Echipa nationala Suporterii naţionalei, foc şi pară pe biletele de la EURO 2024. "Din ecuaţia UEFA-FRF, nu poate lipsi bişniţa"

Data actualizării: | Data publicării:
Foto DC Sport
Foto DC Sport

Suporterii naţionalei României, din gruparea "Uniţi sub Tricolor", critică UEFA şi FRF pentru modul în care au fost distribuite biletele la EURO 2024 fanilor din ţară. 



Într-un articol numit "Din ecuaţia UEFA-FRF, nu putea lipsi bişniţa cu bilete", fanii explică ce cred ei că s-a întâmplat cu biletele la EURO 2024 destinate fanilor români şi critică Federaţia pentru modul în care s-a întâmplat acest lucru. 

"O adaptare necesară și raportată contextului actual, a unui mesaj pe care-l afișasem la meciul cu Ungaria din 2014, direcționat spre Federația Română de Fotbal, organism fotbalistic care (și) în acele vremuri, păstorea și orchestra la nivel înalt o formă de bișniță organizată a biletelor de meci. Dar așa e dintotdeauna inclusiv la UEFA și FIFA, când e vorba de turnee finale, stiu mai toți care urmăresc mai îndeaproape fenomenul.

Cum marea majoritate a suporterilor nu cunosc aceste practici și ieri au avut un mare șoc să vadă că toate planurile li s-au dat peste cap, deoarece foarte puțini au prins în realitate bilete și aceia au "câștigat" doar la un singur meci din nenumărate comenzi, e timpul să deschideți un pic ochii, să înțelegeți de ce ați avut atâta "ghinion" la marea tombolă a UEFA.

Revenind la FRF, într-atât de mare era corupția și cangrena bișniței dirijate de cei de la Casa Fotbalului, încât la cele mai importante meciuri ale naționalei, la vânzare nu ajungeau aproape deloc bilete, ci doar mici firimituri pentru "prostime", să fie probabil câțiva de bună-credință care să răspândească zvonul între prieteni că au reușit minunea de a prinde bilet fără niciun aranjament. Iar asta era o realitate perpetuă, nu vreo excepție sau raritate", au scris cei de la Uniţi sub Tricolor pe Facebook.

"Scenariul era cât se poate de simplu"



"La fiecare meci important sau cu grad mare de atracție, scenariul era cât se poate de simplu:

- un calup de sute/mii de bilete era pus la discreția sponsorilor, partenerilor și oricăror firme care voiau să-și trimiță angajații pe stadion.

- de asemenea, oricine lucra la FRF sau era convocat ca jucător, putea lua în alb oricâte bilete dorea pentru prieteni, amici, cunoștinte, dar majoritatea slujbașilor Federației ajunseseră să organizeze individual rețete financiare spectaculoase, luând în nume propriu sute de bilete nu pentru prieteni, ci pentru a le vinde la suprapreț prin interpuși și bișnițari și a face averi la fiecare meci.

- suplimentar, mai erau și bișnițarii de casă ai FRF, care aveau cotă parte la toate meciurile, primind direct din birouri teancurile de bilete, nefiind nevoie nici măcar să se deranjeze să le ia de la case și aici vorbim de mii de bilete în joc. Pe lângă aceștia, diverse personaje influente în unele galerii (inclusiv lideri) aflați în relații foarte bune cu FRF, luau în numele galeriilor/suporterilor unor cluburi oricâte bilete doreau și după ce dădeau colegilor o parte din bilete poate la preț oficial, cea mai însemnată parte de tichete ajungeau pe piață la suprapreț", au mai scris fanii.

"Meciuri la care s-au vândut la preţ oficial sub 10% din totalul biletelor"



"În felul acesta, au fost meciuri la care în realitate, s-au vândut liber și/sau la preț oficial sub 10% din totalul biletelor tipărite. Poate au fost chiar meciuri în care n-au mai ajuns deloc bilete pe piață. Vă amintiți barajul de calificare la CM 2014, cu Grecia? La deplasarea de la Pireu, cele 1700 de bilete ale romanilor s-au "evaporat" instantaneu la ora vânzării și deși eram dintre noi zeci de inși pe site atunci când teoretic s-a dat startul comenzilor, nici măcar unul n-a putut prinde vreun bilet (din 1700). De ce? Pentru că efectiv nu au existat la vânzare decat poate câteva zeci de bilete, a fost o farsă, iar totul s-a făcut prin precomenzi anterioare, pe liste. Ulterior, am văzut la meci multe sute de angajați ai RodBun și așa mai departe. Mai știți meciurile jucate de națională la Constanța, în 2006-2010, meciuri ca cele cu Franța, Cehia sau Olanda? La un stadion de 15.500 locuri, probabil că mai multe de 1-2 mii de bilete nu s-au vândut în realitate, restul pe sub mână, cei care au prins vremurile știu. Iar exemplele pot continua la nesfârșit, cu liste inclusiv publice de mii de bilete blocate pentru unii și alții, inclusiv în perioade mai recente.

Cel mai probabil aceste practici nu sunt de domeniul trecutului. Inclusiv actuala conducere a FRF a demonstrat de mult prea multe ori fapte cel puțin controversate în acest departament de ticketing. Amintiți-vă unele din ele:

- e de ajuns să te uiți pe site la majoritatea meciurilor, să observi că o mare parte din bilete sunt mereu retrase de la vânzare, fiind disponibile doar unele sectoare încă de când încep comenzile.

- e suficient să rememorezi bătaia de joc de la Euro U21 din vara trecută, când sold-out-urile anunțate de FRF s-au dovedit niște glume proaste, cu stadioane multe mii de locuri libere din invitații neonorate și bilete trase pe dreapta și nevândute.

- de reamintit că la multe din meciurile de acum câțiva ani, semnalam constant că diverse companii mari foloseau bilete în promoții, concursuri și oferte, încă dinainte ca acestea să apară la vânzare.

- cea mai recentă mostră pentru Euro, meciul de gală cu Elveția jucat imediat după ce se obținuse calificarea, când biletele s-au "epuizat" cu multe zile înainte de meci, dar din perspectiva noastră, a fost una din cele mai deplorabile atmosfere din ultimii ani în stadion, deși arena era plină. Inclusiv în peluză, s-a cântat ca niciodată de fără vlagă, ritm și intensitate, mult sub ambianța de la meciuri cu stadionul jumătate gol cum ar fi tot în această campanie la cele cu Belarus sau Kosovo. Vă întrebați de ce? Simplu! Deoarece o marte parte din cei de pe stadion nu erau suporteri, ci beneficiari ai unor invitații, care prin ajutorul FRF, s-au înghesuit la "tort și șampanie", poate pentru prima dată pe stadion, neînțelegând și netrăind acest fenomen ca atare.

Dacă ați fost alaturi de națională pe stadion constant, în fiecare campanie, probabil ați observat și înțeles aceste mecanisme fără să vi le mai explice nimeni. De multe ori s-au făcut prea la vedere. Trebuie doar să interpretezi prin propriul filtru al gândirii, să înțelegi că există o mare mafie a biletelor care acționează mereu atunci când interesul pentru orice eveniment este major. Iar la nivel fotbalistic continental, acest interes explodează la Campionate Europene și finalele de cupe europene, unde își intra în rol bișnițarii, fie ei din birouri și îmbracați la patru ace, fie cei plasați cel mai de jos în acest sistem mafiot al biletelor, ăia în maiouri cu găurele și treninguri cu burtă pe care-i întâlniți la colț de strada. Toți sunt însă o apa și-un pământ!

Așadar, dragi români, dacă vă mai amintiți celebrele pancarte cu "Aici sunt banii dumneavoastră!", de pe șoselele mai bine asfaltate ale finalului anilor '90, puteți înlocui "banii" cu "biletele", în fond, leapșa e aceeași și cei care ați prins câte-un bilet ici-colo, ați fost norocoșii cărora le-au picat din firimiturile de la masa bisinițarilor dirijați de UEFA și FRF.

În orice caz, rămâne cum am stabilit: UEFA şi FRF, aceeaşi mizerie", au concluzionat cei de la Uniţi sub Tricolor. 

Am cerut un punct de vedere şi Federaţiei Române de Fotbal legat de acest subiect. Vom reveni cu acesta când ne va fi furnizat. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel