UEFA Euro 2024 Comisia competițiilor echipelor naționale UEFA s-a pronunțat! Câți jucători vor avea loturile echipelor naționale, la EURO 2024

Data publicării:
Facebook UEFA
Facebook UEFA

După numeroase dezbateri privind numărul permis de jucători în lotul unei echipe naționale pentru competiția din Germania, Comisia pentru competițiile echipelor naționale UEFA a votat decizia așteptată cu interes. Mai este nevoie, însă, de încă un pas, până la hotărârea finală.



26 de jucători, în loc de 23. Cum se motivează alegerea

Comisia pentru competițiile echipelor naționale din cadrul UEFA s-a pronunțat, cu o majoritate strânsă, pentru mărirea de la 23 la 26 a loturilor de jucători ale selecționatelor care vor lua parte în această vară la EURO 2024, printre care se numără și naționala de fotbal a României.

Anunțul a fost făcut de cotidianul L'Equipe, care precizează că membrii comisiei au adoptat această propunere luni după-amiază. Dezbaterile au durat câteva ore, cu opinii contrastante. Președintele acestei comisii, Philippe Diallo, conducătorul Federației franceze de fotbal (FFF), s-a declarat în favoarea rămânerii la 23 de jucători, aceasta fiind și poziția selecționerului Les Bleus, Didier Deschamps. Cu toate acestea, trecerea la liste de 26 jucători a fost cea care a obținut mai multe voturi.


Propunerea nu este însă obligatorie, decizia finală aparținând Comitetului Executiv al UEFA, care se va reuni în cursul acestei săptămâni. Executivul UEFA ar putea adopta o soluție de mijloc, de exemplu cu 25 de jucători, adaugă L'Equipe, reamintind că listele de jucători pentru EURO 2024 trebuie anunțate cel târziu pe 7 iunie.

UEFA a permis fiecărei echipei să înscrie 26 de fotbaliști la precedenta ediție a Campionatului European, desfășurată în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, același număr de jucători figurând și în loturile participantelor la Cupa Mondială din 2022, care a avut loc în Qatar.

Însă, cu ocazia EURO 2024, forul fotbalistic continental a decis să se revină la listele cu 23 de jucători, ca în trecut, o măsură care nu este însă pe placul unora dintre selecționerii echipelor calificate la turneul final din Germania (14 iunie - 14 iulie).

Cel mai vehement dintre aceștia a fost Ronald Koeman, selecționerul Olandei, care și-a exprimat punctul de vedere după meciul amical cu Germania, disputat luna trecută.

„Este foarte ciudat să nu alegi dintre 26 de jucători. Este absurd să se revină la 23. Trebuie să te confrunți mai mult cu accidentările în aceste zile. Este vorba despre suprasolicitarea capacităților jucătorilor”, a spus Koeman.

Alți selecționeri, precum cei ai Germaniei, Elveției și Austriei, s-au pronunțat în favoarea unei soluții flexibile drept compromis, propunând fixarea unei limite maxime de 26 de jucători de echipă, fiecare antrenor urmând apoi să decidă câți fotbaliști va convoca pentru EURO 2024, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel