UEFA Euro 2024 Ce sume de bani primesc federațiile de fotbal din încasările EURO 2024

Data publicării:
Facebook UEFA
Facebook UEFA

UEFA a publicat marți raportul privind EURO 2024, care consideră competiția „un succes răsunător”, urmând să redistribuie către 55 de federații ale sale o sumă de bani importantă.



Peste 1,5 miliarde de euro, pentru 55 de federații

Cele 55 de federații membre ale UEFA vor împărți 935 milioane de euro din încasările de la EURO 2024 în următorii patru ani, plus 331 milioane de euro în premii și 240 milioane de euro pentru cluburile care au avut jucători la turneul final din Germania, câștigat de echipa Spaniei.

UEFA a publicat marți raportul privind EURO 2024, care consideră competiția „un succes răsunător” și care va permite redistribuirea cifrei record de 935 de milioane de euro între cele 55 de federații ale sale prin programul „HatTrick”.

Acest program a fost creat de UEFA în 2004 pentru ca veniturile din competiția continentală masculină să revină federațiilor sale și să le investească în proiecte de dezvoltare pe termen lung, precum construcția de infrastructură, centre și terenuri de antrenament sau în inițiative precum lupta contra meciurilor trucate, licențierea cluburilor, dezvoltarea jucătorilor de tineret, fotbal de bază și feminin, bună guvernare, arbitraj și responsabilitate socială.

După turneul final din 2024, în Germania 190 de cluburi și 21 de asociații regionale au primit 7 milioane de euro sub formă de ajutor financiar pentru proiecte de sustenabilitate prin fondul pentru climă EURO 2024.

Meciurile de la EURO 2024 au fost urmărite live de 5,2 miliarde de telespectatori, respectiv de 2,7 milioane de spectatori pe stadioane. Nu mai puțin de 81% dintre spectatori au folosit mijloace de transport durabil pentru a ajunge la stadioane.

„UEFA a fost hotărâtă să pună sustenabilitatea în centrul organizării EURO 2024. Sistemele de transport public gratuite și la preț redus au ajutat 81% dintre spectatori să folosească mijloace de transport ecologice pentru a ajunge pe stadioane, fiecare dintre ei se angajează să respecte principiile economiei circulare: reutilizarea, reducerea, reciclarea și exploatarea deșeurilor”, se arată în document forului european.

UEFA a investit 32 de milioane de euro în implementarea strategiei de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) a turneului, inclusiv angajarea unei echipe de 500 de voluntari și manageri de sustenabilitate în fiecare dintre cele zece orașe gazdă ale turneului final.

 

Noul sistem automatizat pentru tragerea la sorți

UEFA a oferit detalii despre noul sistem automatizat care va fi folosit la tragerea la sorți a primului tur al Ligii Campionilor, Europa League și Conference League, ce va avea loc pe 29 și 30 august la Monaco.

Această automatizare însoțește noul format al celor trei competiții. În fiecare din ele, 36 de echipe vor face parte dintr-o aceeași „ligă” cu obiectivul de a termina pe primele opt locuri ale clasamentului, care asigură calificarea directă în optimi de finală. Celelalte opt bilete pentru optimi vor fi decise de meciuri de baraj.

Echipele sunt împărțite în patru urne. Fiecare formație va întâlni opt cluburi, câte două din fiecare urmă, cu un meci în deplasare și un meci acasă pentru fiecare urnă. Doar Conference League diferă, cu șase meciuri împotriva a șase echipe, din cele șase urne existente - trei meciuri în deplasare, trei acasă.

Complexitatea unei astfel de trageri la sorți, precum și durata acesteia dacă ar fi fost realizată în întregime manual ca în anii anteriori, când echipele erau împărțite în grupe de câte patru, au determinat UEFA să apeleze la serviciile a două companii pentru a automatiza procesul.

Compania AE Live, specialistă în date sportive și obișnuită cu trageri la sorți automatizate de câțiva ani și la mai multe discipline, va furniza un software care va realiza tragerea la sorți în direct a celor opt adversari ai clubului a cărui bilă tocmai a fost selectată, manual, în bolul așezat pe scenă.

Fiecare din cele 36 de cluburi, începând cu cele din prima urnă, apoi coborând până la urna a patra (sau a șasea pentru Conference League) își va vedea bila extrasă în bol, cu afișarea în timp real a adversarilor.

Calculatorul va trebui să respecte două criterii: un club nu poate juca împotriva altei echipe din campionatul său nici împotriva a mai mult de două echipe din alt campionat. De exemplu, PSG nu va putea juca împotriva lui AS Monaco și nici împotriva a trei cluburi din campionatul Angliei.

Deciziile computerului vor fi imediat controlate de alte două sisteme independente. Totul este verificat și supervizat de firma de audit EY.

Tragerea la sorți ar urma să dureze 35 de minute, aproximativ la fel ca anii trecuți. Fără automatizare, mai mult de o mie de bile ar fi trebuit să fie extrase în 36 de boluri diferite pe o perioadă de trei ore.

Calendarul meciurilor din această fază va fi disponibil sâmbătă, 31 august, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel