UEFA Euro 2024 EUROmânia. Campionatul European 1984, cu Mircea Lucescu pe bancă şi cu Hagi în teren

Data publicării:
Facebook UEFA
Facebook UEFA

Mai sunt câteva zile până la EURO 2024, iar cu această ocazie DC Sport vă prezintă istoria participărilor naţionalei la turneele finale de Campionat European.



Ne oprim, astfel, la primul EURO la care a mers România, cel din 1984, găzduit de Franţa. Acesta a fost primul turneu final la care au participat opt echipe naţionale, faţă de patru, cum fusese formatul până atunci. 

România s-a calificat la turneul final cu Mircea Lucescu pe bancă. Acesta avea doar 36 de ani în momentul în care a preluat frâiele echipei naţionale şi venea după cinci ani petrecuţi pe banca celor de la Corvinul Hunedoara. "Il Luce" a debutat într-un meci oficial cu Elveţia, ultimul din campania de calificare la Campionatul Mondial din 1982, însă avea să contureze lotul pe care s-a bazat în campania de calificare pentru turneul din 1984. Astfel, au apărut la naţională Boloni, Rednic, Klein, Moraru, Iorgulescu, Mircea Sandu, dar şi componenţii Craiovei Maxima, Cămătaru, Geolgău sau Ţicleanu. 

Iar meciurile de calificare nu au fost nicidecum uşoare. În grupa din preliminarii, România a înfruntat campioana mondială en-titre Italia, Suedia, Cehoslovacia şi Cipru. După primele patru meciuri, însă, România a devenit favorita grupei la calificare, după ce a adunat 10 puncte. Singura echipă care le-a pus probleme tricolorilor a fost Cehoslovacia, însă România a reuşit să câştige un punct care a dus-o la turneul final. 

Cum a arătat lotul României la EURO 1984

Mircea Lucescu a decis să mizeze pe trei portari pentru turneul final. Este vorba despre Silviu Lung, D. Moraru şi V. Iordache. La fundaşi, "Il Luce" i-a ales pe Rednic, Ştefănescu, Ungureanu, Iorgulescu, Andone, Negrilă şi Zare. La mijloc au fost convocaţi Boloni, Klein, Dragnea, Hagi, Ţicleanu şi Irimescu, în timp ce în atac i-am avut pe Cămătaru, Coraş, Gabor şi Augustin. 

În grupa României de la EURO 1984 au fost Spania, Portugalia şi RFG (Republica Federală Germană). Un egal şi două înfrângeri au izbutit tricolorii atunci: 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG şi 0-1 cu Portugalia. 

Pentru România, acela a fost primul turneu final după Campionatul Mondial din 1970, disputat în Mexic. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?