Tenis Suspendarea minoră a Igăi Swiatek reaprinde subiectul cazului de dopaj al Simonei Halep

Data actualizării: | Data publicării:
Colaj DCSport/Sursa foto: Agerpres
Colaj DCSport/Sursa foto: Agerpres

Procesul de soluționare a problemelor legate de dopaj în cazul celor două sportive prezintă diferențe importante.



Poloneza Iga Swiatek a fost suspendată o lună de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), după testarea pozitivă la trimetazidină, substanță aflată pe lista interzisă. Decizia de acordare a unei sancțiuni de o lună lui Swiatek a fost luată deoarece utilizarea substanței de către poloneză a fost considerată neintenționată.

Mai multe voci din spațiul public au început să reacționeze după publicarea cazului de dopaj al actualului număr 2 mondial, în condițiile în care colega de breaslă a Igăi, tenismena Simona Halep, depistată pozitiv la un test antidoping în august 2022, respectiv substanța roxadustat, a luptat timp de doi ani pentru a-și arăta nevinovăția.

ITIA a decis ca Halep să primească o pedeapsă de patru ani la acea vreme, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a micșorat acesteia sancțiunea, de la patru ani la nouă luni, românca nefăcându-se vinovată de o eroare sau o neglijență semnificativă.

Asemenea lui Swiatek, Simona Halep s-a confruntat cu ingerarea unei substanțe interzise în mod involuntar, în urma contaminării unui produs. Halep consuma un supliment alimentar cu colagen, în timp ce Swiatek a utilizat un medicament reglementat fără prescripție medicală (melatonină), fabricat și comercializat în Polonia.

Care este diferența între cele două substanțe?

Este bine de știut că atât trimetazidina, cât și roxadustatul sunt incluse pe lista substanțelor interzise de către WADA (Agenția Mondială Antidoping), dar au mecanisme de acțiune diferite și sunt clasificate în categorii distincte.

Pe de o parte, roxadustatul este inclus în categoria S2 – Substanțe care stimulează eritropoieza (procesul de formare a eritrocitelor în măduva roșie a oaselor).

Roxadustatul este un inhibitor al HIF-prolil-hidroxilazei, care stimulează producția de eritropoietină. Aceasta crește formarea de celule roșii din sânge, îmbunătățind transportul de oxigen. Este folosit pentru tratarea anemiei asociate bolilor renale. Prin îmbunătățirea oxigenării musculare, roxadustatul oferă un avantaj în sporturile de rezistență, precum tenisul.

Pe de altă parte, trimetazidina este inclusă în categoria S4 – Modulatori hormonali și metabolici. Trimetazidina este un medicament folosit pentru tratamentul anginei pectorale. Aceasta optimizează metabolismul energetic al celulelor, permițând utilizarea mai eficientă a oxigenului. În ceea ce privește sportul, aceasta îmbunătățește funcționarea musculară în timpul efortului susținut.

Astfel, cele două substanțe se disting atât din punct de vedere al categoriilor clasificate de WADA, cât și al efectelor acestora asupra corpului. Totuși, este important de menționat că, deși ambele sportive au fost sancționate din cauza ingerării unor produse contaminate, rezultatele și evoluția proceselor lor au fost complet diferite.

Lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidoping poate fi consultată AICI.

Despre această comparație a vorbit și fostul antrenor al Simonei Halep, care consideră că românca „a deranjat” prin colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou. De asemenea, el crede că în urma cazului de dopaj al Simonei, oficialii din tenis sunt mai precauți în ceea ce privește cazurile de contaminare, și nu de dopaj care pot fi demonstrate cu ușurință, întrucât costurile procesului în care a fost implicată Halep au fost considerabile.

„Din câte știu, după treaba cu Simona Halep au fost mult prea duri și au consumat și foarte mulți bani cu cazul ăsta. Și-au propus să nu riște, să nu mai fie atât de costisitor și să nu mai fie atât de drastici.

Uite, au pierdut. Poate dacă nu pierdeau, era altceva. Ei n-au reușit să convingă. Și-au schimbat puțin optica. Poate fi și ăsta un motiv. Pe de altă parte, sunt convins și am spus-o dintotdeauna, Simona Halep a deranjat mult mai mult decât Iga Swiatek.

Pentru că au fost mai multe chestii. Și echipa care era acolo, prin Mouratoglou. Cred că, în primul rând, Mouratoglou a deranjat acolo. Dar e doar o părere. Cred că au deranjat niște lucruri. 

I s-a întâmplat acest accident nefericit și Simonei Halep, au profitat să fie drastici, dar au primit o lecție. Și substanțele contează. Ce s-a găsit la Simona a fost foarte neplăcut, foarte grav. Nu sunt expert, dar substanța asta cu care a fost găsită Swiatek poate fi din altă clasă”, a spus Firicel Tomai, fost antrenor al româncei, citat de Fanatik.

Un caz cunoscut de dopaj cu trimetazidină se regăsește în patinajul artistic, prin rusoaica Kamila Valieva. Aceasta a primit o suspendare de patru ani din partea TAS, după ce a fost testată pozitiv la o cantitate mică de trimetazidină.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel