Baschet Sociologia sportului românesc: între influențe externe și realități regionale. Problema antrenorilor români de baschet care se specializează în străinătate

Data actualizării: | Data publicării:
Cel mai lung meci de baschet din lume a durat 78 de ore/Freepik
EXCLUSIV
Cel mai lung meci de baschet din lume a durat 78 de ore/Freepik

Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, avertizează asupra modului în care antrenorii români aleg să se specializeze în culturi sportive diferite, dar a vorbit şi despre prezenţa antrenorilor străini în baschetul românesc. 



"Am preferat să urmăm un model de afară, dar modelele de afară nu ştiu exact sociologia poporului român. Antrenorii străini pot antrena extraordinar, dar nu ştim dacă ajung la sportivul nostru. Noi ştim, şi de la Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare, etc, că nu suntem la fel ca ceilalţi. 

E adevărat, avem foarte mulţi antrenori străini, dar problema noastră este că şi antrenorii români vor să meargă să se specializeze într-o zonă în care nu ne regăsim noi, ca şi abilităţi, aptitudini. Am împrumutat foarte multe din şcoala sârbească, una dintre cele mai puternice din lume, dar rămâne de văzut dacă şi jucătorii noştri sunt ca jucătorii sârbi. Nu suntem, totuşi, la fel. 

O analiză arată că sportivii noştri din regiunea Moldovei nu sunt la fel ca cei din Dobrogea. Da, linia este unitară, dar hai să diferenţiem în funcţie de cum arată jucătorii, cum se dezvoltă. În centrul ţării, spre exemplu, au alte capacităţi de luptă, sunt altfel", a declarat Carmen Tocală în exclusivitate pentru DC Sport. 

"Antrenorii de la licee raportează la inspectorat, nu la Federaţie"

"Mental coaching-ul şi psihologia trebuie să fie de bază în acest moment pentru întreaga societate. Noi nu avem asta momentan, dar suntem pe drumul cel bun. Legat de antrenori, trăim într-un paradox. Până la 15 ani, avem majoritare cluburile private, care sunt campioane naţionale. După vârsta de 16 ani, vorbim de cluburi publice care fac performanţă. 

LPS-urile, CSS-urile, sunt în austeritate bugetară, antrenorii raportează la inspectorate şi nu Federaţiei. Ei sunt între noi şi sistemul de învăţământ. Pe de altă parte, performanţa la seniori se traduce în bani. Banii dau puterea. Dacă ai bani, ai jucători mai scumpi, ceea ce înseamnă valoare. Şi valoarea e dată de statistică. Aceea nu se poate cumpăra, se arată. Dar banii sunt importanţi. Şi e bine că echipele sunt stabile financiar la acest moment", a mai declarat preşedintele Federaţiei Române de Baschet. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Baschet




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel