Jocurile Olimpice Satul Olimpic al JO cinstește numele lui Sócrates. O stradă a fost denumită cu numele fotbalistului brazilian

Data publicării:
Anthony, Pexels
Anthony, Pexels

Satul Olimpic al Jocurilor Olimpice de la Paris se bucură de o nouă stradă care i-a luat numele marelui fotbalist brazilian Sócrates. Acest eveniment s-a datorat talentului regretatului jucător, dar și angajamentului său politic, fotbalistul fiind un mare susținător al democrației.



Un mare fotbalist și totodată un om de cinste

Satul Olimpic al JO 2024 de la Paris a inaugurat sâmbătă o stradă căreia i-a fost atribuit numele fostului fotbalist brazilian Sócrates, supranumit „Doctorul” pentru talentul său ca sportiv și angajamentul său politic în apărarea democrație, scrie EFE.

Evenimentul a avut loc în localitatea Saint-Ouen, în departamentul Saint-Denis. Mnistrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a fost alături de fratele mai mic al starului internațional brazilian, Rai, care este, totodată, fost fotbalist internațional.

„Am văzut imagini cu Sócrates, a fost frumos să-l văd jucând, dar a avut și o forță transformatoare, împotriva dictaturii, împotriva sărăciei”, a spus Oudea-Castera cu ocazia inaugurării, la care participanții i-au adus un omagiu lui Sócrates, imitând gestul acestuia de sărbătorire a golurilor cu pumnul drept ridicat.

Ministrul Sportului i-a mulțumit fratelui lui Sócrates pentru prezența sa, subliniind că evenimentul „întruchipează prietenia dintre Franța și Brazilia”, prin performanțele sale ca jucător al echipei Paris Saint-Germain, iar în prezent în rolul de responsabil al formației Paris FC, scrie Agerpres.

De asemenea, Rai a subliniat că, într-un moment în care valorile democratice sunt din nou mai amenințate ca niciodată, „ideile lui Sócrates trebuie să fie din ce în ce mai prezente.” Astfel, gestul de a-i dedica o strada în Franța, cu ceea ce reprezintă această țară și legăturile ei cu Brazilia, deși simbolic, „nu este doar o coincidență.”

Noua stradă se numește Doctor Sócrates și face parte din Satul Olimpic, locație care va găzdui până la 14.250 de sportivi în timpul Jocurilor din această vară. Ulterior, zona respectivă va deveni un cartier rezidențial.

Marele fotbalist Sócrates a decedat în decembrie 2011, la vârsta de 47 de ani. Acesta a îmbrăcat de 60 de ori tricoul selecționatei Braziliei, pentru care a marcat 22 de goluri.

Brazilianul a fost considerat unul dintre cei mai talentați și eleganți jucători ai deceniului 1980, fiind implicat, în același timp, în mișcări politice pro-democratice, utilizând sportul ca portavoce, în ultimii ani dictaturii militare din Brazilia (1964-1985).

El avea o diplomă în medicină obținută la Universitatea din Sao Paulo, realizare care i-a adus supranumele de „Doctor”.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel