Personalitati Andreea Răducan este alături de Simona Halep. „Scopul nostru ca sportivi nu este acela de a ne uita pe etichetă!”

Data publicării:

Fosta gimnastă a fost prezentă, în calitate de Ambasador al proiectului Integrisport 3.0, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, unde a susținut, printre altele, că Simona Halep trebuie să fie sprijinită. Campioana olimpică a declarat că Halep rămâne, fără îndoială, o emblemă a țării noastre.



Andreea Răducan și Simona Halep, victime ale greșelilor celorlați

Andreea Răducan a cucerit cea mai prestigioasă medalie pe care o poate câștiga un sportiv, cea de aur, la Jocurile OIimpice de la Sydney din 2000. În acel an, finalul probei de individual compus prezenta un podium 100% românesc, cu Andreea în frunte. Cu toate acestea, succesul i-a fost umbrit de o greșeală a medicului lotului național, care i-a recomandat gimnastei o pastilă de Nurofen, cu o seară înainte de ultimul act al competiției.

După concurs, Andreea Răducan a fost supusă testului anti-doping, probă ce a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, o substanță care era interzisă la vremea respectivă. În acest mod, simpla și banala eroare a medicului Ioachim Oană i-a pătat cariera sportivei din țara noastră.

Peste două decenii, o altă campioană a României avea să devină victima unei neglijențe din partea echipei, Simona Halep fiind testată pozitiv la roxadustat, în august 2022. De atunci și până la sentința finală, care a determinat revenirea tenismenei pe teren, a trecut peste un an și jumătate, timp în care Simonei i-a fost interzisă participarea la competițiile oficiale. Despre acest caz și posibilitatea Simonei Halep de a participa la JO 2024, s-a pronunțat și Andreea Răducan.

 „Simona Halep e un sportiv emblemă pentru țara noastră”

Andreea Răducan ar vrea foarte mult să o vadă pe Simona la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, mai ales după perioada grea prin care a trecut.

„Mi-aș dori foarte mult s-o avem pe Simona Halep în echipa olimpică, să participe la aceste Jocuri Olimpice, este un sportiv emblemă pentru țara noastră, indiferent de ce s-ar discuta, talentul ei, rezultatele pe care le-a avut - înainte de incidentul pe care l-a avut - merită, fără doar și poate, să fim alături de ea, să ne-o dorim în echipa noastră. Poate, de ce nu, ea să dea o încurajare celorlați copii, sportivi, care vor participa la Jocurilor Olimpice!”, a declarat Răducan.

Mai mult decât atât, multipla campioană a amintit dorința extrem de mare a sportivilor de a participa la Olimpiadă, mai ales că această competiție are loc o dată la patru ani: „Tocmai de aceea, este foarte frumoasă participarea la Jocurile Olimpice...Este singura competiție...chiar și o dată la patru ani, că de-aia râvnim cu toții să ajungem acolo, pentru că se întâmplă destul de rar, tocmai de asta este frumoasă atmosfera, pentru că acolo se întâlnesc toate disciplinele sportive, cu toate sporturile din toate țările calificate...Și atunci da, este cu totul și totul special să fii prezent!”, a mai spus aceasta.

Erorile realizate de alții, o povară dificilă pentru sportivi

Andreea Răducan este de părere că Simona Halep a fost victima unei neglijențe care a avut consecințe grave asupra nivelului său mental, considerând că sportivul nu are responsabilitatea de a examina o etichetă a unui supliment sau medicament pe care îl consumă.

„Este extrem de important pentru noi, dar sunt convinsă, mai ales pentru Simona, pentru oamenii care iau astfel de decizii, să înțeleagă și să își asume foarte bine această responsabilitate - în momentul în care dai o astfel de veste...răul cumva e deja făcut, mentalul sportivului, subconștientul cumva, și al sportivului, dar și al celor care urmăresc și se gândesc: '- Sigur a făcut ea ceva!' Și nu e așa! Sportivul nu are datoria să se uite pe o etichetă, să vadă ce conține, e contaminat sau nu e contaminat! Scopul nostru ca sportivi este acela de a avea grijă de sănătatea noastră, de a ne pregăti cât mai serios, de a fi cât mai implicați și atunci când este momentul concursului, să dăm tot ceea ce avem mai bun!”, a mai declarat Andreea Răducan.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Personalitati




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel