Jocurile Olimpice Simona Halep și Irina Begu, cu un pas mai aproape de Jocurile Olimpice. Comunicatul ITF despre jucătoare

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Tenismenele române Simona Halep și Irina Begu au șanse reale de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.



Comitetul Olimpic ITF (n.r. – International Tenis Federation) s-a întrunit luni, 13 mai, pentru a analiza situația jucătoarelor române Simona Halep și Irina Begu. Cele două tenismene au depus, luna trecută, dosare pentru a fi acceptate la Jocurile Olimpice de la Paris, desfășurate în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

Atât Simona, cât și Irina au cerut să primească o derogare legată de prezența lor în echipa de Billie Jean King Cup a României, acesta fiind unul dintre criteriile de calificare la competiție.

Cele două jucătoare au spețe diferite, respectiv scandalul de dopaj al Simonei Halep și perioada în care Irina Begu nu a putut evolua timp de șapte luni, cauzată de o accidentare la braț.

ITF acceptă solicitările româncelor

Comitetul Olimpic ITF a decis să nu mai ia în considerare obligația tenismenelor Halep și Begu de a juca cel puțin două meciuri în ultimii doi ani, în echipa de Billie Jean King Cup a țării din care provin. 

„Comitetul a decis că sunt suficiente motive pentru ca aceste două cereri și, implicit, ca aceste două jucătoare să fie eligibile pentru România la turneul de tenis din cadrul JO Paris 2024. Asta dacă întrunesc toate celelalte criterii de calificare în luna iunie”, a fost comunicatul ITF Olympic Committee.

Cu toate că ITF a dat acest comunicat favorabil româncelor, Simona Halep are nevoie să ocupe măcar locul 400 în ierarhia WTA, până pe 10 iunie, data limită, pentru a întruni astfel toate criteriile de a se califica la JO 2024. Altfel spus, Simo pare că are șanse de calificare la competiția din Paris doar prin intermediul unui wild-card.

Cosac: „Simona le îndeplinește pe acestea...”

Problema cea mai mare a Simonei este reprezentată de clasamentul său actual, întrucât nu se încadrează în primele 400 de jucătoare ale lumii, ocupând în acest moment poziția 1149 în clasamentul WTA. Așadar, aceasta este singura condiție pe care nu o îndeplinește Halep, privind participarea sa la JO 2024.

După ce a primit o derogare de la Billie Jean King Cup, Halep îndeplinește criteriul privind câștigarea unui turneu de Grand Slam la simplu (aceasta având Roland Garros-ul, 2018 și Wimbledon-ul, 2019), singurul impediment fiind clasamentul.

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a comentat ultimele informații despre cele două românce, punctând că Simona Halep ar avea șanse reale să participe la JO 2024.

„Mizăm pe ideea că Simona nu a putut să-și apere punctele câștigate. S-ar putea ca pe parte strict de regulament să nu se poată, dar când vor acorda wild-card-urile, să fie mai îngăduitori. Îndeplinește toate celelalte condiții.

(n.r. - dar ea poate urca, cu victorii, până pe locul 400 mondial) Da, poate ajunge și așa. Se urcă foarte repede cu două - trei turnee câștigate. Dacă nu, rămâne varianta unei invitații”, a spus, George Cosac, pentru iAMsport.ro.

Campioana română care a revenit pe teren în luna martie, după suspendarea de dopaj, se pregătește intens pentru a debuta în sezonul de zgură de anul acesta. Halep a acceptat invitația specială a organizatorilor turneului WTA 125 Clarins Trophy și va evolua marți, în fața americancei McCartney Kessler (123 WTA). Cele două tensimene nu s-au mai întâlnit până acum în circuitul de tenis.

CITEȘTE ȘI Ora la care joacă Simona Halep primul meci pe zgură, în cadrul Trophée Clarins

Pe de altă parte, Irina Begu, numărul 161 WTA, se bucură de un parcurs bun la Masters-ul de la Roma. Aceasta joacă în optimile de finală luni, în fața americancei Danielle Collins (15 WTA), după ora 21:45.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?