Personalitati Dieta unui mare campion: Ce mănâncă Novak Djokovic

Data publicării:
Încă un punct câștigat! / FOTO: novakdjokovic.com
Încă un punct câștigat! / FOTO: novakdjokovic.com

Cel mai mare jucător din tenisul masculin, cu 24 de turnee de Grand Slam la simplu, și-a îmbunătățit remarcabil performanța de când a trecut la o dietă fără gluten. Dar ce mănâncă mai exact campionul sârb?



Înainte de 2010, Djokovic a câștigat un singur turneu de Grand Slam, Australian Open 2008. Iar faptul că, la vremea respectivă, s-a prăbușit, pur și simplu, pe teren la jumătatea unui meci din cauza condiției sale fizice, a început să-i creeze probleme. 

Viața lui Djokovic s-a schimbat total în 2010, la Cupa Davis. Aflat în Croația, el l-a întâlnit pe doctorul Igor Četojevic, un nutriționist sârb care l-a diagnosticat cu sensibilitate la gluten și lactate. Atunci a început Djokovici să facă primii pași în această direcție. Pași mici, pentru că cine ar fi dispus să renunțe total la paste, brânză și pâine, mai ales când familia din care faci parte deține o pizzerie? Dar Djokovici s-a adaptat în doar două săptămâni la o dietă strictă fără gluten, ar rezultatele au fost imediate.

Somn de mai bună calitate, mai multă energie, mai multă lejeritate în mișcări. După un an de colaborare cu acest medic, în 2011, Djokovic a câștigat trei turnee de Grand Slam din patru: îi lipsea doar Roland-Garros.

Ce mănâncă Novak Djokovic?

Legume, fasole, carne albă, pește, fructe, nuci, semințe, năut, linte și uleiuri sănătoase... Sunt principalele elemente ale meniurilor lui Djokovic. Își începe ziua cu un pahar de apă fierbinte cu lămâie, care ajută la „eliminarea toxinelor din organism”, a explicat el în cartea sa.

Apoi mănâncă „un mic dejun perfect potrivit nevoilor corpului meu și a a programului de peste ziua respectivă. Aproape același mic dejun în fiecare zi”. Adică, pentru a acumula energie, Djokovic umple un bol cu un amestec de semințe și nuci, muesli fără gluten, fructe roșii, căpșuni, o banană și iaurt. Apoi bea un pahar de suc de țelină și un smoothie verde, plin de ingrediente bogate in antioxidanți, inclusiv mazăre, țelină, suc de mere, mentă, spanac și varză. 

Pentru gustarea de la mijlocul dimineții, poate mânca biscuiți cu avocado și ton, dacă este necesar. Iar pentru gustare, un măr cu unt de caju, de exemplu.

În ceea ce privește prânzul, ar putea fi o salată verde mixtă, o salată de tăiței soba picante sau paste fără gluten cu brânză vegetală. 

În final, la cină, fie un pui întreg la rotisor stropit cu lămâie, alături de o salată verde și supă de morcovi cu ghimbir, fie o salată Caesar asezonată cu hamsii și sardine, o supă minestrone, fie fileuri de somon având drept garnitură roșii pe grătar. 

Autorul articolului: DCSport Team | Categorie: Personalitati
Tagurile articolului: dieta mancare novak djokovic




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel