Tenis Tenismenii din Rusia şi Belarus vor putea participa la JO 2024, dar nu sub steagul ţării lor

Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat că jucătorii din Rusia şi Belarus primesc drept de participare la Olimpiada de la Paris, însă vor fi obligaţi să aibă statut de neutri. 



ITF a precizat că jucătorii din cele două ţări vor putea concura la Paris în probele individuale şi de dublu sub steag neutru, cu condiţia să îndeplinească cerinţele de selecţie şi de eligibilitate, precum şi să respecte regulamentele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Decizia ITF se aliniază cu cea a majorităţii federaţiilor internaţionale în ceea ce priveşte competiţia individuală şi sportivii care participă la Jocurile de la Paris 2024 din această vară, a declarat organismul de conducere al tenisului mondial într-o declaraţie.

Politica internaţională existentă în domeniul tenisului din martie 2022 permite sportivilor din Rusia şi Belarus să intre în probele de simplu şi de dublu ca sportivi individuali neutri. Perechile la dublu îşi alocă locul în funcţie de performanţa lor individuală în turnee (măsurată prin clasament), şi nu cea a naţiunii lor. Am vrut să ne asigurăm că toţi jucătorii de tenis sunt trataţi corect şi consecvent, indiferent de disciplina în care concurează, a precizat un purtător de cuvânt al ITF.

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost excluşi de la toate competiţiile internaţionale, cu excepţia tenisului (ATP şi WTA), după invadarea Ucrainei de către armata rusă în 2022.

În luna martie a anului trecut, CIO a emis un set de recomandări pentru federaţiile sportive internaţionale pentru a permite sportivilor din aceste ţări să revină în competiţii.

Sportivii neutri vor concura fără steaguri, embleme sau imnuri. Sportivii care susţin în mod activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili şi nici cei sub contract cu armata rusă sau belarusă, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?