UEFA Euro 2024 EUROmânia. 1996, anul în care Generaţia de Aur nu a îndeplinit aşteptările. A fost sau nu blat cu Spania?

Data publicării:
Sursa: Agerpres (Foto ilustrativ de la meciul naţionalei cu Elveţia)
Sursa: Agerpres (Foto ilustrativ de la meciul naţionalei cu Elveţia)

Mai sunt câteva zile până la EURO 2024, iar cu această ocazie DC Sport vă prezintă istoria participărilor naţionalei la turneele finale de Campionat European.



De data asta, vorbim de 1996, anul în care aşteptările erau mari, iar dezamăgirea a fost cruntă. Fotbalul românesc avea o generaţie de excepţie la acea vreme, care venea după un sfert de finală la Cupa Mondială din 1994. Hagi, Popescu, Petrescu, Stelea, Prunea, erau doar câteva dintre numele care încântau fanii de fiecare dată când intrau pe teren. Doar că la EURO1996 ceva nu a funcţionat. 

Noutăţile din lot au fost Marius Lăcătuş, Ioan Ovidiu Sabău, Anton Doboş, Florin Tene, Iulian Filipescu şi Adrian Ilie, ultimii doi fiind mezinii grupului şi reprezentanţii noului val de fotbalişti români. Faţă de CM1994, au fost scoşi din lot Iulian Chiriţă, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Corneliu Papură, Marian Ivan şi Ştefan Preda. 

România a pierdut toate cele trei partide de la EURO, cu Franţa, Bulgaria şi Spania, însă am avut parte şi de un scandal legat de arbitraj. În meciul cu Bulgaria, Dorinel Munteanu a reuşit să înscrie, dar golul nu a fost validat, deşi toate reluările au arătat că mingea a depăşit linia porţii după ce a lovit transversala. 

În plus, am avut parte şi de acuzaţii de blat. Bulgaria a acuzat atunci România că a trântit meciul cu Spania, pierdut cu 1-2 de tricolori, blocând astfel ieşirea din grupe a vecinilor de la sud de Dunăre. 

"Îmi aduc aminte de acel meci. A fost unul dintre cele mai bune meciuri ale mele la echipa naţională. Am dormit bine după meciul ăla. Dar, una peste alta, era ultima partidă pentru noi. Nea Puiu a schimbat foarte mult, a dat şansa celor care au jucat mai puţin, şi am pierdut prin minutul 87. Ne-au condus ei cu 1-0, a egalat Răducioiu, şi au înscris ei pe final. Pentru Spania a fost un meci de totul sau nimic. La egal, se calificau bulgarii. La final, a fost scandal. Zubizareta m-a înjurat, nu a vrut să dea noroc cu mine. Noi ne gândeam la concediu, la vacanţă. Eu, personal, mi-aş fi dorit să meargă Bulgaria mai departe. 

Eram şi noi o echipă care venea după CM1994, lumea aştepta multe de la noi. Dar am avut şi neşansă. La meciul cu Franţa, am pierdut stupid. La meciul cu Bulgaria, am avut gol valabil. Dacă exista goal line technology, altul era rezultatul. Eu îmi cunosc colegii de generaţie, mi-am petrecut mai multe zile cu ei decât cu familia. Nu cred în varianta unui aranjament", a declarat Florin Prunea într-un interviu. 

Iată lotul României la EURO 1996:

Bogdan Stelea (Steaua), Florin Prunea (Dinamo), Florin Tene (Rapid) - Dan Petrescu (Chelsea), Daniel Prodan (Steaua), Gheorghe Popescu (Barcelona), Miodrag Belodedici (Villarreal), Tibor Selymeş (Cercle Brugge), Anton Doboş (Steaua), Gheorghe Mihali (Guingamp), Iulian Filipescu (Steaua) - Ionuţ Lupescu (Bayer Leverkusen), Ioan Ovidiu Sabău (Brescia), Gheorghe Hagi (Barcelona), Dorinel Munteanu (FC Koln),  Constantin Gâlcă (Steaua),  - Florin Răducioiu (Espanyol),  Marius Lăcătuş (Steaua), Ovidiu Stângă (Salamanca), Adrian Ilie (Steaua), Viorel Moldovan (Neuchatel Xamax), Ion Vlădoiu (Steaua).

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?