Gimnastică Andreea Răducan, despre diferențele dintre generații: „Unitatea sportivă lipsește fetelor noastre!”

Data publicării:
Foto DC Sport
Foto DC Sport

Fosta gimnastă a explicat diferențele dintre generațiile trecute și cea actuală, motivând de ce sportivele de astăzi nu mai ajung la performanțele sale și ale fostelor colege de breaslă.



Andreea Răducan: „Simpla calificare la Jocurile Olimpice nu e un lucru atât de simplu”

Andreea Răducan, în calitate de ambasador al proiectului IntegriSport 3.0, a oferit declarații privind integritatea sportului, indiferent de domeniu, făcând un apel la toți cei implicați în acest spectru de a fi uniți în lupta împotriva practicilor necinstite și a manipulării din sport. Aceasta a fost prezentă la forum alături de Elisabeta Lipă, Președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), de Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, dar și de alți campioni de talie mondială ai țării noastre, precum Ana Maria Brânză și Ionuț Rada, ultimii doi, în calitate de ambasadori ai proiectului. 

„Eu cred că toți cei care încă au mai au șansa de a se califica merită susținerea noastră. Trebuie să le ținem pumnii, astfel încât să transmitem gândul nostru bun pentru ca ei să fie prezenți acolo. Ne dăm seama tot mai mult că simpla participare sau calificare la Jocurile Olimpice nu e, de fapt, un lucru atât de simplu, e foarte multă muncă din partea tuturor. Sunt convinsă că sunt dorințe uriașe spre a fi împlinite de către sportivii noștri și antrenorii cu care lucrează. 

Nu mai putem să mai păstrăm același nivel cu care am fost obișnuiți, din păcate, spunem toți că ar fi loc de mai bine...Și în anii de demult, tot români eram, tot atât de mulți sau de puțini eram, totuși aveam o voință extrem de mare și o asumare a responsabilității unui traseu atât de dificil - spre a participa la Jocurile Olimpice.

Eu cred că toți acei sportivi și antrenori, toată lumea implicată, care au ambiția necesară, talentul necesar, pasiunea - fără doar și poate - și muncesc, n-au cum să nu-și îndeplinească visul. Iar noi suntem acolo pentru cei care își doresc cu adevărat!

Gimnastele de azi nu sunt unite 

Fosta campioană olimpică a mai amintit și lacunele pe care le vede în domeniul în care a realizat atât de multe succese, afirmând că unitatea este factorul necesar și totodată cel care lipsește sportivelor ce practică gimnastica, în ziua de astăzi:

„S-a vorbit foarte mult de Sabrina Voinea, de Ana Maria Bărbosu, dar ține foarte mult, în momentul acesta...Cel puțin din câte am văzut până acum, și de ziua pe care o prind fetele. Nu mai e ca atunci când știai că ești foarte bine pregătit, îți rămânea doar să urci pe aparat și să-ți faci treaba foarte bine și esti acolo, la bătaie...Locul 1, 2, 3 - depindea poate de o sutime, de o zecime, de o mică dezechilibrare...Acum diferențele se văd, totuși, destul de bine!

Cred că este important să ne gândim, în momentul acesta, spre a reconstrui unitatea unei echipe, care pare, cumva, că lipsește fetelor noastre. Nu știu dacă neapărat în mai multe discipline sportive, dar la gimnastică știu...cel puțin așa am simțit eu, ca fostă sportivă, când eram în cantonament și în concursuri, unitatea echipei... faptul că nu sunt singură în concurs, chiar și atunci când concuram în finala de individual compus sau în finalele pe aparate.”

Integritatea sportului - unul dintre cele mai importante aspecte ale competiției

De asemenea, ea a mai punctat rolul pe care foștii sportivi îl au în derularea activităților care să sprijine integritatea în sport, indiferent de domeniu, mai ales că evoluția acestuia a fost fulminantă, în ultimele decenii:

„Este o conștientizare, pe care trebuie să o facem, toți - cei implicați în lumea sportivă... este un efort important pe care îl facem, asta pentru a ne păstra, cumva, în sport, atractivitatea față de suporteri, de fani, de sponsori...

Acest forum tocmai asta și-a propus: să ne aducă niște programe, sper eu, pe care să le putem implementa, pentru că degeaba vrem diverse tehnici de etică, dacă ele cumva nu își găsesc și rostul, implicarea în activitatea noastră de zi cu zi. Mesajul este acela de a comunica cât mai des, prin termeni simpli.”, a spus Răducan.

Comercializarea intensă și mediatizarea sportului au determinat o creștere a mizei economice a acestuia și, implicit, o anumită presiune asupra rezultatelor sportive - care a adus, pe de o parte, la rezultate tot mai spectaculoase în sport - dar, pe de altă parte, la proliferarea practicilor ilicite de manipulare a rezultatelor sportive. [..] 

Manipularea rezultatelor sportive reprezintă o subminare a valorilor sportului, a esenței sale de convenție socială, de competiție cu mize necunoscute, aflate în joc, chiar la momentul derulării acesteia. Încrederea publicului în adevărul și impredictibilitatea sportului sunt cele care îi determină atractivitatea, care stârnesc interesul fanilor și al sponsorilor. Pentru ca sportul să rămână integru, este necesar ca oamenii și organizațiile să rămână integre. Pentru sportivi, integritatea înseamnă respect pentru sine, pentru regulile jocului, respect pentru coechipierul și adversarul de competiție, încrederea în sine, sentimentul de împlinire doar prin efortul propriu...”, a fost mesajul campioanei.

Obiectivele forumului de joi dimineață au fost diseminarea informațiilor și cunoștințelor privind manipularea competițiilor sportive și infracționalitatea în sport la cât mai mulți oficiali din domeniul judiciar și al aplicării legii. Evenimentul face parte din proiectul Integrisport 3.0, platforma care reunește sportivi, federații sportive, forțe de ordine și sistemul judiciar - în demersul de a combate manipularea competițiilor și practicile incorecte din sport.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel