Stiri Un record din schi vechi de 34 de ani a fost doborât în 2023

Data publicării:
Fotografie de la Paweł Fijałkowski, Pexels
Fotografie de la Paweł Fijałkowski, Pexels

Americanca Mikaela Shiffrin, marea vedetă a schiului alpin mondial, a îmbunătăţit în 2023 recordul istoric de victorii în Cupa Mondială, deţinut suedezul Ingemar Stenmark (86), iar în acest sezon îşi propune să cucerească al şaselea mare Glob de Cristal din cariera sa şi să o egaleze astfel pe austriaca Annemarie Moser-Proell.




Shiffrin (28 de ani) a egalat şi a îmbunătăţit, în decurs de două zile, în staţiunea suedeză Are - unde sărbătorise în decembrie 2012 primul său succes în circuitul mondial -, recordul absolut de victorii (la masculin şi feminin) deţinut de Stenmark. Starul suedez, triumfător între 1974 şi 1989, a ajuns la 86 de victorii în carieră (46 la slalom uriaş şi 40 la slalom) la vârsta de 32 de ani

Stenmark a avut nevoie de 14 ani şi două luni pentru a reuşi această performanţă, în timp ce supercampioana din Vail (Colorado), învingătoare la toate disciplinele schiului alpin, a reuşit această performanţă în doar zece ani şi aproape trei luni.

"Mika" a încheiat sezonul 2022-2023, în care a cucerit şi trei medalii la Campionatele Mondiale din Franţa (aur la slalom uriaş, argint la slalom şi slalom super-uriaş), ducând recordul la 88 de victorii, cu ocazia finalei de la Soldeu (Andorra), unde a intrat pentru a cincea oară în posesia marelui Glob de Cristal, rezervat câştigătoarei Cupei Mondiale.

Un titlu pe care Marco Odermatt l-a revalidat la masculin, fiind pe cale să devină, după retragerea tenismanului Roger Federer, marele idol sportiv al Elveţiei. Odermatt vizează deja o a treia coroană consecutivă în competiţia de regularitate, în acest sezon, scrie Agerpres.

Mikaela Shiffrin, care a dominat, de asemenea, clasamentele Cupei Mondiale la slalom şi slalom uriaş, a înregistrat în total 14 victorii pe parcursul sezonului trecut, în care, înainte de a doborî recordul istoric al lui Stenmark, l-a îmbunătăţit pe cel din circuitul feminin, care s-a aflat în posesia celebrei sale compatrioate Lindsey Vonn (82 de victorii).

Marea vedetă a "US Team" a depăşit-o cu aproape 1.000 de puncte în clasamentul general final pe elveţianca Lara Gut-Behrami (33 de ani), marea doamnă a schiului elveţian, care trăieşte a doua tinereţe sportivă de câţiva ani şi care a cucerit Globul de Cristal la slalom super-uriaş.

Slovaca Petra Vlhova, care a câştigat, la fel ca Shiffrin şi Gut-Behrami, tot ce se punea câştiga în schiul alpin, a încheiat sezonul trecut pe locul al treilea la general, în timp ce italianca Sofia Goggia şi-a confirmat statutul de "regină" a vitezei, cucerind trofeul în Cupa Mondială de coborâre.

După ce l-a depăşit pe Stenmark, următorul obiectiv al foarte talentatei şi voracei Shiffrin este să domine pentru a şasea oară clasamentul final al Cupei Mondiale de schi alpin, performanţă reuşită până acum doar de Annemarie Moser-Proell, marea vedetă austriacă din anii '70. O altă "minune" a schiului alpin feminin, care a reuşit prima din cele 62 de victorii ale sale în Cupa Mondială (36 la coborâre) la vârsta de 16 ani (Shiffrin avea 17 ani la primul său succes).

Moser-Proell a cucerit cinci mari Globuri de Cristal consecutive, între 1970 şi 1975, înainte de-şi trece în palmares un ultim trofeu în 1978.

Dacă Mikaela Shiffrin este cea mai mediatizată vedetă a circuitului alb, Marco Odermatt a deveni, fără îndoială, marea referinţă a schiului masculin, în care şi-a apărat cu stil titlul în Cupa Mondială, cu un record absolut de puncte (2.042), îmbunătăţind cu 42 de puncte recordul anterior, deţinut din anul 2000 de austriacul Hermann Maier, irepetabilul Herminator.

La Campionatele Mondialele de la Meribel/Courchevel, Odermatt şi-a confirmat statutul de mare dominator al slalomului uriaş, disciplină în care cucerise anterior titlul olimpic la JO 2022 de la Beijing. El a obţinut anul acesta aurul mondial şi în proba de coborâre, în care nu a reuşit câştige până acum trofeul în Cupa Mondială

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel