UEFA Euro 2024 EUROmânia - 2008, turneul final la care am dat de cea mai grea grupă

Data publicării:
FOTO DC MEDIA
FOTO DC MEDIA

Mai sunt câteva zile până la EURO 2024, iar cu această ocazie DC Sport vă prezintă istoria participărilor naţionalei la turneele finale de Campionat European.



La turneul final din 2008, câştigat în cele din urmă de Spania, România a avut, probabil, cea mai grea grupă. Franţa, Italia şi Olanda au fost adversarele tricolorilor din această fază a competiţiei, iar părerile sunt împărţite cu privire la modul în care am părăsit competiţia. 

În primul meci, România a remizat, scor 0-0, cu Franţa, dar ambele naţionale au fost criticate, după o partidă săracă în faze de poartă. De altfel, meciul a fost declarat cel mai urât al turneului final. Singurul record pozitiv a fost marcat de Bănel Nicoliţă, care a alergat în acea partidă 12,24 km, un record pentru grupele EURO. 

A venit meciul cu Italia, iar tricolorii au fost aproape de o surpriză contra campioanei mondiale en-titre. Mutu a fost înger şi demon pentru România în acea partidă. Prima dată a profitat de o pasă trimisă de Zambrotta spre Buffon şi a reuşit să înscrie. Panucci a egalat, dar Mutu a avut şansa să îi aducă din nou pe tricolori în avantaj. A ratat, însă, lovitura de la 11 metri dictată de arbitrul Hennig Ovebro. 

A venit, apoi, meciul care a dat naştere multor glume, cu Olanda. România avea nevoie de o victorie pentru a se califica în sferturi. Olanda era deja calificată şi a abordat meciul cu multe rezerve, dar chiar şi aşa tricolorii nu au putut să înscrie. În final, Olanda s-a impus, iar România a plecat acasă. 

Cum a arătat lotul României la EURO 2008

Portari: Bogdan Lobonţ (Dinamo), Marius Popa (Poli Timişoara), Eduard Stăncioiu (CFR Cluj)

Fundaşi: Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamaş (AJ Auxerre), Ştefan Radu (Lazio Roma), Răzvan Raţ (Şahtior Donetk), Cristian Săpunaru (Rapid), Dorin Goian (Steaua), Sorin Ghionea (Steaua), Cosmin Moţi (Dinamo), Cristian Chivu (Inter Milano)

Mijlocaşi: Florentin Petre (ŢSKA Sofia), Paul Codrea (AC Siena), Răzvan Cociş (Lokomotiv Moscova), Mirel Rădoi (Steaua), Bănel Nicoliţă (Steaua), Adrian Cristea (Dinamo)

Atacanţi: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre), Marius Niculae (Inverness, Nicolae Dică (Steaua),

Accidentări stupide înainte de EURO 

Înainte de Campionatul European, România a pierdut doi jucători importanţi la acea vreme, Ovidiu Petre şi Dani Coman. Ovidiu Petre s-a accidentat la o partidă de volei, într-un cantonament din Antalya, şi a ratat astfel turneul final. Dani Coman şi-a fisurat şi el un deget la unul dintre ultimele antrenamente înaintea EURO, şi a fost înlocuit cu Edi Stăncioiu. 

În plus, Victor Piţurcă a decis să îl lase acasă pe Florin Bratu, unul dintre cei mai în formă tricolori atunci, pentru a lua încă un fundaş la naţională. Ciprian Marica nu a jucat deloc la EURO 2008, deşi în preliminarii fusese titular.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?