Inot Scandalul de dopaj al înotătorilor chinezi continuă. Declarațiile Ministerului chinez de Externe

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

S-au depistat 23 de potențiale cazuri de dopaj în ceea ce îi privește pe înotătorii chinezi, șase dintre aceștia fiind medaliați la ediția trecută a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, din anul 2021.



Rezultate pozitive, considerate ca fiind datorate unei contaminări

Ministerul chinez de Externe a calificat drept „informații false” cele 23 de presupuse cazuri de dopaj în rândul înotătorilor chinezi, în cursul anului 2021, și a asigurat că sportivii săi „nu au comis nicio greșeală sau neglijență”, informează EFE.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, a subliniat, luni, într-o conferință de presă, că acest caz a fost deja investigat de Agenția antidoping chineză „în mod exhaustiv, profund și detaliat”.

Cazurile au ieșit la iveală recent, după ce au fost publicate de mass-media din Statele Unite, Germania și Australia, care acuză Agenția mondială antidoping (AMA/WADA) că acceptă versiunea Agenției chineze antidoping, care a pus rezultatele pozitive pe seama contaminării prin expunere accidentală.

Acești sportivi, printre care s-au numărat șase medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, au fost testați pozitiv pentru substanța interzisă trimetazidină (TMZ), un medicament pentru tratarea anginei.

AMA/WADA a raportat că a luat cunoștință în 2021 de aceste cazuri și de decizia Chinei de a le lăsa fără sancțiuni.

Wang a afirmat că rezultatele pozitive s-au datorat „ingerării involuntare de alimente contaminate”, exonerând sportivii de orice vină sau neglijență.

Statul chinez neagă orice fel de implicare în practicile ilegale

Purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul chinez menține o politică de „toleranță zero” față de dopaj, „respectând strict” Codul Mondial Antidoping și „contribuind în mod activ la lupta globală unificată” împotriva acestei practic, în timp ce a reiterat angajamentul Chinei față de „protecția sănătății fizice și mentale a sportivilor” și promovarea „concurenței loiale” în sport.

Conducătorul Agenției antidoping a Statelor Unite a cerut luni o anchetă cu privire la gestionarea de către AMA/WADA a celor 23 de teste pozitive ale înotătorilor chinezi.

„Întreaga situație este o tragedie pentru sportivii curați din întreaga lume. Ar fi trebuit să anunțe încălcarea, ar fi trebuit să-i descalifice pe sportivi. Ar fi trebuit să-i suspende provizoriu”, a declarat șeful USADA, Travis Tygart, pentru agenția Reuters.

Ziarul New York Times a anunțat luni că autoritățile de la Casa Albă au cerut o anchetă asupra înotătorilor chinezi și că o va aduce în discuție atunci când oficialii antidoping se vor întâlni la Washington săptămâna aceasta.

AMA/WADA a recunoscut că nu a efectuat nicio investigație pe teren, ci s-a bazat în schimb pe un raport al Agenției antidoping din China, iar apoi și-a angajat propriii experți științifici și un consilier juridic extern pentru a testa teoria contaminării.

Cu ajutorul responsabililor departamentelor științific și juridic, precum și ai unității de investigații, AMA/WADA a prezentat o analiză detaliată, pas cu pas, a modului în care a ajuns la concluzie, dar Tygart a rămas sceptic.

„Apreciem cu adevărat AMA/WADA pentru deschiderea și furnizarea unor informații despre procesul lor. Din păcate, a fost foarte nesatisfăcător și, de fapt, a deschis o mulțime de întrebări, la care trebuie să se răspundă și să fie investigate efectiv”, a precizat conducătorul USADA, potrivit Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel