Gimnastică De ce nu a fost luată în considerare contestația Sabrinei Voinea și ce va face Federația Română de Gimnastică în continuare

Data actualizării: | Data publicării:

Ana-Maria Bărbosu va primi medalia de bronz, în detrimentul gimnastei americane Jordan Chiles, în timp ce Sabrina Maneca Voinea rămâne cu a patra poziție din concurs.



Carmencita Constantin explică de ce Ana-Maria Bărbosu a avut câștig de cauză, iar Sabrina Voinea, nu

Președinta Federației Române de Gimnastică a declarat că decizia luată de TAS în cazul gimnastei Ana-Maria Bărbosu este una îmbucurătoare, însă hotărârea ce o privește pe Sabrina Maneca Voinea nu este deloc mulțumitoare pentru oficiali: După cinci zile și patru nopți nedormite am reușit și am dormit cinci ore și nici acelea liniștite, pentru că frământările noastre nu au luat sfârșit odată cu anunțarea verdictului, pentru că nu am fost mulțumiți în totalitate de verdict.

La cazul Bărbosu a fost parțial admis, doar minutul a fost în discuție, iar la cazul Sabrinei a fost o încrâncenare mare în tribunal și nu din partea judecătorilor, din partea Federației Internaționale de Gimnastică, de a nu permite judecarea pe fond a problemelor de tehnologie. Pentru că nu am respectat regulamentul depunând acea contestație pentru linie.

În opinia mea, una-i una, alta-i alta, și acest lucru nu se va opri aici”, a spus Carmencita Constantin pentru sportsnet.ro.

După ce s-a decis ca gimnasta americană Jordan Chiles să restituie medalia de bronz câștigată în finala probei de la sol a concursului de gimnastică din cadrul JO, Federația Americană de Gimnastică a anunțat depunerea unei noi contestații ce include dovezi privind respectarea de către delegația americană a timpului regulamentar de contestare a notei obținute. Totuși, președinta Federației nu a vrut să comenteze acțiunile întreprinse de către SUA, spunând totodată că nici lupta României nu se va opri.

„N-aș vrea să comentez deloc acest lucru. Din acest moment, sigur că suntem și noi în acțiune. Atât vreau să spun celor care iubesc gimnastica, să aibă încredere că nu ne oprim aici., a mai spus ea.

În ceea ce privește respingerea cazului Sabrinei Maneca Voinea, Carmencita Constantin a spus că au existat anumite erori făcute de către mama și totodată antrenoarea gimnastei, Camelia Voinea, în momentul depunerii contestației. Concret, președinta FRG a spus că argumentul penalității de 0,1 din cadrul exercițiului Sabrinei nu a fost înțeles în primă fază.

„Acolo a fost o greșeală a noastră, a antrenorului nostru, pe care au speculat-o. Faptul că nu a fost depusă contestația pentru penalitate. Penalitatea, când apare, nu știi dacă-i de la linie sau timp. Au fost însă speculații până să înțelegem ce s-a întâmplat, s-a speculat că și timpul a fost depășit, ceea ce era un non-sens, pentru că noi cronometrăm foarte atent muzicile și, categoric, Sabrina s-a încadrat în muzică. Deci pentru noi a fost exclus.

Nimeni din sală nu a văzut-o călcând sau depășind linia, nici nu ne-am pus problema. Cred că asta a și fost în mintea Cameliei, ea a știut că fata ei nu a ieșit din covor. Dar aici într-adevăr a fost o greșeală de nerespectare a regulamentului. Trebuia depusă o contestație, dar exista și posibilitatea ca acea contestație să fie depusă și să nu fie admisă. Pentru că în timpul audierilor, FIG a declarat, fără să arate, că există probă fotografică cu depășirea spațiului. Deci putea să nu fie admisă.

Atunci și solicitarea noastră adresată TAS ar fi fost mai bine susținută prin faptul că e clar că tehnologia pusă la dispoziție pe perioada JO nu a fost cea mai fericită pentru partea de spațiu”, a încheiat Carmencita Constantin.

 

Oficialii români au cerut acordarea a trei medalii de bronz. Solicitarea, respinsă

La TAS, țara noastră a solicitat acordarea a trei medalii de bronz, atât celor două românce, cât și americancei Jordan Chiles, însă reprezentanții Federației Internaționale de Gimnastică și ai Comitetului Olimpic Internațional nu au fost de acord.

„Am cerut trei medalii de bronz pentru că e posibil. Am sperat din suflet că propunerea României de a se acorda trei medalii de bronz celor trei sportive afectate de incorectitudinile din timpul acestor competiții să fie acceptată de toate părțile.

Dacă judecata s-ar face strict la nivelul Federației Internaționale de Gimnastică, cea care judecă doar pe bază de regulamente și arbitraje, atunci ea s-ar fi oprit la nivelul competiției. Și la nivelul brigăzilor de arbitri, analizelor ulterioare etc.

Această acțiune a noastră la TAS exact de aici a pornit. Că ne trebuie ceva mai mult decât FIG. Ne trebuie o judecată dreaptă care să ia în considerare și vicii de tehnologie sau de proces din timpul competiției și care să aibă capacitatea să accepte o propunere negociabilă între părți.

Noi o agreasem, partea americană o agrease, Tribunalul era dispus să o agreeze. Am avut un hop pe care nu l-am trecut nici noi, nici SUA. S-a numit Federația Internațională de Gimnastică și Comitetul Olimpic Internațional”, a mai menționat președinta Federației Române de Gimnastic.

„Din informațiile pe care le am de la domnul președinte al COSR, Mihai Covaliu, înțeleg că medalia va fi oferită Anei în România de reprezentantul nostru la CIO, domnul Morariu.

Va fi un moment, sper eu, solemn, care să o repună pe Ana în drepturile pe care și le-a câștigat pe podiumul de concurs. Urmând ca de aici încolo să vedem ce putem recupera și mai departe”, a mai spus ea.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel