Echipa nationala Transformarea fotbalului românesc: De la glorie la lupta pentru supraviețuire. Ce îi lipsește jucătorului modern

Data publicării:
Photo by Emilio Garcia on Unsplash
EXCLUSIV
Photo by Emilio Garcia on Unsplash

În urmă cu 30 de ani, România era o prezenţă constantă la turnee finale, iar echipele de club făceau furori în cupele europene. Fotbaliştii români se transferau atunci la cluburi de prestigiu şi intrau în primul XI, cu realizări. Astăzi, situaţia este complet diferită. Cu mici excepţii, fotbaliştii români aleg calea Golfului sau a ligilor secunde din străinătate, echipele de club aproape că nu mai contează în Europa, iar echipa naţională se chinuie pentru calificarea la turnee finale. 



Ce s-a schimbat? Ce îi lipseşte fotbalistului român de astăzi pentru a face pasul către marea performanţă? Am discutat despre acest subiect cu Mihai Stoichiţă, directorul tehnic al Federaţiei Române de Fotbal. 

"Ştii ce îi lipseşte jucătorului român? Instrucţiunea pe care ţi-o dădea maidanul, parcarea, strada. Nu erau maşini, era totul liber. Aveam 4 ore pe zi în plus faţă de antrenamentul pe care îl făceam. Chiar despre asta discutam într-o şedinţă (n.r. la FRF), cum să facem să aducem mai multe ore pentru copii, mai ales pentru cei între 11 şi 14 ani, cum să le oferim din nou această plăcere de a juca fotbal, măcar două ore în plus pe zi faţă de ce fac ei la cluburi. E cel mai important lucru, aia ne lipseşte. 

Pe vremea mea, alergam 4 ore în plus faţă de ce făceam la antrenamente. Mergeam acasă, mă bătea mama, că nu îmi făceam lecţiile. O primeam, conştient, o acceptam zi de zi, dar adăugam patru ore de sănătate şi instrucţiune în viaţa noastră. Loveam mingea pe stradă, jucam la şcoală în curtea şcolii, în drum spre casă, etc. Puneam genţile jos, făceam 2 porţi şi jucam fotbal. Ploua, ningea, noi jucam fotbal. Nu conta. Aia ne lipseşte. Am citit acum ceva vreme că şi Cruyff a spus acelaşi lucru. Că el nu a învăţat fotbal la Ajax, ci pe stradă, cu prietenii lui, jucând 3-4 ore în plus faţă de ce era la Ajax.

Ne uităm că nu suntem pregătiţi fizic. Păi patru ore în plus de fotbal pe zi unde te duc? Ce faci, stai pe scaun şi te uiţi la calculator?

Cei mai talentaţi fotbalişti, din Brazilia şi Argentina. De ce?

Ne chinuim acum la Federaţie să aducem în viaţa copiilor noştri, între 11 şi 14 ani, că după 15 ani deja tind spre performanţă, ore în plus de mişcare, de fotbal. Proiectul se va desfăşura sub această denumire, Readucerea plăcerii să stai în aer liber, să joci fotbal. Dar, ca să joci, trebuie să ai unde să joci. Trebuie să ai copii care să vină în jurul tău, să le placă acelaşi lucru. Mingea nu mai e problemă azi, acum e problema unde. Maşinile sunt una după alta pe strada, abia sunt culoare pe unde poţi să treci. Curţile şcolilor sunt închise. Parcările sunt pline, peste tot.

(n.r a dispărut şi bătătorul de covoare) Aia era poarta. Şi plăcerea de a juca era mare. Asta trebuie să aducem înapoi, dacă vrem fotbal. Dacă nu, foarte greu.

Cei mai talentaţi jucători vin din zone ca Brazilia, Argentina, unde încă mai sunt locuri unde să te joci. Africa, spre exemplu. De ce? Nu au altă genă, ci au unde să se joace. Vin direct de pe stradă la cluburile mari. Joacă pe toate maidanele, desculţi, şi când ajung la cluburi sunt deja formaţi, au deprinderi de fotbalist. Eu nu pot să accept că românul nu e talentat, e foarte talentat. Că nu îl mai cultivăm, aia e altă problemă", a declarat Mihai Stoichiţă. 

CITEŞTE ŞI Ion Marin, reguli stricte la naţionala U18. Fotbaliştii trebuie să îşi facă temele în cantonament. "Se uită la tine de parcă eşti extraterestru"

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Echipa nationala




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?