Fotbal Talentul nu e suficient. Lucian Sânmărtean, unul dintre ultimii magicieni cu mingea din fotbalul românesc, sfat pentru jucătorii tineri. Sir Alex Ferguson l-a lăudat

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Lucian Sânmărtean a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti din România. Mulţi suporteri spun despre el că a fost ultimul magician cu mingea din fotbalul românesc. Acesta a vorbit, în cadrul unui podcast, despre diferenţele dintre fotbaliştii foarte talentaţi şi cei mai puţin înzestraţi, dar şi despre momentul în care şi-a dat seama că nivelul său de pregătire fizică este mult prea scăzut pentru a face faţă în fotbalul din străinătate. În ciuda talentului imens, sunt multe voci care spun că Lucian Sânmărtean putea fi şi mai bun decât a fost. Iar cu acest lucru este de acord chiar şi el. 

"Trebuie să fie un revers al talentului pe care îl ai. Văd şi acum, la echipele naţionale, jucători care nu au atât de multă calitate şi talent, dar care au făcut carieră. Una e jucătorul valoros, alta e jucătorul talentat. Jucătorul talentat vine la pachet cu un răsfăţ aparte, o sensibilitate, şi atunci partea asta cu dezvoarea întârzie să apară. Cei care suferă de-a lungul carierei lor, şi reuşesc să fie mai câini, pentru că nu au atâta calitate, îşi dezvoltă alte calităţi. O ambiţie deosebită, o manieră de a se antrena mai habotnică, lucruri pe care cei talentaţi din natură nu prea le au. 

Problema de atitudine faţă de antrenament am avut-o în Grecia în 2004 (n.r. la transferul la Panathinaikos, de la Gloria Bistriţa). A fost cu sunet, un transfer care s-a încheiat destul de greu. Dar în momentul în care soţia, fiind calificată la Jocurile Olimpice, avea nişte curse de făcut, m-a întrebat regretata ei antrenoare dacă o pot ajuta să îşi facă antrenamentul. Credea că eu, fiziologic, fiind bărbat, pot să duc, să susţin acest efort şi să o ajut pe ea să îşi facă timpii de antrenament. A avut vreo 10 bucăţi de 200 de metri, iar eu la a şasea bucată am vomitat, mi-a fost rău. M-am şi oprit şi, uitându-mă la ea cum suferă pe ultimele bucăţi de alergat, mi-am dat seama că sunt sub-antrenat", a declarat Lucian Sânmărtean în podcastul Tare de Tot

Sir Alex Ferguson l-a lăudat. "Românul e cel mai mare pericol pentru noi"

"Mi-am dat seama cât de mult trebuie să sufere şi ce multă încărcătură fizică are un atlet de performanţă. Atunci a fost declicul. Mi-am luat un antrenor de atletism, fiind sub contract cu Panathinaikos. În prima parte a zilei făceam cu dânsul, iar seara mergeam la antrenament. În şase luni am devenit foarte bine pregătit fizic. Drept dovadă, în primul sezon la Panathinaikos am câştigat Cupa, Campionatul, am jucat în Champions League, jucam meci de meci, eram pe un trend ascendent, pe un val foarte bun. Sir Alex Ferguson a spus că "românul e principalul pericol al lui Panathinaikos pentru noi". Atunci am reuşit să înţeleg că, cu cât eşti mai bine pregătit fizic, cu atât eşti mai util şi eficace în teren", a completat Sânmărtean. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel