Volei "Voleiul face tot ce e posibil să se autodistrugă". Stelian Moculescu, semnal de alarmă. "Antrenorul român, în România, nu valorează prea mult"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Stelian Moculescu, antrenorul lui Dinamo Bucureşti la volei, a tras un semnal de alarmă privind sportul în care a cunoscut cele mai mari performanţe. 



"Voleiul nu contează. Există ca sport, dar în televiziune nu este, în ziar nu există. Doar pe internet. Există o explicaţie. Voleiul face tot ce e posibil ca să se autodistrugă, în toată lumea. Voleiul ca atare. Dacă întrebi pe cineva azi care sunt criteriile de calificare pentru Jocurile Olimpice, nu ştie nimeni. Şi atunci nu îşi bate nimeni capul. Am schimbat tot ce era de schimbat în volei, ca să oferim un sport interesant. Şi ce s-a întâmplat? Nimic. Ce a schimbat fotbalul, baschetul, handbalul? Nimic! 

Voleiul în Germania merge, dar pe vremea când eram eu antrenor câştigau foarte bine jucătorii. Astăzi avem iarăşi jucători care câştigă 500 de euro pe lună. Eu am luat jucători tineri şi i-am dus în străinătate. Acum, cei care mai cresc şi mai joacă la lot joacă în Polonia, în Franţa, mai ies din ţară. Dacă îi zic unuia de 30 sau 35 de ani să facă ceva, trebuie să vorbesc mult cu el. Eu am căutat mereu unul, doi bătrâni, dar să aibă caracter, să fie un jucător care să ştie că trebuie să ajute la creşterea tinerilor. Prin felul lui de a fi, trebuie să se comporte ca atare, ca un lider", a declarat Stelian Moculescu la "Vreau să ştiu". 

Stelian Moculescu a subliniat şi o problemă importantă a voleiului din România. 

"Eu cred că antrenorul român, în România, nu valorează prea mult. În volei sunt mulţi antrenori străini, care câştigă bani buni. Dar dacă un român ar lua acelaşi post, nu câştigă banii ăştia. Înseamnă că eu, club din România, îl tai pe român. Din start, pornim prost. Pleacă cu handicap. Şi handicapul este doar faptul că e român. Şi asta în România. 

Eu când am ieşit din România, în anii 70, am încercat să fac antrenamente româneşti, şi mi-am dat seama că nu e bine. Singurul antrenor bun a fost Drăgan, ca concepţie. Dar eu am început să umblu, şi colo, şi colo. M-am dus unde era voleiul bun atunci, în Franţa şi Italia. Mă duceam la un antrenor de acolo şi întrebam prostii. Ştiam că întreb prostii, dar eram curios ce îmi răspunde. Am învăţat italiană, ca să mă duc în Italia să înţeleg ce e acolo. Şi acum, când mă duc în Italia, la 74 de ani, mă ştiu oamenii", a mai punctat Stelian Moculescu. 

Stelian Moculescu este un antrenor cu 20 de trofee de campion în Germania și cu o Ligă a Campionilor, cucerită în 2007 cu VfB Friedrichshafen, echipă pe care antrenat-o din 1997 până în 2016. A fost selecționer al echipei Germaniei (1999–2008), Austriei (2008–2012) și României (2017–2018).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Volei





DC Media Group Audience
pixel