împreună cu prietenul său Mikola. Mikola luptă acum lângă Bahmut.

"Ceea ce vedeţi aici acum reprezintă circa o treime din ceea ce se întâmpla înainte ca Rusia să ne atace", spune el. Petro spune că de când a început războiul vede multe chipuri noi.

"Mulţi au venit din est sau din sud, strămutaţi de război", explică el. De altfel, mai multe maşini parcate au numere de înmatriculare din alte regiuni, în timp ce un amestec de accente variate ale limbilor ucraineană şi rusă, auzite în sala de sport, indică şi varietatea geografică a publicului.

Vizitatorii sunt cei care finanţează întreţinerea "Kacealka" prin donaţii. Iarna trecută, când Kievul suferea de câteva zile de întreruperi de curent, aici a fost creat un "punct de invincibilitate", cu electricitate şi băuturi calde graţie unui generator, pentru a ajuta oamenii să se încălzească şi să-şi poată încărca telefoanele mobile şi alte dispozitive electronice.

Vitali, un designer grafic, vizitează ocazional "Kacealka".

"Dat fiind că am un loc de muncă sedentar şi sufăr frecvent din cauza stresului, exerciţiile regulate sunt de nepreţuit", spune el.

Unii dintre prietenii săi sunt în prezent în armată, iar Vitali s-a tot întrebat dacă să plece sau nu pe front ca voluntar.

Primul său copil, o fiică, s-a născut cu doar câteva luni în urmă, aşa că are motive să ezite. Totuşi, el spune că vrea să fie pregătit pentru viaţa grea de soldat dacă decide în cele din urmă să plece pe front sau dacă este convocat. Până atunci, se antrenează.

"Kacealka", varianta ucraineană a mult mai celebrei Muscle Beach din statul american California, se întinde pe 10 kilometri pătraţi pe insula Tuhev, chiar în centrul capitalei ucrainene. La "Kacealka", al cărei nume vine de la verbul ucrainean kaceat, a pompa, intrarea este liberă, iar iubitorii de sport se pot antrena cu ajutorul celor peste 200 de aparate existente. 

Florin Ravdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel