Fotbal international Xabi Alonso, magicianul de pe bancă, aproape de un titlu istoric cu Bayer Leverkusen

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Bundesliga (campionatul Germaniei), finala Cupei Germaniei, șanse reale la un trofeu european și, până acum, niciun meci pierdut. Primul sezon complet al lui Xabi Alonso ca antrenor principal nu putea merge mai bine.



O victorie a lui Bayer Leverkusen duminică, sau o înfrângere suferită de Bayern Munchen cu Stuttgart cu o zi înainte, ar aduce primul titlu din istorie pentru Werkself ("Echipa Companiei"), subliniind statutul lui Alonso drept cel mai promițător tânăr antrenor din lume, relatează DW.

Răsturnarea de situație de când a preluat echipa în octombrie 2022, când Leverkusen se afla în zona retrogradării, a fost una dramatică. Dar originile succesului de antrenor ale tehnicianului de 42 de ani se întind mult mai departe în trecut.

Rădăcini basce, influență germană

Cariera de jucător a lui Alonso, ca și cea de antrenor, a început la Real Sociedad, un club din Țara Bascilor, unde și-a petrecut cea mai mare parte a anilor de formare. Tatăl său, Periko Alonso, a câștigat La Liga de două ori cu Sociedad și o dată cu Barcelona, unde Xabi și-a petrecut o parte din primii ani, în timp ce fratele său, Mikel, a jucat peste 100 de meciuri pentru Sociedad. Inteligența, pasele excepționale și creierul tactic perspicace ale lui Xabi au atras rapid atenția lui Liverpool, apoi a lui Real Madrid și, în cele din urmă, a lui Bayern Munchen.

"Sunt basc, total basc, dar cu o mare influență germană acum", a declarat el pentru The Guardian la începutul acestui sezon.

Elev eminent

Deși Xabi Alonso și-a petrecut aproximativ jumătate din cariera de jucător în afara Spaniei, doi antrenori spanioli au avut, fără îndoială, cea mai mare influență asupra sa: Rafael Benitez, la Liverpool, și Pep Guardiola, la Bayern Munchen, au văzut în jucător un potențial antrenor.

"A fost deștept și a analizat foarte bine. Când explici anumite lucruri jucătorilor, trebuie să le repeți de multe ori. Xabi a învățat rapid", a declarat Benitez, alături de care Alonso a câștigat primul său titlu din Liga Campionilor în 2005, pentru The Times.

Și Guardiola i-a recunoscut meritele: "El înțelege jocul și are curiozitatea de a înțelege fotbalul. Știa din timpul săptămânii ce trebuie să facem pentru a câștiga următoarele meciuri."

Posesie și pragmatism

Creierul său analitic îl servește acum pe Alonso-antrenorul la fel de bine cum l-a ajutat pe Alonso-mijlocașul, determinându-i preferințele tactice. Accentul pus pe posesie este clar: Leverkusen a încercat și a completat cele mai multe pase din Bundesliga în acest sezon. Însă aceste pase au întotdeauna un scop, Leverkusen având tendința de a construi rapid prin mijloc. Fundașii săi laterali sunt ținuți sus, deschiși pe margine și implicați în tranziții, mai ales la contraatac.

Xabi Alonso a demonstrat deopotrivă că este capabil să își adapteze stilul, cel mai notabil în victoria critică cu 3-0 împotriva lui Bayern în februarie. A retras din echipă fundașul lateral Jeremie Frimpong, mijlocașul Jonas Hofmann și atacantul ceh Patrik Schick pentru a-și face echipa mai solidă, bazându-se în același timp pe contraatacuri fulgerătoare. Schimbările surpriză au anulat complet Bayern, care a avut doar un șut pe poartă, în ciuda dominării posesiei.

Constructor de echipă

Frimpong a intrat de pe bancă pentru a marca al treilea gol în acel meci, subliniind, poate, încrederea dintre jucători și antrenor, chiar și atunci când trebuie luate decizii grele. Deși nu este cel mai demonstrativ lider, Alonso îmbină calmul său caracteristic cu o pasiune și o determinare clare manifestate pe margine. E afabil și accesibil în relația cu presa, fie că vorbește în engleză, spaniolă sau germană.

"Toți jucătorii au avut încredere în felul nostru de a juca", a declarat Frimpong pentru TNT Sports în această săptămână. "Se poate vedea pe teren, cum suntem mereu fericiți și ca o echipă. Antrenorii sub care a evoluat, [Carlo] Ancelotti și Pep [Guardiola], i-au oferit toată această experiență. Când ai acest lucru, bineînțeles că vei fi bun la ceea ce faci. El e șeful, dar e uimitor. Un tip atât de drăguț."

Și Ancelotti, care l-a antrenat pe Alonso la al doilea titlu în Liga Campionilor câștigat cu Real Madrid și la un titlu în Bundesliga cu Bayern, s-a dovedit a-i fi model demn de urmat.

Rămâne (deocamdată) pe loc

Pentru o vreme, se părea că Alonso ar urma să preia Bayern la sfârșitul sezonului, sau poate să încerce să ocupe locul lăsat de Jürgen Klopp la Liverpool. Dar Alonso a confirmat acum că va rămâne la Leverkusen.

"Au fost multe motive și atât de mulți jucători", a spus el. "Sezonul a fost grozav până acum și vrem să păstrăm această formă. Mă simt parte din echipă".

Poate că este doar o parte a poveștii de succes de la Leverkusen, dar e greu de crezut că nu este cea mai importantă parte.

Autorul articolului: Mihai Preda | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel