Tenis Cristi Balaj spune că regulamentul internaţional nu permite o reducere atât de drastică a suspendării în cazul Simonei Halep

Data actualizării: | Data publicării:
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep

Simona Halep a primit o suspendare de doar 9 luni în cazul de dopaj din partea judecătorilor de la TAS. Iniţial, ITIA o suspendase pe sportivă pentru o perioadă de patru ani. Cristi Balaj, fostul şef al Agenţiei Naţionale AntiDoping, actualmente preşedintele CFR Cluj, spune că regulamentul nu permite o reducere atât de semnificativă a pedepsei. 



Simona Halep a fost depistată pozitivă la roxadustat în octombrie 2022. În a doua jumătate a anului 2023, ITIA a decis ca sportiva să ispăşească o suspendare de 4 ani pentru dopaj. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, însă, a întors decizia şi a concluzionat că o suspendare de 9 luni este suficientă. Astfel, sportiva şi-a ispăşit deja pedeapsa şi poate reveni pe terenul de tenis. 

Cristian Balaj, fostul şef al ANAD, spune, însă, că regulamentele internaţionale, nu permit o astfel de reducere şi că aşteaptă motivarea deciziei. 

”Conform legislației în vigoare, nu se poate reduce decât la jumătate din suspendare pentru lipsa de intenție a sportivului. Această vinovăție are trei etape. Nu știu, așteptăm motivarea. Mai există posibilitatea unui ajutor semnificativ, nu știu dacă a existat sau nu, și atunci se poate reduce la trei sferturi din prima pedeapsă, adică la un an. E lege la nivel mondial.

Este cel mai important că s-a redus această sancțiune. Mă interesează din punct de vedere profesional care a fost motivarea și cum s-a ajuns la aceste nouă luni”, a declarat Cristi Balaj, la emisiunea Fotbal Club, de la Digisport. 

Patrick Mouratoglou a scăpat de orice sancţiune 

Acelaşi Cristi Balaj spune, însă, că şi antrenorul Simonei Halep de la momentul depistării cu roxadustat, Patrick Mouratoglou, ar trebui să plătească. 

”Eu nu pot să înțeleg cum, atât timp cât Simona a fost împinsă să ia aceste substanțe, nimeni din echipa ei nu a fost sancționat. Nu înțeleg. Unii și-au asumat răspundarea și vinovăția. Mai ales că deserviciile au fost imense și, în mod normal, trebuiau penalizați și ei”, a mai spus Balaj. 

CITEŞTE ŞI Olimpiada de la Paris, principalul obiectiv al Simonei Halep. "Ştiu că nivelul e foarte ridicat, va fi o mare provocare să mă apropii de top 10"

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?