Tenis Simona Halep, după reducerea sentinței de către TAS: „Cea mai mare victorie a fost că nu am crescut în greutate”

Data publicării:
Instagram Simona Halep
Instagram Simona Halep

Simona Halep a oferit un interviu celor de la Tennis Channel, unde au fost abordate numeroase subiecte despre cariera sa, în special perioada scandalului de dopaj în care a fost implicată.



Simona a luptat să își apere integritatea

Simona Halep a fost intervievată de Jon Wertheim, care i-a adresat mai multe întrebări legate de cazul său de dopaj, în urma căruia a trebuit să stea departe de teren pentru o perioadă de peste un an și jumătate. Românca a oferit detalii în premieră, descriind momentul în care a aflat decizia TAS de a i se reduce sentința de suspendare, de la patru ani, la nouă luni.

Simona Halep a fost suspendată în luna octombrie, în anul 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat - o substanță interzisă care stimulează producția de globule roșii - la turneul de Mare Șlem de la US Open din acel an. Apoi, ITIA i-a acordat o sentință de patru ani de suspendare, în luna septembrie a anului 2023. Halep nu a renunțat la lupta de a-și arăta nevinovăția, astfel că TAS-ul i-a acordat o reducere a sentinței inițiale de patru ani, la nouă luni. Astfel, ea a putut să revină pe terenul de tenis imediat după pronunțarea ultimei sentințe, ceea ce s-a și întâmplat, la turneul Masters 1000 de la Miami, în luna martie.

Halep a jucat primul meci de la revenire în fața tenismenei spaniole, Paula Badosa, în urma căruia a pierdut, scor 6-1 4-6 3-6. Aceasta a încercat să mai evolueze și în turneul WTA 125 Trophee Clarins, dar o durere la unul dintre genunchi a forțat-o să se retragă din meciul jucat împotriva americancei McCartney Kessler (123 WTA), în cadrul căruia câștigase primul set, scor 7-5.

Simona a mărturisit că integritatea reprezintă un aspect foarte important pentru ea, decizia de reducere a pedepsei sale inițiale fiind cea mai mare victorie pe care a obținut-o de-a lungul vieții: „Integritatea este cel mai important lucru pentru oricine, așa că am vrut să arăt adevărul. Am luptat pentru asta, chiar dacă a durat așa de mult.

Am respectat întotdeauna tenisul, așa că am vrut ca lumea să vadă, să înțeleagă, iar acest lucru să fie confirmat de către TAS - că nu am făcut nimic rău tenisului. Această victorie a fost... cea mai mare victorie, chiar dacă am trecut prin niște momente extrem de dificile. Acum mă simt bine că totul este clar.”, a spus „Simo”.

Anunțul privind testul pozitiv, primit ca o lovitură

Jon Wertheim: „Cum a fost pentru tine acest caz, o persoană care a susținut întotdeauna competițiile curate, poziționându-te mereu împotriva substanțelor dopante în sport? Vorbeai despre aceste probleme în mod frecvent, așa că pentru tine, cum a fost să te confrunți cu astfel de acuzații?”

Halep: „Ca și când te lovește un camion. Am crezut că mail-ul (n.r.- primit cu anunțul privind testul pozitiv) este o greșeală. Nu poate fi adevărat, m-am gândit. A fost o durere foarte mare, nu m-am gândit că mi se poate întâmpla asta. A fost foarte, foarte greu!”

Halep nu are resentimente față de fostul său antrenor

Jon Wertheim: „Spune-ne despre decizia ta de a începe colaborarea cu Patrick Mouratoglou în anul 2022. Cum îi vezi partea în această situație?”

„Ceea ce s-a întâmplat nu a fost în mod intenționat. În mod clar, nu a fost o întâmplare intenționată, el nu a vrut să îmi facă rău. Am auzit multe voci care presupun că am fost manipulată de el (n.r.- Patrick). Nu este așa. El era antrenorul meu - eu am avut mereu încredere în oamenii cu care lucrez.

Mereu am avut încredere în persoanele cu care am lucrat, deoarece cred că dacă nu crezi în echipa cu care colaborezi, atunci nu poți performa la un nivel maxim. L-am crezut, am lucrat la academia lui, cu echipa sa și totul a fost bine. Nu e ca și cum el mi-a oferit un produs anume. El nu a făcut nimic în mod intenționat.”, a spus Halep.

Jon Wertheim: „Ți se pare corect ca sportivii care sunt testați pozitiv la anumite substanțe interzise să fie pedepsiți, iar echipele lor care i-au încurajat să ia anumite suplimente să nu se confrunte cu nicio pedeapsă?”

Halep: „E un subiect foarte sensibil...Pentru că regulile sunt reguli. Cunoșteam regulile și știam că jucătorii sunt întotdeauna sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Dar eu nu am consumat o substanța interzisă, ci suplimentul respectiv era contaminat - a fost o eroare a companiei (n.r. - care produce aceste suplimente).”

Halep a aflat reducerea sentinței inițiale printr-un...videocall

Simona a declarat că vestea cea mare a fost transmisă de către avocații săi, prin intermediul unui apel video.

„Prin telefon...Howard, avocatul meu...alături de avocatul român, Bogdan, m-au sunat și erau foarte bucuroși. Și eu am fost foarte bucuroasă când mi-au spus că sentința a fost redusă. Acuzația privind contaminarea sângelui a fost anulată, pentru că nu era nicio problemă privind sângele.

Sunt fericită pentru că TAS a decis într-un mod imparțial, și nu pe anumite scenarii, cum s-a întâmplat înainte (n.r.- decizia inițială a ITIA, de patru ani). Nu am avut lacrimi în acel moment. Lacrimile au venit când mi-am sunat părinții - pentru că ei au suferit alături de mine. A fost dificil și pentru ei (n.r. - părinții și fratele său), pentru că ei știau și credeau în ideea conform căreia sunt nevinovată. ”, a afirmat Simona.

Halep a recunoscut, de asemenea, că s-a confruntat cu numeroase gânduri de a spune stop carierei sale profesioniste de tenis, după ce ITIA a suspendat-o timp de patru ani.

Jon Wertheim: „Ai avut gânduri despre a-ți încheia cariera?”

Halep: „După ce am primit sentința de patru ani, m-am gândit la asta, să fiu sinceră. Mi-am spus că dacă voi sta (n.r. - departe de teren) timp de patru ani, atunci cariera mea de tenis se va încheia. Dar nu am vrut să cred că sentința este de patru ani.”

„De aceea, am continuat să joc, să mă antrenez, pentru a nu mă retrage în aceste circumstanțe. Am vrut să mă retrag pe terenul de tenis, unde am început (n.r. - să joc tenis pentru prima dată) la vârsta de patru ani și jumătate. Acolo este locul unde vreau să mă retrag.”, a mai spus Halep.

Perioada suspendării a fost presărată și cu bucurii

Simona a recunoscut că perioada în care a stat departe de meciurile oficiale de tenis au fost diferite de întreaga sa viață de până atunci, întrucât a putut să întreprindă o serie de activități pe care nu o putea îndeplini în calitate de tenismenă activă.

„Cred că fiecare om se gândește la reputație. Eu am fost întotdeauna corectă cu tenisul, onestă, am respectat mereu toate turneele pe care le-am jucat...Le-am considerat ca fiind cele mai importante lucruri din viața mea.

Tenisul reprezintă, de fapt, viața mea. Nici nu-mi trecea prin cap să fac ceva rău acestui sport. Da, a fost dificil să văd oamenii care spuneau că am trișat, că am adus daune tenisului. Dar în adâncul sufletului, știam adevărul. Astfel, am putut să lupt și credeam că într-o zi, o să arăt adevărul - și s-a întâmplat!

Cea mai mare victorie a fost că nu am crescut în greutate în acești doi ani. M-am dus la sala de forțe, m-am concentrat mai mult asupra persoanei mele decât asupra atletului din mine. Am avut grijă de corpul meu, de sănătatea mea mintală.

M-am bucurat de viața cotidiană, normală, pe care nu am putut să o trăiesc timp de 24 de ani, întrucât eram mereu ocupată, cu un program dificil și strict. Am putut să fac orice, ca mersul la piscină, la salonul de înfrumusețare, orice lucru pe care o persoană normală îl face.”, a spus Halep.

Competiția i-a lipsit cel mai mult lui Halep

Simona a numit lucrul de care i-a fost dor cel mai mult în perioada în care a lipsit din tenis, numind-o pe Elena Svitolina ca fiind una dintre exemplele de revenire pe cele mai înalte trepte ale tenisului.

Competiția. Meciurile, emoțiile, i-am spus mamei că nu am mai simțit arsuri în stomac, n-am mai resimțit nicio durere în corp (n.r.- în perioada în care nu a mai activat ca tenismenă). Acum, că am început procesul de revenire, simt puțin din fiecare...așa că am zis: 'Bun, înapoi la treabă!'

[..] Svitolina a născut și este în TOP 20. E uimitor cum joacă... așa că putem învăța din experiențele fiecărui jucător. Dar suntem diferiți, eu trebuie să mă concentrez asupra carierei mele, să o iau ușor. Acum, după vârsta de treizeci de ani, văd plăcerea de a juca tenis. Sigur, va fi dificil să-mi regăsesc ritmul, dar eu mă bucur de tenis mai mult acum.”, a mai declarat Halep.

Finala pierdută cu Ostapenko, un coșmar

Finala de Grand Slam pierdută în fața letonei Jelena Ostapenko, din anul 2017, a fost momentul în care Simona Halep a suferit cel mai mult: „Am avut o perioadă de trei luni în care am plâns, ca un fel de episod depresiv... Am înțeles, de atunci, că dacă voi continua să lupt, voi putea să realizez ceea ce îmi doresc.”, a declarat Halep. 

Simona Halep a oferit și un sfat tuturor oamenilor după experiența în care a trecut, încurajându-i să își găsească puterea de a trece peste toate greutățile vieții.

„Cu tot ceea ce ne confruntăm în viața noastră, avem puterea să trecem peste. Cred foarte mult în asta...nu mă gândeam să pățesc tot ceea ce mi s-a întâmplat... chiar dacă m-aș fi gândit la acest lucru, tot era dificil să trec peste această experiență. Totuși, am reușit să trec peste - acum sunt liberă să joc și mă simt mult mai bine.”, au fost cuvintele lui Halep.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?